90’larda “Buseler” müziğiyle tanınan Boran: Müziği aile kurmak için bıraktım

Beykozlu

New member
90’larda akustik gitarlı romantik pop müzikleri söyleyen erkek yıldızlar ön plandaydı. Genç kız mecmualarının kapaklarını süsleyenlerden biri de “Buseler” müziğiyle tanınan Boran’dı. Müzikçi, sesini birinci keşfedişini şu biçimde anlatıyor:

“Çocukluğumdan beri müzik tutkumdu. 15 yaşımdayken gitar dersi almaya başladım. Liseden daha sonra da İstanbul Konservatuvarı Opera ve Şan Bölümü’nü kazandım. Orada bir yıl kadar okuduktan daha sonra opera sanatçılığının bana fazlaca uygun olmadığına karar verdim. Kendi müziğimi yapmak istiyordum. Marmara Üniversitesi’nin Müzik Eğitimi kısmına girip orada devam ettim.” Boran’ın birinci albüm süreci ise konservatuardayken oluyor:

“17 yaşımdan itibaren kendi bestelerimi yapıyordum. En büyük hayalim bu müzikleri beşerlerle paylaşmaktı. Bunun için de Unkapanı’na gidip oradaki firmalara müziğinizi çalmanız gerekiyordu. Onun dışında Raks Müzik üzere oradan ayrılan yerler sanayinin en büyük kesimi olmuştu. Unkapanı’nda albümü yapmak istediler.

O senelerda cevher olduklarını düşündükleri herkese albüm yapıyorlardı. Çok önemli kaset satışı vardı. Kim çıkarsa çıksın albümü satıyordu.

O niçinle bir değil birkaç imal firmasından teklif aldım. Ben de 1995 yılında 20 yaşımda Raks Müzik’i seçtim. Tamamı kendi kelam ve müziğimden oluşan Fuat Güner’in stüdyosunda kaydedilen ‘Buseler’ albümüm çıktı.”

Pop starlık bana hiç uymuyordu

Boran, ikinci albümü daha sonrası müziği bırakmaya karar veriyor. O periyodu şöyleki anlatıyor:

“99 yılında 2. albümü çıkardım. O albümü çıkardığım hafta da Raks yabancı bir firmaya satıldı. Ve ben ömrümde farklı bir istikamet çizmek istedim. Pop starlığının bana epeyce uymadığını fark ettim. Daima aşklar yaşamanız ve bir yerlerde basılmanız lazımdı. Daha epeyce ünlü olmak için sansasyonel magazinin içine dahil olmam gerekiyordu. Ben mizaç olarak buna uygun biri değildim. Gayem evvel pop yıldızı olmak değil müzik yapmaktı. O kültür ortasında yer almadım.

daha sonra eşim Mevsim’le birbirimize âşık olduk. Onun da ‘Nazar Değmesin’ diye ünlenen bir albümü vardı. birlikte bir an evvel aile kurmak istedik.”

30 yıl daha sonra stüdyoya girdim

Boran, 30 yıl daha sonra “Şimdi 90’lar 2” albümü için stüdyoya girip “Buseler” müziğini bir daha seslendirdi: “Uhde Seçil, aradı ve 90’larda verdiğim ‘Dalgacı Yar’ müziğini bir daha seslendireceğini söylemiş oldu. Müsaade almak istemişti. Çabucak gerisinden da Hakan Eren aradı ve ‘senin de yer almanı istiyoruz’ dedi. Çok keyifliydi bir daha stüdyoya girmek. Güç geçmedi. Ufak ufak bir heveslendim yinedan bir müzik yapmak için.”

Ünlü olma kıstası İstiklal Caddesi’ydi

Bizim vaktimizde ünlü olma kıstası ‘İstiklal Caddesi’ne çıkabiliyor muyum ya da çıkamıyor muyum’du. Ünlü olduğumu orada yürüyemediğimde anladım. Sabahtan akşama kadar televizyon programlarına çıkıyorduk. Müzik sanayisine fazlaca büyük bir talep vardı. Genç sanatkarlar kendilerini TV’de gösteriyordu. Çabucak orada ünlü olabiliyordunuz. Beşerler televizyon izliyorlardı. Klip yayınlanması da hayli kıymetliydi. Günde 10 keze yakın klip dönerdi. Ve gençler bu klipleri dikkatle izliyordu.”

Artık sahnenin gerisindeyim

Boran, müziği bıraktıktan daha sonra kendi aktiflik şirketini kurduğunu söylüyor:

“2000’lerin başında Türkiye’de epeyce fazla ulusal ve memleketler arası kongreler yapılmaya başlanmıştı. Bunlar için kaliteli orkestra bu biçimdelar yoktu. Biz bu biçimde bir orkestra kurduk. Bu usul özel gecelerde sahneye çıkmaya başladık. Uzun yıllar da müzik yaptık lakin göz önünde değildik. Kapalı kümeler ve büyük şirketlerin tertibinin ortasındaydık.”

46 yaşındaki eski müzikçi, şimdilerde ailesiyle İstanbul’da yaşıyor:“Şu an ses ve ışık kiralama şirketim var. Değişik bir meslek yaptım kendime. Sahnenin üstünde yer aldık, artık sahnenin perde gerisindeyim.”

Akdeniz müziği furyasını başlattık

Boran, 90’larda Akdeniz müzik furyasının bir modülü olduğunu söylüyor:

“Lise senelerından itibaren gitarın faydalarını gördük. Gitar çalan bir anda tanınan oluyordu. bu biçimdelar Akdeniz müziği furyası başlamıştı. Ben de ona dahildim. Klasik gitar tonları Türk halkına da hitap ediyor. Suat Suna, Yaşar, ben, Onur Mete benzeri üsluplarda tıpkı tınıları kullanan isimlerdik. O senelerda biroldukça erkek sanatkarın albümünde gitar ön plandadır.”Boran, şimdilerde bile YouTube’da fazlaca dinlenen 90’lar müzikleri ortasına giren “Buseler”in ortaya çıkışını sağlayan etkenlerini şöyleki anlatıyor:

“30 yıl geçti fakat hâlâ 90’ların müzikleri dinlenmek isteniyor. Yeni müziklerden fazla eskiler çalındığında pistler doluyor. 30 yıl geçmesine karşın müzik sanayisinin o günlerde ürettiği şeyler, herkes için epeyce bedelli. 90’ların pop müziğine istikamet veren yer konservatuvarlardır. Herkes bir şeyler üretmek istiyordu. Okulun kantininde bu biçimde bir hava vardı. Okul arkadaşlarım Altay ve Kıraç’tı. Hatta Kıraç’ın birinci iki albümündeki vokaller bana aittir. ‘Buseler’ müziği da okulda çıktı. 20 yaşında konservatuvarın birinci yılında piyano başında otururken bir çırpıda yaptım. Hepimiz o yaşlarda his doluyduk.”