Ekonomist Mahfi Eğilmez: Merkez Bankası faizi yüzde 14’e indirmeseydi ne kur bu düzeylere gelirdi, ne de enflasyon

Beykozlu

New member
Ekonomist Mahfi Eğilmez, 4 ayda 5 puanlık faiz indirimi daha sonrası atılan adımlarla ‘boşluğun’ bir türlü doldurulamadığını söylemiş oldu. Kısa mühletler içerisinde sık değişen iktisat siyasetleri yerine, riskleri azaltmaya odaklanılması gerektiğini vurgulayan Eğilmez, Türkiye’nin 550-600 içindeki CDS primi ile dünyanın en riskli ülkelerinden biri olduğunu anımsattı ve “Riskler azaltılırsa kur düşer, enflasyon önlenir. Bu yüksek risk primiyle yabancı da yatırım yapmaz” dedi.

DÜNYA Web TV Yayın Direktörü Burcu Göksüzoğlu’nun sorularını yanıtlayan Ekonomist Mahfi Eğilmez, faiz konusunda yanlış bir yaklaşım benimsendiğine işaret ederek şu değerlendirmede bulundu: “Şayet Merkez Bankası faizi yüzde 19’dan 14’e indirmeseydi biz bugün epeyce daha düzgün bir yerde olurduk. Ne kur bu düzeylere gelirdi, ne de enflasyon. Bunu fazlaca net görüyorum ben. her insanın görüşüne hürmet duyuyorum fakat yanlış bir adım oldu. Karar alıcılar bunu görüyor mu yahut görüyorsa bu hususta birebir fikirdeler mi onu bilemiyorum. Faizi indirdiğimizden itibaren atılan adımlara baktığımızda onun yerine biroldukca enstrüman devreye sokuldu. Kur muhafazalı mevduat hesabı geldi, öbür adımlar da geliyor. Fakat faizin boşluğunu bir türlü dolduramıyor.”

“Yüksek enflasyon aslında önemli bir kriz”

İktisatta bu yılın en değerli risklerinden birinin enflasyon olduğunu söyleyen Eğilmez, “Kur riski arttı. Bizdeki enflasyon aslına bakarsan büyük ölçüde maliyet enflasyonu. Maliyeti de etkileyen en kıymetli olay kurdaki yükselişler. Zira kur yükseldiği vakit ithal girdilerimizin maliyeti artıyor. Üretimde ithal girdiye hayli bağımlıyız. Bu niçinle üretim maliyetlerimiz ötürüsıyla tutarlarımız ve enflasyon artıyor” dedi.

“Hiperenflasyona gidecek üzere görünmüyoruz”

Ekonomist Eğilmez’in “Hiperenflasyon yaşanır mı” sorusuna karşılığı ise şu biçimde:

“Hiperenflasyon kelamı sokakta farklı tanımlanıyor. Hiperenflasyon dediğimiz şey aylık yüzde 50’li enflasyon demektir. Yıllık yüzde 500’lere 600’lere varan… Pek oraya gidecek üzere görünmüyoruz. Ancak yüksek bir enflasyonla devam edeceğiz. Türkiye aşağı üst 50 yıldır yüksek enflasyonla büyüme yaşıyor. kimi vakit büyüme küçülmeye dönüştüğü vakit stagflasyona girip çıkıyor. Lakin temel itibariyle yüksek enflasyonlu büyüme yaşıyoruz. Beşerler yüksek enflasyonu bir kriz olarak görmüyor. meğer bu önemli bir kriz
.”

“Heterodoks siyaset lafını söylem ederken bile dikkat etmek lazım”

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati‘nin işaret ettiği ‘heterodoks politikalar’ hakkında da kıymetlendirme yapan Eğilmez, ‘heterodoks’ yaklaşımının hakikat tabir edilmediğine dikkat çekerek şu biçimde konuştu:

Öncelikle heterodoks siyasetlerle neyin kastedildiğini netleştirmek gerekiyor. Ortodoks aykırısı heterodoks olarak algılanıp o denli anlatılıyor. Gerçeği de tahminen o denli ancak bizde anlaşılan biraz farklı… Heterodoks dediğimiz şey aslında gelirlerin dondurulması; fiyatların, kiraların, meblağların dondurulması demek. Bu o denli söylem edildiği üzere kolay kolay uygulanabilecek bir şey değil. Bunu Latin ülkeleri uyguladılar ve hepsinde karaborsa ortaya çıktı. Bu uygulama iki üç ay devam ediyor ve sonrasındasında karaborsa çıkıyor. Bizde de 70’lerde benzeri siyasetler uygulandı. Margarin kuyrukları, akaryakıt kuyrukları, sigara kuyrukları vs. bunların oluşma sebebi buydu. Fiyat Denetim Komitesi vardı ve müsaade verilmezdi fiyat artışlarına, bu niçinle de karaborsa oluşurdu. Heterodoks siyaset lafını söylem ederken bile dikkat etmek lazım, bu bir tahlil değil.”