“Çöz Beni Aşkım”da sorunları çözüyoruz

Beykozlu

New member
Yeni bir YouTube programına başladınız. Nasıl bir program “Çöz Beni Aşkım”, anlatır mısınız biraz?

– Beşerler artık hislerini tabir edemiyor. Ne yazık ki pandeminin getirdiği çok durma hali, çok tasayı artırdı. Bu telaşların daima olması beşerde mevt korkusunu, öldürme dileğini açığa çıkartır. Bunu biz halkın ortasında hengameler, tartışmalar toplumsal medyada linçler, ufacık bir hareketle küfür etme, bağırma, gerginlikler mutsuzluklar olarak görürüz. İstedik ki “Çöz Beni Aşkım”la beşerler hafta sonları bir aktifliğe katılır üzere gelsinler, orada tanımadıkları insanların da bir tehdit ögesi olmadığını, inançta olduklarını bakılırsabilsinler. Seyircilerin içinden birtakım insanları seçiyoruz. O insanların hayatlarındaki sorunları drama ederek çözmeye çalışıyoruz. Burada her seyirci birbirinin aynası oluyor.

Bağlantı sorunlarını de çözmeye çalışıyorsunuz. Günümüzde bağlantılarda yaşanan en büyük sorun ne?

– Kendimizde olan bağımız. Aslında biz uzun yıllar annemizle, babamızla, kardeşlerimizle, sevgilimizle ve eşle dostla ilgili sorunları çözmeye çalıştık. Bir diğeri ile ilgili olan sorunu kendimiz çözemeyiz. Bizim asıl sorunumuz, kendimizle olan münasebetimiz aslında. Zira kendimize tahammülümüz, kendimize hürmetimiz, kendimizi sevme maharetimiz eksik. O yüzden kendini tanımayan, yaşadığı o güç hislerin kaynağını geçmişte olduğunu görüp onlarla yüzleşemeyen, anne babasından, kültüründen, atalarından aldığı makus hisleri kendi yazgısı zanniçin ve her olumsuz tecrübede “bu da bu biçimdeymiş” deyip geçen insanlara bir şey öğretmek emelimiz.

Evvelden televizyona çıkma isteğinde olan bir epey ünlü isim artık dijitale yönelerek kendi programlarını yapmaya başladı. Artık siz de YouTube programınızla sevenlerinizin karşısına çıkıyorsunuz. Nasıl değerlendiriyorsunuz yayın dünyasındaki bu gelişmeyi?

– Evvelden evet ünlü isimler ben de dahil televizyon ekranlarına daha fazlaca çıkardık. Daha epeyce program yapardık. Artık YouTube ve başka dijital platformlara çıkıyoruz. Alışılmış ki bunun niçini insanın özgürlük algısı. Yani insan kendi ortasındaki dünyasındaki bağımlılıklarından kurtulursa özgürleşebilir. Televizyon ekranlarında beşerler istediği üzere konuşamıyor. Dijital platformlarda daha rahat söz edebiliyoruz, daha gözü pek olabiliyoruz. Seyirci ile temas ediyoruz. Bu epeyce değerli ve yeni jenerasyon dijital dünyada ve yeni jenerasyonu ünlü insanların müzikleriyle yaptıkları işlerle yakalamaları da gerekiyor. Biz gelecekten beslenen insanlarız. Gelecek jenerasyonun hislerinden, yeteneklerinden, ürettiklerinden besleniyoruz. Dijital dünyada daha da meskende üzereyiz. O hissi veriyor. O yüzden değerli diye düşünüyorum.

YENİ BİR BEN MÜMKÜN

◊ Çalışmalarınızda insanlara “yeni bir ben mümkün” iletisi veriyorsunuz. Kısa vakitte kendimizden yeni birini yaratmamız mümkün mü hakikaten?

– Evet, çalışmalarımızda beşere “yeni bir ben mümkün” bildirisi veriyoruz. Zira biz yeni bir ben yaratmıyoruz. Aslında biz dünyaya gelmedilk evvel ne yazık ki bizi dünyaya getirecek şahıslar, bizlerle ilgili hayaller kuruyorlar. Bir imaj oluşturuyorlar bizimle ilgili. Bunlar anne babalarımızın beyinlerinde proteinlere dönüşüyor. Yani biz onların beyninde bir imaj oluyoruz. Daha dünyaya gelmeden, onların bizi karşılama formu var diyelim.

BİZİM PROGRAMDA CİNSİYET YOK

◊ İzleyici programınızı niye izlemeli? Başkalarından farkı nedir?

– Bizim programda cinsiyet yok, ötekileştirilmiş kavramlar yok. İnsan olarak bakıyoruz. Seyirci oradaki karakterleri izlerken, kendi içine dönüyor, kendi ortasındaki bir yerlere temas ediyor. Maksadımız baş dağıtmak değil; insanları kendinde tutmak, dikkatlerini kendi içine çekmek.

◊ Timur Harzadın’la düzenlediğiniz “Kendine Dönüş Kampı” da ilgi gördü. O nedir?
– Psikoterapist Timur Harzadın’la “Kendine Dönüş Kampı”na başladık, 3 aydır. Çok şükür epey ağır bir ilgi gördü. Bizim kampın ilgi görmesinin niçini, cümbüş üzerine olmaması. Alışılmış ki cümbüş kampı da epeyce değerli fakat bizdeki hedef, aile dizimi yapabilmek. Aile dizimi epey sıkıntı bir çalışma. İnsanların sorunlarını rahatça açabildiği ve o sorunların drama edildiği bir alan. Orada epey gerçek hisler yaşıyorlar. Beşerler makûs hislere tahammül etme yeteneklerini geliştirmeyi bildikçe kuvvetli olur. Onlardan kaçtıkça değil. Kampta bununla ilgili dramanın ve sanatın kullanıldığı çalışmalar yapıyoruz. Üç gün sürüyor kampımız.