Günde kaç defa Estağfirullah çekilir ?

Deniz

New member
**Günde Kaç Defa Estağfirullah Çekilir? Bir Tavsiye Mi, Yoksa Bir Soru Mudur?**

Bazen, kafamızda bin bir soru dolaşırken, dilimizden “Estağfirullah” çıkar. Peki ama ne kadarını gerçekten anladık, ya da söyledik? İslam’da tövbe, günahları affettirmek ve kalpten pişmanlık duymak önemlidir, ancak bunun somut bir sayısal sınırı var mıdır? Yoksa, bu bir tavsiye mi, yoksa bir yaşam tarzı mı? Forumda sıkça karşılaştığım bir soruyu burada tartışmak istiyorum. “Günde kaç defa Estağfirullah çekilmesi gerekir?”

İçimizde “Estağfirullah” kelimesi, bir şekilde belli başlı bir mekanizmayı çalıştırıyor. Gerçekten samimi bir şekilde söyleyen var mı? Her defasında pişmanlık hissediyor muyuz, yoksa sadece bir adet dua mı? Bu yazıyı, hem kişisel düşüncelerimi hem de kadın-erkek perspektiflerinden analiz ederek ele alacağım. Birçok insan bu konuda farklı düşüncelere sahip; kiminin derdi kalben affedilmekken, kimisi de bunu bir strateji olarak, yani pratik bir çözüm olarak kullanıyor. O zaman gerçekten doğru olan nedir?

**Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: İşin Pratik Tarafı mı?**

Erkeklerin "Estağfirullah" söyleme konusunda genellikle daha stratejik bir yaklaşım sergilediklerini gözlemliyorum. Bu yaklaşım, bir problemin çözülmesi ya da bir hata yapıldığı takdirde, hızlıca affedilme arzusuyla ilgilidir. Erkekler, sorunları çözme ve bir çözüm bulma konusunda doğrudan bir yaklaşım sergilerler. Bir yanlışlık yaptıklarında, hemen “Estağfirullah” diyerek rahatlamayı hedeflerler. Bu, onların hatalarını anında affettirme isteğiyle örtüşür.

Birçok erkek, dua etmeyi bir tür "hızlı çözüm" gibi algılar. Yanlış bir şey yaptığında, hemen tövbe edip devam etmeyi, bir tür vicdani rahatlama olarak görür. Bununla birlikte, bu yaklaşım zaman zaman yüzeysel olabilir. Kalp gerçekten pişmanlık duymadan ve hatanın sonuçlarını anlamadan söylenen bir “Estağfirullah”, bazen sadece bir kelime olarak kalabilir. Erkekler, duanın gücünden çok, çözüm odaklı bir şekilde rahatlama sürecini hızlandırmayı arzulayabilirler.

**Kadınların Empatik ve İlişkisel Bakış Açısı: İçsel Bir Temizlik Arayışı mı?**

Kadınlar genellikle empatik ve ilişkisel bir bakış açısına sahipler. Estağfirullah çekmek, sadece bir kelime söylemek değil, aynı zamanda içsel bir temizlik ve duygusal bir rahatlama sürecidir. Kadınlar için bu kelime, vicdani bir hesaplaşma ile bağlantılı olabilir. Bir hatanın ya da yanlış bir davranışın ardından, kalben bir pişmanlık duygusu ve karşılık olarak da af dileme ihtiyacı doğar. Kadınlar, sıklıkla daha derin bir anlam arayarak ve duygusal bir bağ kurarak bu kelimeyi kullanırlar.

Kadınların “Estağfirullah”ı bir tür ruhsal temizlik ve duygusal çözülme olarak kabul etmesi, onların sürekli bir ilişkisel arayış içinde olmalarından kaynaklanır. Bu, sadece bir hatanın düzeltilmesi değil, kalbin rahatlaması, ilişkilerin onarılması ve içsel bir huzurun sağlanması sürecidir. Kısacası, kadınlar için bu dua, içsel bir yolculuğun başlangıcı olabilir, çünkü o, sadece bir günahı affettirme değil, aynı zamanda bir duygusal arınma ve büyüme sürecidir.

**Estağfirullah: Bir Yükümlülükten Daha Fazlası mı?**

Şimdi bir adım daha atmak istiyorum. Sadece kaç defa “Estağfirullah” çekildiği ile ilgili tartışmakla kalmayalım; bunun gerçekten amacına uygun yapılıp yapılmadığına da bakalım. Eğer sadece dilin ucundan çıkan bir dua olarak kalıyorsa, bu kelimenin anlamını ne kadar içselleştirmiş oluyoruz? Her biri, kendi dinamiklerine göre anlam taşısa da, derinlemesine bir özdeğişim yaratabiliyor muyuz? İçsel huzuru sağlamak için sadece kelimeleri tekrar etmek yeterli midir, yoksa hayatın her anında bu farkındalığı yaşamaya çalışmak mı daha etkilidir?

İslam’da “tövbe” sadece sözcüklerden ibaret değildir; bir vicdanın, bir kalbin değişimi, dönüşümü anlamına gelir. Bu dönüşüm ise sadece “Estağfirullah” demekle sağlanmaz. Gerçek tövbe, hataların kalpten kabul edilip pişmanlık duyulmasıyla başlar. Dolayısıyla, “Estağfirullah” sadece kelimelerden ibaret olmamalıdır. Her söylediğimizde anlamını içselleştirerek yapmalıyız.

**Bir Tartışma Başlatalım: Gerçekten Anlamaya Çalışıyor muyuz?**

Forumda tartışılacak birkaç soru bırakmak istiyorum:

1. **“Estağfirullah” çekmek sadece bir alışkanlık haline gelmiş bir kelime mi, yoksa içsel bir dönüşüm sürecinin başlangıcı mı?**

2. **Kadınlar ve erkekler, “Estağfirullah”ı farklı şekillerde deneyimliyorsa, bu onların içsel farkındalıklarına nasıl yansır?**

3. **Bu kelimenin anlamını daha derin bir şekilde yaşayabilmek için, gündelik hayatımızda neleri değiştirmemiz gerekir?**

Yazdıklarım sadece benim bakış açım. Farklı yorumlar, farklı perspektifler ve görüşler tabii ki olacaktır. Sizin düşüncelerinizi merak ediyorum!