CHP’li Akın: Özel elektrik şirketlerine verilen yardım, 2.4 milyon haneye yapılan yardımdan 30 kat fazla

Beykozlu

New member
CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın, Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın 2,1 milyon haneye elektrik tüketim desteği verildiğine ait açıklamasına, “” diyerek reaksiyon gösterdi.

CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı açıklamada, “Sayın Genel Liderimiz vatandaşlarımızın reaksiyonunu gündeme getirince iktidar, 2,1 milyon haneye elektrik tüketim takviyesi verildiğini itiraf etti” dedi. Akın, Yanık’ın açıklamasına gore her 12 haniçin birinin muhtaç duruma geldiğine işaret ederek, “” diye sordu.

Akın, Kılıçdaroğlu’nun ihtarları üzerine iktidarın yıllardır gizlediği datayı deklare ettiğını belirtti.

“3 kez önerge verdik”

Akın açıklamasında şunları kaydetti:

Genel Liderimiz Kemal Kılıçdaroğlu, elektrik faturalarındaki soygunu gündeme getirince iktidar, yıllardır gizlediği bilgileri açıklamak zorunda kaldı. Elektrik tüketim dayanağından kaç hanenin yararlandığı konusunda, bugüne kadar bir fazlaca sefer başvurmamıza rağmen hiç bir karşılık verilmemişti. Evvelki Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt’e Haziran 2020 ve Nisan 2020 tarihlerinde iki kere, Sayın Bakan Derya Yanık’a ise Mayıs 2021 tarihinde bir kez elektrik tüketim takviyesiyle ilgili önerge verdik. Hem Bilgi Edinme Yasası kapsamında birebir vakitte soru önergeleriyle yaptığımız müracaatlara, yasal mühletleri dbulunmasına rağmen hiç bir karşılık veremediler. Sayın Genel Liderimiz vatandaşlarımızın sesi olunca açıklamak zorunda kaldılar.

İktisadın uçacağı vaadiyle hayata geçirilen tek adam rejiminde faturalar uçuşa geçti. Temel bir hak olan güç faturalarına her ay artırım üstüne artırım yapıldı. İktisat değil, faturalar şahlandı. Tek adam rejimi, ülkemizde milyonlarca haneyi fakirleştirerek elektrik faturalarını ödeyemez duruma getirdi. Bakan Yanık, 2,1 milyon haneye 2019 yılından beri 2,9 milyar lira takviye verildiğini söylemiş oldu. Türkiye’de yaklaşık 25 milyon hane olduğu dikkate alındığında Sayın Bakan’ın bu açıklaması, ülkemizde neredeyse her 12 haniçin birinin bu iktidar devrinde muhtaç duruma düşürüldüğünün itirafı oldu.

“Özel şirketlere verilen takviye 30 kattan fazla”

Akın, özel elektrik üretim şirketlerine verilen takviyenin 2,1 milyon haneye verilen dayanaktan 30 kat fazla olduğunu tabir ederek şöyleki dedi:

Sayın Bakan; gereksinim sahibi 2,1 milyon haneye 2,9 milyar lira takviye verilmesini adeta bir lütuf üzere duyururken özel elektrik üretim şirketleri ile özel elektrik dağıtım şirketlerine ödenen fiyatları niye açıklamıyor? ‘Destekleme’ ismi altında özel elektrik üretim şirketlerine vatandaşın faturasından kesilerek aktarılan meblağ, 100 milyar lirayı geçiyor. Özel elektrik üretim şirketlerine verilen takviye, 2,1 milyon haneye verilen elektrik tüketim takviyesinin 30 katından fazla. AK Parti, vatandaşın değil şirketlerin yanında olmayı tercih ediyor. Sayın Genel Liderimizin da vurguladığı üzere şayet bu soyguna devam edilirse biz, halkımızla bir arada sonucumızı verip şirketlere ve faturalara karşı adımlarımızı atacağız.