Filiz Akın ağır bakımdan çıktı

Beykozlu

New member
Tatil için Miami’de bulunan oğlu İlker İnanoğlu, sanatkarın rahatsızlığını öğrenir öğrenmez birinci uçakla İstanbul’a döndü. Sıhhat durumu uyguna giden ünlü sanatkarın olağan odaya alındığı öğrenildi. Akın’ın bu hafta ortasında taburcu edilmesi bekleniyor.

HAYAT BU ROLE UYGUN GÖRDÜ

Türk sinemasında 100’ü aşkın sinemaya imza atan Filiz Akın’ın özel hayatı ve sanat hayatının bilinmeyenlerini anlattığı “yaşamın Provası Yok” isimli kitap, İnkılâp Kitabevi tarafınca yayımlandı. Sanatçı, ırmak söyleşi tipindeki kitapta Bircan Usallı Silan’ın sorularına karşılık verdi. Akın, “Oyunculuk yaparken es geçtiğin ya da doya doya yaşamadığın hisler oldu mu?” sorusunu şöyleki yanıtladı:

CENAZEYE KATILAMAZDIK
“Biz o kadar ağır çalışırdık ki, yakınlarımızın cenazesine bile katılamadığımız olurdu. Fazla özveri isteyen bir işti sinema. Günler, geceler boyunca çalışırdık. hiç bir duyguyu hakkını vererek yaşadığımı söyleyemem. Bayan olmak ne tuhaf. Ayrıyeten bunun hakkını nasıl verebilirsiniz? kucak kucak süslenmek, giyinmek, farkını ortaya koymak ise; evet, bunları sinemalarımızda rol gereği yaptık. Bir de ayrıyeten yapacak vakit yok. Abla olmak duygusu mesela. Kız kardeşimi daima sevdim, daima muhtaçlığı olduğunda yanında olmaya çalıştım. Annemle de o denli. Onlarla her an birlikte olamıyordum lakin destektik birbirimize. Hayat bu biçimde bir role uygun görmüştü bizi. Gerçek ömürden epey sinemalarda yaşanacak ana temalar, hisler. Ancak bunu şikâyet olarak söylemiyorum. Değdi mi demiyorum en azından. Değdiğine inanıyorum. Şu gördüğüm sevgi, hürmet. Az şey mi bunlar?”

Kanseri bile nazikçe karşıladı

* Kitapta, ünlülerin Filiz Akın’la ilgili niyetlerine de yer verildi.

* ZÜLFÜ LİVANELİ: Sinema yıldızı olmak farklı bir tecrübe. Kim bilir kaç insanın hayalini süslüyorsun, kim bilir kaç bin duvarda fotoğrafın asılı, kim bilir kaç genç kız sana benzemeye çalışıyor. İşte bütün bunlara karşın “sahici, yalın, dost bir insan” kalabilmek için Filiz Akın olmak gerekiyor.

* TÜRKAN ŞORAY: İsmini duyar duymaz içimin titrediği Filiz; narin, duygusal, şık kişiliğinin yanı sıra her olayı metanetle karşılayan hayli kuvvetli bir yanı da olan arkadaşım. En umutsuz anda bile, bir umut ışığı yakalar.

* OYA BAŞAR: Çocukken açık hava sinemasına masraf, o sihirli dünyayı seyrederdik. Sarı uzun saçları, zarafeti ve şıklığı bana daima epey farklı gelmişti. yıllar daha sonra kendisini tanıdığımda ruhunun da ne kadar hoş ve gerçek olduğunu gördüm. Benim hem ablam, hem arkadaşım, hem sırdaşım oldu.

* İLKER İNANOĞLU: Bana hayat veren insan. Zevkli, kaliteli, kibarlık örneği. Kanseri bile nazikçe karşılayan hayat öğretmenim. Beni daima şaşırtmayı başaran benim en uygun arkadaşım, annem.