Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Lideri Göksel Aşan: Dövizde çözülmenin devamını bekliyoruz

Beykozlu

New member
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Liderı Göksel Aşan dövizde çözülmenin devam etmesini ve şubat – mart aylarında üretici ve tüketici meblağlarına yansımasını beklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Lideri Göksel Aşan, Habertürk TV, Para Gündem programında Habertürk TV İktisat Müdürü Ebru Baki ve Haberturk.com Genel Yayın Direktörü Yavuz Barlas‘ın sorularını yanıtladı.

“Kur muhafazalı TL mevduat dediğimiz finansal eserde hiç bir değişiklik yok”

Aşan şu sözleri kullandı:

Galiba dün yayınlanan bildiriden ötürü baş karışıklığı oldu. Birtakım kararlar alınıyor süratli bir biçimde uygulamaya konuyor. Kur muhafazalı TL mevduat dediğimiz finansal eserde hiç bir değişiklik yok. Dün 3 kamu bankası finansal eseri servis etmeye başladılar. Önemli bir talep oldu. Özel bankalar da fazlaca süratli bir biçimde bu eseri pazarlamaya başlayacaklardır. Önemli bir dönüş izleyeceğiz diye düşünüyorum.

“Arada mevduat sahibi açısından hiç bir fark yok”

Döviz tevdiat hesaplarında bir çözülme olduğunda bir birey tevdiat hesabını TL mevduatına çevirmek istediğinde MB onlara sağladığı bir imkân. Ortada mevduat sahibi açısından hiç bir fark yok. Birebir süreci yapacak. TL mevduatı var ise TL mevduatı, Türk lirası var ise ben kur muhafazalı TL hesabı açmak istiyorum diyecek. Döviz tevdiat hesabı var ise döviz tevdiat hesabımı TL’ye çevirmek istiyorum diyecek. Neyin üzerinden bilmesine bile gerek yok. Bankayla hazine ve Merkez Bankası içindeki bir düzenleme. Mevduat sahipleri TL mevduatlarını da gdolayıp bugün bütün özel bankalarda da yapabilecekler.

“Merkez Bankası’nın yaptığı bir tedbir”

“Tabii ki çözülmenin devam etmesini bekliyoruz”

Alışılmış ki çözülmenin devam etmesini bekliyoruz. Bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Finansal manada değerli bir fırsat bu ve insanların değerlendireceğini düşünüyorum. 17.90’ı görmüş bir piyasadan bahsediyoruz. Bunu görmüş piyasa 12’lere geldiğinde kendisini dengelemeye çalışacak. 16-17-15’ten döviz alanlar var. Bu bir karar süreci. Bu karar sürecinin biraz oturmasını bekleyeceğiz olağan olarak. 16-17’den döviz alanlar şunu düşünebilirler. 17’den aldım gidip 12’den bozmayayım biraz bekliyim diyebilir. Şunu söyleyeyim yeni araç kur muhafazalı TL mevduatı diyor ki. Gel burada bekle üstelik o beklediğin gerçekleşmezse ziyanını daha azaltacağın bir faiz al.

Muhafazalı mevduat hesabına 13’ten geçtiniz mesela o beklediğiniz olursa 17 alacaksınız aslına bakarsan. Beklediğiniz şayet olmazsa 12-11-10’lar buralara inerse zararınız artacağına hiç olmasa bunu kaçırmamalarını bunu değerlendirmelerini öneririm. Her gün ekran karşısına geçip beklemenin bir manası yok.

“Öyle 3-5 günde 17’den alanlar 3-5 günde kurun yeniden 17’ye çıkıp ziyanlarını minimize edeceklerini beklemesinler”

Öyle 3-5 günde 17’den alanlar 3-5 günde kurun yine 17’ye çıkıp ziyanlarını minimize edeceklerini beklemesinler. Merkez Bankası’nın önerdiği öteki aletler var. O kadar epey kanal açıldı ki. Bunları vakit kaybetmeden değerlendirmelerinde büyük yarar var. Kendini koruyabilecekleri araçlar ellerinde bu araçları değerlendirsinler.

