Eski kayakla atlamacı uzun süredir devam eden epilepsi hastalığını ortaya çıkardı

Beykozlu

New member
“kaybolmuş hissettim”

Olimpiyat şampiyonu uzun süreli hastalığını ortaya çıkardı

25 Kasım 2024 – 18:03Okuma süresi: 3 dakika

Severin Freund (arşiv fotoğrafı): Aktif kariyerindeki birçok başarıyı kutladı.

Resmi büyüt

Severin Freund: Aktif kariyerinde birçok başarıyı kutladı. (Kaynak: IMAGO/FrankHoermann/SVEN SIMON)

Severin Freund kariyerine iki buçuk yıl önce son verdi. Eski kayakla atlamacı, yıllardır çektiği hastalığını şimdi ortaya çıkarıyor.

Olimpiyat şampiyonu Severin Freund, kariyerinin sona ermesinden iki buçuk yıl sonra kişisel bir açıklamayla şaşırttı: Eski kayakla atlamacı 16 yaşından beri fokal epilepsiyle yaşıyor. “Welt am Sonntag” ile yaptığı röportajda Freund, hastalığından bahsetti. İlk nöbet 2004 yazındaydı. “Geceydi ve ailem ve erkek kardeşim bunu fark etti.”

O zamanki genç şunları hatırlıyor: “O gün ve sonrasında bir tür şok halindeydim ve kendimi kaybolmuş hissettim.” Kimse buna hazırlıklı değil. En büyük korkusu artık kayakla atlama yapamamaktı. “Bu benim için bir felaket olurdu” diye devam etti. Öte yandan ebeveynleri her şeyden önce Freund'un sağlığından korkuyordu.

Severin Freund, 2014/15 sezonunda Dünya Kupası zaferini garantiledi.

Resmi büyüt

Severin Freund: 2014/15 sezonunda genel Dünya Kupası'nı garantiledi. (Kaynak: fotoğraf kabini / Weller, www.imago-images.de aracılığıyla)

Başka bir büyük nöbetin ardından Freund ilaç almaya başladı ve iki yıl boyunca nöbetsiz kaldı. Ancak Ekim 2006'da bir aksilik yaşandı: yine gece saatlerinde başka bir saldırı. Münih'teki bir hastanede Freund'a rekabetçi sporların kendisi için söz konusu olamayacağı söylendi. Onun için önemli olan düzenli bir yaşam sürdürebilmektir. Sporcu için kendi deyimiyle “bir sonraki şok”.

Arkadaşının şansı: Olimpiyat doktoru Dr. Bernd Wolfarth onu ikinci bir görüş almaya ikna etti; daha sonra anlaşıldığı üzere bu doğru bir adımdı. Freund, Cork'taki bir epilepsi merkezinde yoğun bir şekilde muayene edildi ve ilaçları değiştirildi. Tedaviyi yapan doktor daha sonra ona “gün içinde nöbet geçirme ihtimalimin çok düşük olduğunu ve tekrar spor yapabileceğimi” açıkladı.

Severin Freund ve Lena Kesting (sağda): Eski sporcu şu anda TV uzmanı olarak çalışıyor.

Resmi büyüt

Severin Freund ve Lena Kesting (sağda): Eski sporcu şu anda TV uzmanı olarak çalışıyor. (Kaynak: IMAGO/Eibner basın fotoğrafı/Memmler)

Freund'a göre kariyeri boyunca defalarca nöbet geçirdi. “Her ne kadar sadece uykudan olsa da.” Artık atakları her iki haftada bir, altı ila 24 ay arayla yaşıyor. “O zaman bir ya da şu ana kadar en fazla üç oldu. Ondan sonra tekrar huzura kavuşacağım.”

Freund'a göre saldırıların nedeni stres değildi. “Bu, gerilim veya stres dönemlerinde hiç aklıma gelmedi, daha çok gerilimin ortadan kalktığı zamanlarda aklıma geldi” dedi.

Freund, epilepsi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hastalığını neden ancak şimdi kamuoyuna açıklamayı seçtiğini açıklıyor. “Çünkü hakkında pek konuşulmuyor, haber yapılmıyor. Kamuoyunda çok az ilgi görüyor ama birçok insanı etkiliyor. Bu ülkede yaklaşık 800 bin kişi epilepsi hastası” diye vurguladı. Hikayesi aracılığıyla epilepsinin birçok yüzü olduğunu ve her zaman ciddi sınırlamalarla ilişkili olmadığını göstermek istedi.

Freund, aktif olduğu süre boyunca bilinçli olarak hastalığının kamuya açıklanmamasına karar verdi. 36 yaşındaki oyuncu, “Bir yandan bu çok kişisel bir şey ve bunun sporla ilgili olması benim için her zaman önemliydi,” diye açıkladı. “Ayrıca eğer performans daha zayıf olsaydı, bunun hastalıktan kaynaklandığı varsayımı her zaman olurdu.”

Ayrıca hastalığının sürekli sorulmasını da istemiyordu. Freund, “Bu, odağı aslında yapmanız gereken şeylerden uzaklaştırıyor” dedi. “Bu yüzden o zamanlar bunun için bir zaman olacağına karar verdim, ancak kariyerim boyunca bu olmayacaktı.”

Freund, şimdiye kadarki en başarılı Alman kayakla atlama sporcularından biridir. 2014 yılında takımla Olimpiyat altın madalyası kazandı, üç kez dünya şampiyonu oldu ve 2014/15 sezonunda genel Dünya Kupası'nı kazandı. Çeşitli yaralanmalara rağmen, 2022'de kariyerine son vermeden önce tekrar tekrar mücadele ederek geri döndü. Bugün baba bir televizyon uzmanı olarak çalışıyor ve eşi ve iki çocuğuyla birlikte yaşıyor.