Aşure

Leila

Global Mod
Global Mod
Aşure Tanımı İçin Gereçler

• 1 su bardağı aşurelik buğday
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 150 gram kuru sarı kayısı
  • 150 gram kuru üzüm
  • 1 su bardağından biraz az fındık
  • 2 litre su (buğdayları kaynatmak için )
  • 4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 fiske karabiber
Aşure Tanımı Yapılışı

Not EkleTanımı Yazdır

Selamın aleyküm ???? malum en hoş aylardan birindeyiz muharrem ayımız mübarek olsun inşallah ve şayet olmazsa olmaz aşure tanımımıza geçelim çabucak ????????????.

1. Birinci evvel nohut ve fasulyeyi başka ayrı haşlayalım.
  2. Buğdayı güzelce yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 15 dk kaynatalım.
  3. Çıkan sarı suyu süzelim ve birebir süreci bir sefer daha yapalım ve çıkan suyunu süzelim.
  4. çabucak sonrasında üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 40 dk kadar buğdayımızı kaynatalım.
  5. Kuru kayısıyı küçük küçük doğrayalım.
  6. Akabinde doğradığımız kayısıyı ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim.
  7. Suyu azalan buğdaylarımıza biraz daha sıcak su ekleyelim.
  8. Yaklaşık 40 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 10- 15 dk kadar kaynatalım.
  9. Cezvemize karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
  10. Bu sırada suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ek edelim.
  11. Son olarak süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, ılık, süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım.
  12. Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürelim. Ben alüminyum kaseler kullandım ve bu ölçülerimle 18 kase aşure elde ettim.
  13. Aşuremizi kaselerimize alalım ve soğumaya bırakalım.
  14. Soğuduktan daha sonra üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile istediğiniz üzere süsleyebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun ????????????.