Ekonomist Murat Kubilay’dan dolar yorumu: Artık geri adım atmak zorundalar

Beykozlu

New member
Ekonomist Dr. Murat Kubilay, doların 14,47 düzeyine çıkarak rekor kırmasını toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımla kıymetlendirdi. Kubilay, yaşanan artışın alım gücü en düşük olan vatandaşların dahi dövize talepte bulunmalarından kaynaklandığına, bunun sebebinin ise iktisat idaresinin enflasyon ve kurdaki beklentileri bozmasından kaynaklandığını söz etti. Kubilay, hükümetin yeni iktisat siyasetine ait “Yani yeni bir model deniyoruz dedikleri şeyi deneyebilmeleri için dahi artık geri adım atmak zorundalar” dedi.

Merkez Bankası’nın perşembe güne alacağı faiz sonucunın kritikliğine dikkat çeken Kubilay, Merkez Bankası’nın faiz indiriminin bitmiş olduğini duyurması gerektiğini söylemiş oldu.

Kubilay’ın paylaşımları şöyleki:

“Şu anda yaşananlar dolar rallisine en geç katılan ve en az birikim gücü olan vatandaşın dahi döviz talebinde bulunması; buna karşılık dövizi olanın makul niçinlerle satmama sonucu kararı. Bunun sebebi iktisat idaresinin enflasyon ve kura dair tüm beklentileri bozması.

Yani yeni bir model deniyoruz dedikleri şeyi deneyebilmeleri için dahi artık geri adım atmak zorundalar. Faiz artırımı istenmiyorsa, sermaye denetiminin yan tesirlerinden korkuluyorsa ve kur aslına bakarsan gitti deniyorsa bile bu perşembe faiz indirimlerinin bitmiş olduğini ilan etmeliler.

“Dolarizasyon, yastık altına kaçışa dönebilir”

Piyasaya TCMB haricinde döviz satışıyla kaynak sağlanmadığı ortamda, bir ölçü cari fazla ile kur istikrarı sağlamak mümkün değil. Bugüne kadar sayısız taahhüdü yanılgılı çıkmış iktisat idaresine güvenmek hayli güç. Bu hafta TCMB bir karar vermek zorunda. Ya tamam ya devam.

Aksi biçimde iş dolarizasyondan öte yastık altına kaçışa dönebilir. Denemek istedikleri modeli 1 ay daha deneyemeden terk ederler, ancak bu esnada hepimizi yakmış olurlar. Bugünkü idareden makul bir karar beklemek saflık mıdır yoksa kusurların anlamışlar mıdır başka bir soru.

“Bu zihniyette ısrar edildikçe, TCMB olmayan şeyleri mümkün kılacak”

Olağan şartlarda bunların hiç birinin temeli de yok. Lakin bu zihniyette ısrar ettikçe TCMB olmayacak şeyleri mümkün kılacak. Daha evvel de söylemiştim, büyük ölçüde döviz varlığınız yoksa bunun kararı net fakirleşmedir, bir ölçü dolar karı ile kendinizi koruyamazsınız

Bakalım ne vakte kadar direnebilecekler. Lakin şu ortamda, döviz satım müdahalesi olsa bile perşembe günü epeyce ileride. Umarım bunları dikkate alan birileri vardır hala TCMB’de. Yoksa şayet, kıssanın gerisini artık küçük yahut büyük yatırımcı herkes az fazlaca önnazaranbiliyor.”