EnerjiSa çalışanları, iş bırakarak TES-İŞ Genel Merkezi önünde aksiyon yaptı

Beykozlu

New member
Sabancı Topluluğu’na ilişkin EnerjiSa ile TES-İŞ‘in imzaladığı ve taleplerinin yerine getirilmediğini belirttikleri toplu kontrata karşı çıkan çalışanlar bu sabah Ankara’da iki saatlik iş bırakma hareketi yaptı.

EnerjiSa çalışanları, toplu mukavelede taleplerini lisana getirmediği şikayetiyle Türkiye Güç, Su ve Gaz Emekçileri Sendikası’nın (TES-İŞ) Genel Merkezi önünde de aksiyon yaptı.

Yüzde 4 zam

HaberTürk’te yer alan habere nazaran; TES-İş ve EnerjiSa yetkilileri 28 Şubat’ta toplu iş mukavelesi (TİS) görüşmelerine başlamış, yüzde 4 artırım yapılmasına karar verilmişti.

Emekçilerin enflasyon oranının altındaki artırım teklifini kabul etmeyeceklerini açıklamasının akabinde yeniden masaya oturan TES-İş ve EnerjiSa yetkilileri yapılacak artırım oranını yüzde 9 olarak açıklamıştı.

İstanbul Anadolu yakasının elektriğini dağıtan EnerjiSA’ya ilişkin AYEDAŞ emekçileri teklifin enflasyon altında kaldığını belirterek dün de İstanbul Maltepe’de EnerjiSa Genel Müdürlüğü önünde toplanmıştı.

Personellerin talepleri şöyleki:

• • Mukavele 2 yılı kapsasın.
  • • İş riskine bağlı olarak maaşlara yüzde 5 ek ilave yapılsın.
  • • Toplumsal yardım net 250 lira olsun.
  • • Birinci yıl 50 günlük fiyat meblağında, ikinci yıl 60 günlük fiyat fiyatında ikramiye verilsin.
  • • İkinci yılın birinci ve son 6 ayında enflasyon oranının yüzde 4 üzerinde olacak biçimde refah hissesi verilsin.
Habertürk’e açıklama yapan TES – İŞ Genel Lideri Ersin Akma, EnerjiSa’ya bağlı AYEDAŞ, Toroslar ve Başşehir elektrik dağıtım şirketlerinde yaklaşık 7 bin 500 emekçiyi kapsayan toplu iş kontratı yürüttüklerini belirtti.

Bugün imzalanan toplu iş mukavelesiyle fiyatlara birinci altı ay için ortalama yüzde 18 ile yüzde 23.60 oranında artırım yapılacağını belirten Akma, şöyleki konuştu:

“Temsilciler ve şube liderlerine görüşme daha sonrası istişare ettikten daha sonra ortak akılla karar verdik. İstanbul Avrupa yakasının elektrik dağıtımını yapan BEDAŞ ile Çamlı ve AKDEN elektrik dağıtım şirketleri ile yapılan müzakerelerde uzlaşma sağlanamayınca Yüksek Hakem Kurulu’na gidildi. Yüksek Hakem Heyeti birinci yıl birinci altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 5, ikinci yıl da yüzde 6+4 artırım verdi. Enflasyon dikkate alınmadı. Artık yol ayrımına geldik. Son görüşmeye bir defa daha gittik. Müddet de bitti. Son duvara dayandık, bir adım ötesi yok. Patron ‘İstemiyorsanız Yüksek Hakem Kurulu’na gidelim’ diyor. Şube liderleriyle istişare ettikten daha sonra personelleri mağdur etmemek ismine mecburî olarak buna imza attık.”