Aşure Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
aşurenizi sevdiğiniz akışkanlıkta ayarlayın lakin oldukcata sulu olmasın bir tık sulu olması kâfi gelecektir zira dinlendikçe toparlanır suyunu az koyarsanız yetersiz kalacaktır bunuda belirteyim.
- 3 ,5 su bardağı aşurelik buğday
- 2 su bardağı nohut
- 2 su bardağı fasulye
- 1 ,5 su bardağı kuru üzüm
- 1 ,5 su bardağı kuş üzümü
- 1 ,5 su bardağı cranberry(kızılcık kurusu)
- 1 ,5 su bardağı kuru kayısı(minik doğrayın)
- 1 ,5 su bardağı kuru dut
- 1 ,5 su bardağı fındık (tercihen)
- 1 çubuk tarçın
- 3 su bardağı toz şeker (damak zevkinize nazaran ekleyin)
- Sıcak su (gerektikçe eklenecek hazırda bulunmalı)
- 1 çay bardağı süt
- Cranberry
- Kuru kayısı
- Kuş üzümü
- Fındık
Not EkleTanımı Yazdır
- Akşamdan kuru meyveleri bir kapta birleştirip üzerine ılık su ekleyelim ve şişmesi için bir kenarı alalım.
- Farklı ayrı kaplarda nohut fasulye ve buğdayı üzerine sıcak su koyarak şişmeye bırakalım.
- Sonraki gün şişen kuruları sarı suyundan arındırıp bir iki sefer sudan geçirelim ve başka farklı kaplara alıp üzerine suyunu ekleyelim haşlayalım.
- Haşlanan kuruları aşure yapıcamız tencereye alalım.
- Üzerine gereğince sıcak su ekleyip kısık ateşte 10 15 dk ortada karıştırarak pişirelim.
- Kuru meyveleri sarı suyundan arındırıp bir daha bir iki sefer pak sudan geçirdikten daha sonra tencereye ek edelim.
- Çubuk tarçını ek edip gerektiğince sıcak su eği yapalım karıştırıp şekerini azar azar ekleyelim ve ortada denetim ederek kısık ateşte biraz kıvam alana dek pişirelim (ben yaklaşık 20 dk pişirdim)
- Ocaktan almaya yakın tencereye oda ısısındaki sütü ek edelim bir iki fokurdadıktan daha sonra ocağın altını kapatabilirsiniz