Bahadır Yenişehirlioğlu: Mahalle baskısı yaşıyorum

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bahadır Yenişehirlioğlu: Mahalle baskısı yaşıyorum
24 TV’nin sevilen programı “Arafta Sorular”a bu hafta konuk olarak oyuncu müellif Bahadır Yenişehirlioğlu katıldı.

Esra Elönü’nün sorularını cevaplayan Yenişehirlioğlu, mahalle baskısı gördüğünü söylemiş oldu.

Aydın bir kişilik olarak muhafazakarları eleştirdiğini açıkça belirten Yenişehirlioğlu, sanata yeteri kadar kıymet verilmediğini lisana getirdi.

“Ben kimseden beslenmiyorum”

Siyasi bir kimliği olmadığının bilhassa altını çizen Yenişehirlioğlu, “Koca bir imparatorluğun geçmişinden geliyoruz. Anadolu coğrafyasında yüzsenelerdır konumlanmamızın bir niçini var. Bizim geleneklerimiz, kültürümüz, bizi var eden payandalarımız var bu coğrafyada. Aileyi koruduğumuz için devletler olarak ayakta kaldık.

Küresel oyun kurucularının sermayelerini daha da artırmak için insanları birer prototip üzere cinsiyetsizleştirerek kendi kültürlerinden olmadık yerlere savurmasına ben bir aydın olarak ‘aman canım bana ne?’ mi diyeceğim. Ben siyasi kimliği olan bir adam değilim. Ben kimseden beslenmiyorum. Alnımın teriyle rızkımı çıkarıyorum. Lakin ben bu coğrafyada yetişmiş bir adam olarak burada sesimi yükseltmiyorsam nerede yükselteceğim?”
dedi.

“Ciddi manada mahalle baskısı var”

“Mahalle baskısı yaşıyorum, Türkiye’nin asli evlatlarına, bu Anadolu coğrafyasının evlatlarına önemli manada mahalle baskısı var.”
diyen Yenişehirlioğlu, şu biçimde devam etti:

“Bana dizilerde rol vermiyorlar, vermesinler. Benim kitaplarımı okutmazlarmış, okutmasınlar. Beni okuyanlar aslına bakarsanız okuyor. Allah’a epeyce şükür, milletlerarası bir müellifim. Kitaplarım öteki lisanlara çevriliyor. Ses çıkarmayıp sineye mi çekeceğim? Yok ya. Natürel ki sesimi yükselteceğim.”

Muhafazakar kısma eleştiri

Esra Elönü’nün “Kültürel iktidar konusundaki zafiyetlerimiz üzerinden bir öz tenkit yapıyoruz ya kendimize, burada haklı mıyız? İç sesimizi ya da toplumun sesini dışarıya verebilecek bir hoparlör kişiselyetimiz yok. Katılıyor musunuz buna?” sorusu üzerine de bir kıymetlendirme yapan Yenişehirlioğlu, muhafazakar kesiti eleştirdi.

“İlmi bina, apartman yapma derdinde”

Yenişehirlioğlu, “Muhafazakar kesiti önemli manada eleştiriyorum. niçini, sanatın gücünü sanatın parametrelerini kavramış değiller. Sanata yatırım yapmanın ne demek olduğunun hala farkına varmış değiller. Sanat nükleer silahlardan daha tesirlidir. Bir toplumu değiştirip, dönüştürmenin yolu sanattan geçer. Global sermayeyi elinde tutanlar bunu epeyce önemli manada uyguluyorlar. Muhafazakar kesim daha ilmi bina, apartman yapma kaygısında. İnşaat yapma, müteahhit olma kaygısında. Sanata niçin yatırım yapmaz bu cenah?” diye konuştu.

Elönü: Genellemeyelim

Bu sırada ortaya giren Elönü, “Çok genellemeyelim.” deyince Yenişehirlioğlu, “İyilerini tenzih ederim. Sanat panzehirdir aslında. Sanat bizi güzelleştirir, çerimizi çöpümüzü ayıklar, genel kimyamızı yeniden ortaya çıkarır. Bu coğrafyanın entelektüel sanatkarlara gereksinimi var, sinemacılara muhtaçlık var. Güzellerimiz var, donanımlarımız var, epey hoş sanat adamlarımız var.” diyerek konuşmasını noktaladı.