“Sistemin haricinde olan biri bugün sabah gidip bir DTH açabilir”

Sistemin haricinde olan biri bugün sabah gidip bir DTH açabilir, 3 dakika daha sonra DTH’ını bozup çabucak bu hesaba geçebilir. Bunda hiç bir mahzur yok. Pratikte aslında ikisinin birbirinden farkı yok. Bu büsbütün bankayla Merkez Bankası’nı ilgilendiren bir müddetç ellerinde banka bulunduranlar bankaya gittiğinde TL hesabı yapmak istiyorum dediklerinde o işi banka onlar ismine yapacak. Şu an TL mevduatı olanlar vadesi geldiğinde bozduklarında geçebilirler. Mevduat sahipleri şunu dikkate alsınlar. Şu an diyelim var olan mevduatlarında yüzde 18 faiz var. Kur muhafazasına muhtaçlık kalmazsa aslında yüzde 18 olan daha kârlı olabilir. Önümüzdeki 3 ay kur müdafaası muhtaçlığı kalacağını düşünmüyorum. Kurda düşüş ya da bu düzeyler olacak.

“Makul düzeye inerse biz ocak ayında kimi eserlerde epeyce önemli indirimler görmeye başlayacağız”

1 hafta içerisinde kararlar alınmış daha düz bir tabana geçmiş oluruz.Süreç oturacak. olağan olarak finans konuşuyorsak risksiz olmaz. Bir opsiyon veriyorsunuz lakin opsiyonun tek tarafı var. Bir risk olabilir kurun devamını bakılırsaceğiz. Benim düşündüğüm senaryo önümüzdeki periyot ocak ayında rasyonaliteden uzaklaşmış fiyatlama davranışları bunu makul bir düzeye ineceğini düşünüyorum. Makul düzeye inerse biz ocak ayında birtakım eserlerde fazlaca önemli indirimler görmeye başlayacağız. Bu aralık ayını istikrarlı kurla devam ettirirsek ocak ayında beklenenin epeyce altında bir enflasyonla karşılaşacağız. S

Son bir iki ayda yaşadığımız süreçteki üzere süreçlerde kur geçişkenliğinin epeyce süratli gerçekleştiğini düşünüyorum. O denli süreçler ki kur daima üst çıktığında beşerler geleceğin fiyatını bugünden koymaya başlıyorlar. Bu ortadan kalkacak. Bunun kalkmasıyla geçişkenlik manasında önemli bir rahatlama getirecek.

“Enerji fiyatları anında geçişken”

Güç meblağları anında geçişken. Bunların hepsini koyduğumuzda önümüzdeki süreçte enflasyonda aşağı dönüşü de gördüğümüzde kurun üzerinde acabaların da azalacağını, yeni finansal araçlara talebin daha da artacağını düşünüyorum. Ocak ayının, Şubat aynın ortasında şimdi kişiseller de dahil olmak üzere hiç döviz talebinin olmadığı günler bakılırsabiliriz.

Hazine’ye bir yük gelebilir mi olağan olarak gelir. Şayet yük gelirse düşünülenden daha az yük gelecektir. Mart, nisanda yıllıkta cari fazlayı görmeye başlayacağız bu cari fazlasının getirdiği, enflasyonda beklenenin altındaki gerçekleşme ve turizm gelirleri de geldiğinde yaz sonunda bu araçların hazine açısından hiç bir risk yokmuş diyeceğimiz bir tabloyu nazaranbileceğimizi düşünüyorum. Her şeyin bir riski var çalışmayabilir mi, çalışmayabilir. Uygulamalarda bir kadro aksaklıklar olabilir. Bunlarda epey süratli düzeltilebilir. Bilhassa özel bankaların bu sürece takviyelerini fazlaca önemsiyorum. Özel bankalar için de kârlı bir alet.