İSO İkinci 500 araştırması sonuçları belirtildi: 2020’de üretim 191 milyar TL’ye yükseldi

Beykozlu

New member
İstanbul Sanayi Odası (İSO) daha hayli KOBİ niteliğindeki kuruluşları kapsayan “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2020” araştırmasının sonuçlarını da deklare etti.

İSO’nun deklare ettiğı araştırma neticelerina bakılırsa; İkinci 500’ün 2020 yılındaki üretimden net satışları yüzde 21,7 oranında artarak 157 milyar TL’den 191,1 milyar TL’ye yükseldi.

Araştırmada 2020 yılında net satışlar ilgili şu sözler yer aldı:

2020 üzere pandemi şartlarının fazlaca özel kıldığı, birfazlaca işletmede kapanma ve üretim yavaşlamasının yaşandığı bir yılda, iç ve dış talepteki dalgalanmalara karşın İSO İkinci 500’ün üretimden net satışlarının sürat kazanmış olması dikkat çekti.

2020 yılına bakıldığında; İSO İkinci 500’ün üretimden net satışlarının gerçek olarak yüzde 6,2 oranında büyümesi, KOBİ’lerin esnek yapılarıyla üretim ve pazarlama faaliyetlerinde 2020 üzere şiddetli bir yılda dahi başarılı olduklarını ortaya koydu.

ISO ikinci 500’ün üretim baz alınarak belirlenen en büyük 3 şirketi ise şu biçimde; Murat Ticaret Kablo 578,9 milyon TL ile birinci sırayı aldı. Onu epeyce küçük bir farkla ve bir daha 578,9 milyon TL ile Metal Matris takip ederken, RTM Tarım Kimya 571,5 milyon TL ile üçüncü oldu.

İSO İdare Heyeti Lideri Erdal Bahçıvan ise araştırmaya yönelik şu sözleri kullandı:

Bu sonuçlardan birkaçına değinecek olursam; pandeminin yaşandığı 2020 üzere güçlü bir yılda, İSO İkinci 500’ün bilhassa üretimden net satışlarını gerçek olarak yüzde 6 oranında arttırmış olmasından başlayarak, ihracat, istihdam, karlılık, finansman sarfiyatları, teknolojik yapı, Ar-Ge harcamaları üzere biroldukça parametrede beklenenden parlak sonuçlar verdiğine tanıklık ediyoruz.

Bu noktada satış karlılığından etkin karlılığına, faaliyet karlarından FAVÖK performansına kadar biroldukca karlılık göstergesinde gerçekleşen güzelleşmeye de dikkat çekmek istiyorum. İSO İkinci 500 açısından en parlak dataları kârlılık tarafında görmemizin niçinlerini sıralayacak olursak; yıl genelinde emtia meblağlarının düşük seyretmesi, elverişli kredi şartları ve bilhassa yılın ikinci yarısındaki düşük faiz oranları üzere destekleyici uygulamalar, firmaların operasyonel maliyetlerini sınırlayarak kar marjlarını yüksek tuttu. Bu gelişmelerin, bilhassa İSO İkinci 500 şirketlerinin özkaynaklarında yüzde 22 üzere kuvvetli bir artışı ortaya çıkarmasını umut verici olarak kıymetlendiriyoruz.