Dağ Mantari (Tirmit) Tanımı İçin Gereçler
Mantarı sevmeyen epey azdır sanırım. Ben aşığım. Lakin her mantar çeşidi yenilmiyor birtakım mantarlar önemli manada zehirlidir. Biz karadenizliyiz bu sebeple biroldukça bitkiyi, otu, sebzeyi âlâ biliriz. Mantar toplamaya ormana gideriz ve övünmek üzere olmasın
hangi mantar nedir, ne değildir fazlaca güzel biliriz. Mantarları âlâ bilmeyen ve tanımayanlara tavsiye etmem.
- Dağ mantarı (İstenilen miktar)
- 1 büyük soğan (Soğanı bol olmalı lezzetli olması için)
- 3 adet yeşil ve kırmızı biber karışık
- 2 adet domates (İsteğe bakılırsa kullanılmayabilir, ben kullanmıyorum bu mantar çeşidinde)
- Sıvıyağ
- Tuz, karabiber
Mantarı sevmeyen epey azdır sanırım. Ben aşığım. Lakin her mantar çeşidi yenilmiyor birtakım mantarlar önemli manada zehirlidir. Biz karadenizliyiz bu sebeple biroldukça bitkiyi, otu, sebzeyi âlâ biliriz. Mantar toplamaya ormana gideriz ve övünmek üzere olmasın
- Mantarları ormandan topluyoruz dedik. Evvel konuta gelip uygunca temizliyoruz ve sirkeli suda bekletiyoruz toprağı, pisliği yeterlice aksın diye.
- Birkaç şu yıkayıp, isteğimize göre doğruyoruz.
- Soğanları uzun ince çoban salata yaparmış üzere doğruyoruz.
- Biberleri de ufak küp halinde doğruyoruz ve sıvı yağda kavuruyoruz.
- Kullanacaksanız domatesi de ekleyip biraz kavuruyoruz, mantarları da ekleyip kendi suyunu salması için ağzını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakıyoruz. Ben yarım saat pişiriyorum zira bu mantar çeşidi buruk tadı olan ve geç pişen bir mantar çeşidi ama sıhhat açısından hayli faydalı tavsiye ederim. Ocaktan almaya yakın tuz ve karabiberini ekleyip altını kapatıyoruz. Afiyet olsun.