Elazığ’da mevsimlik personel olarak çalışan öğrencilerin isminden kelam ettiren başarısı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Elazığ’da mevsimlik personel olarak çalışan öğrencilerin isminden kelam ettiren başarısı
Şanlıurfa’dan Elazığ’a aileleriyle bir arada mevsimlik personel olarak çalışmaya gelen 18 yaşındaki Selma Söylemez ile 13 yaşındaki İlknur Sümer, akranlarına örnek oluyor.

Gündüz 2 bin dönümlük domates tarlasında çalışan ve boş vakit içinderında kaldıkları çadırda ders çalışan Selma ile İlknur, büyük bir muvaffakiyete imza attı.

Adından kelam ettirecek bir muvaffakiyete imza attılar

yıllardır aileleriyle birlikte ekmek uğraşı veren Selma, hukuk fakültesini kazanırken İlknur ise LGS’de Türkiye ikincisi oldu.

Selma ile İlknur ise şimdilerde imtihanlarda başarılı oldukları topraklarda aileleri ile domates tarlasında çalışıp okul harçlıklarını çıkarmaya çalışıyor.

“Toplam 11 kişinin yaşadığı bir evdeyim”

Hukuk fakültesini kazanma serüvenini anlatan Selma Söylemez, “12. sınıfta imtihana bir hazırlık süreci oluyor. Benim arkadaşlarım bu sürece haziran ayında başlarken, ben ekim ayında çalışmadan dönebilmiştim ve bu biçimde başlayabilmiştim. Lakin ben bunun farkındaydım.

Çünkü biz dört yıldır çalışmaya geliyoruz. 11. sınıfta arkadaşlarımdan daha geri de kalmamak için daha epey çalışıyordum. Onlar 5 saat çalışıyorsa ben 10 saat çalışıyordum. Zira onların yazın çalışabileceğini benim ise çalışamayacağımın farkındaydım.

12. sınıfta okula bir daha gittiğimde de güya 11. sınıfta çalışmamışım üzere ayrıntılarım gitmiş bir daha arkadaşlarımdan daha geride kalmıştım. 2 kat çalışmam gerekiyordu. 7 kardeşli bir ailede yaşıyorum. Babaannem ve amcam da bizimle yaşıyor. Toplam 11 kişinin yaşadığı bir evdeyim.

Ev daima fazlaca gürültülüydü çalışabilmem için ya sabahlamam gerekiyordu ya da sabah saat 5’te uyanmam gerekiyordu. İki metodu da uyguluyordum birtakım günler sabah saat 5’te uyanıp deneme çözüyordum, birtakım vakit içinderda sabahlıyordum.”
dedi.

“Kendi ayaklarımın üzerinde durmam gerekiyordu”

Kendi harçlığını kazandığını aktaran Söylemez, “Babam yalnızca ben olsam harçlık gönderebilir ancak benim dışımda 6 tane daha kardeşim var, hepsini okutması ve eğitmesi gerekiyor. Tabi bana harçlık göndermede zorlanıyor.

O yüzden benim yazın buraya gelip çalışmam gerekiyor. Harçlığımı benim kendim çıkarmam lazım. Öbür vakit içinderda fazlaca sıkışık duruma düşüyoruz. Şayet ben hukuk fakültesini kazanmasaydım, eğitim manasında bir muvaffakiyet elde etmeseydim, ailemle daima buraya gelmeye devam edecektim.

Çünkü bize diğer yerden para gelmiyor. Daima kendimiz çalışıp kazanmamız gerekiyor. Benim bu yoldan sıyrılabilmem için kendi yolumu kendim çizmem ve kendi ayaklarımın üzerinde durmam gerekiyordu. Yani çalışıp hukuk fakültesini kazanmam gerekiyordu.”
diye konuştu.

“Maddi açıdan epey zorlanıyoruz”

İHA’nın haberine göre; kendine amaç koyduğunu lisana getiren Söylemez, “Hedef koymuştum hukuk fakültesini kazanacağım, maksadımı gerçekleştirdiğim için epey memnunum. Şu an gelip burada çalışıyorum ve hayli zorlanıyorum. Sıcağın altında durmadan çalışıyoruz ter döküyoruz. Lakin kimseye muhtaç olmamak için çalışmayı tercih ederim.

Evet ben burada çalışarak hukuk fakültesini kazanarak muvaffakiyete ulaştım. Benim üzere burada muvaffakiyete ulaşan arkadaşlarım var. İlknur’da LGS’de Türkiye İkincisi oldu, o da epey güç şartlarda bu başarıyı elde etti. Maddi açıdan fazlaca zorlanıyoruz.

Buraya gelip çalışmamıza karşın kimi vakit yetmiyor. Çünkü ailelerimiz hayli kalabalık 6 yahut 7 kardeşli aileleriz. Devlet büyüklerimizden bize bu hususta dayanak verirlerse bizi fazlaca keyifli eder ve sevindirir. Umarım sesimizi duyar ve bize yardımcı olurlar.”
formunda konuştu.