Hüseyin Avni Danyal: Metin karakteri yardımıyla “Yargı”dayım

Beykozlu

New member
◊ “Yargı”da canlandırdığınız Metin karakteriyle sizi izliyoruz. Metin, sırları olan bir karakter. Sizce nasıl?
– Evet, Metin Amir de herkes üzere ortasında sırları olan bir adam. Ayrıyeten dürüst, vicdan sahibi, merhametli ve herkesten farklı olarak, adalet kavramı onun karakterinin merkezinde duruyor. Eşitlik ve adalet kavramlarını hayatının her noktasına nüfuz ettirmiş, dünyayı bu pencereden nazarann ve beşerlerle bu biçimde bir dünyayı paylaşmak
isteyen biri.
hayatının temelini eşitlik ve adalet duygusu üzerine kurmuş. Etrafında gördüğü aksaklıkları mesleğiyle düzeltebilme imkanına sahip olduğu için, mesleğine âşık… Güzelleştirmeye çalıştığı dünyaya müdahale ederken, en yakınındakilerin, oğullarının da, onun bu çabasına eşlik etmelerini bekliyor. En büyük korkusu oğullarının dürüstlükten, adalet yolundan ayrılmaları. Bu manada Çınar’dan yaralı…
◊ Metin, sizin öbür dizilerdeki karakterlerinizden farklı. “Yargı”yı seçmenizdeki etken bu muydu?
– Her seferinde, her yeni rolle, seyircinin karşısına farklı karakterlerle çıkmak hem oyuncuyu tıpkı vakitte seyirciyi tatmin eder aslında. Bu oyunculuğun tabiatında var ve olmalı. Uzun mühlet birebir karakteri oynadığınızda, o karakter üzerinize yapışır, monotonlaşır ve oyuncuyu yinea düşürür. Bunlardan yola çıkarak; mümkün olduğunca, her yeni projede seyirci karşısına farklı bir karakterle çıkmayı tercih ediyorum. Bana gelen tekliflerde, bu durumu önemsiyorum. Metin karakteri kuvvetli açmazlara sahip, doğurgan biri. “Yargı”ya evet dememde genel olarak kıssanın ve Metin karakterinin rolü büyük.

Eşim ve çocuklarımdan
asla vazgeçemem
◊ Sizin bu hayatta vazgeçemedikleriniz nelerdir?

– Somut olarak eşim ve çocuklarım. Onlardan vazgeçemem. Soyut olarak da prensiplerimden vazgeçmemeye çaba ediyorum. Yani olaylar karşısında, ülke gerçekleri karşısında, iş ömründe… İnsanın sergilediği dengeli olmak durumunu önemsiyorum. Her yeni esen rüzgarda eğilip bükülmeden yaşamaktan vazgeçmemeli insan.
◊ Başka rollerinizden “Bulut” artık unutuldu mu? Z jenerasyonu ile aranız nasıl?
– Unutulmadı. Zira “Kurtlar Vadisi” tekrar yeniden, eski kısımlardan itibaren bir daha yayınlandı, yayınlanıyor. Öteki ülkelerde de izleyiciyle buluştu. Ayrıyeten internet, toplumsal medya yardımıyla dizi daima gündemde… Pandemi sürecinde insanların bir şeyler izlemeye hayli daha fazla vakti oldu. Sanırım bu vakitte de hayli izlendi dizi. Eski izleyicilerin üzerine Z nesli da eklendi. ötürüsıyla hâlâ unutulmadı Bulut.
Z nesli, bildiğiniz üzere dijital platformları hayli sık takip ediyor. Bunu ortasında bulunduğum bir dijital projede epey daha düzgün anladım. “Şahsiyet” dizisinden daha sonra bana dönüşlerin büyük bir kısmı Z nesliydi. Ayrıyeten tiyatro oyunlarım daha sonrası birfazlaca genç arkadaşla yüz yüze irtibat kurabiliyoruz. Gençlerin, içerisinde bulunduğumuz bu tüketim çağında, sanatla bu kadar iç içe olmaları beni memnun ediyor.

İzleyicinin kendi içine dönmesi de değerli
◊ Nasıl bir set ortamınız var?

– Nitelikli oyuncunun az bulunduğu bu vakitte; bir yanda genç ve yetenekli başka yanda kendi neslimin tecrübeli ve başarılı oyuncuları var “Yargı”nın takımında. Senaristimiz Sema Ergenekon, uzun yıllar evvelce Ankara’dan tanıdığım, kalemine ve hissine güvendiğim, kesimimizin değerli senaristlerindir. Direktörümüz Ali Bilgin’le yan yana geldiğimiz ikinci proje ve kendisi televizyon dalını epey yeterli bilen bir direktör. Birbirini tamamlayan bir grubumuz var. Keyifle çalışıyorum.
◊ “Yargı” ile izleyici de kendini bir daha yargılar mı?
– Tüm dünya olarak adalet hissine her zamankinden epeyce daha fazla muhtaçlık duyduğumuz geniş bir periyottan geçiyoruz. Adil bir dünyayı inşa etmek istiyorsak, toplumun her ferdinin kendi iktidar alanında, tutkularından arınıp, hırslarından, egolarından vazgeçmesi gerektiğini düşünüyorum.
Konutta, okulda, sokakta, işte, bir ortada olduğumuz her ortamda muktedirleri düzeltebilirsek kendimizi yargılamaya gerek kalmaz aslında.
“Yargı”, seyircisine işte bu şayet olmazsa olmaz duyguyu tekrar hatırlatıyor.
Şayet izleyici, keyifli vakit geçirmek haricinde, kendi içine dönüyor ve kendi vicdan muhakemesini yapıyorsa, kendi dünyasındaki adalet hissini sorguluyorsa ne memnun bize…

Dönem bitmeden
sahnede olacağım
◊ Tiyatroya vakit ayırabiliyor musunuz?

– Tiyatroyu hayli önemsiyorum ve bildiğiniz üzere benim aslı işim tiyatro. Pandemi sürecinde maalesef tiyatrolar epey sıkıntı durumda kaldı. Çok değerli tiyatro emektarları, düşün insanları, gencecik oyuncu arkadaşlarımız sıkıntı günler yaşadı ve hala yaşamaya devam ediyorlar. Bu epey üzücü bir durum maalesef. Ben de başka tiyatrocu arkadaşlarım üzere pandemi mühletince sahnelerden uzak kaldım. Genel olarak tiyatroyu hiç bırakmadım ve sahne beni bırakmadıkça ben sahneyi bırakmayı düşünmüyorum. Pandemi öncesi, en son Moda Sahne’de Shakespeare’in “Fırtına” isimli oyununu oynuyordum. Artık yeni bir projem var. İnşallah bu dönem bitmeden sahnede, seyirci karşısında olmayı planlıyorum.