Karabuğday Ekmeği (Yumurtasız Mayasız) Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 2 bardak karabuğday unu
- 1 bardak ılık su
- 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı yemek sodası
- 1/2 (yarım) bardak zeytin yağı
- 1/4 (çeyrek) bardak zeytin yağı
Not EkleTarifi Yazdır
- Karabuğday ununu, karnıyarık otunu, tuzu ve yemek sodasını bir kaba alıyoruz. sonrasındasında yavaşça ılık suyu ek ediyoruz.
- Tahta kaşık sayesinde karıştırıyoruz. 1/2 bardak yağı ek edip, tahta kaşıkla alttan üst gerçek hamurumuzu karıştırıp, kıvam aldırıyoruz.
- Biraz yapışkan bir hale gelince elimize kalan 1/4 bardak yapı ek edip, elimizle hamura biçim veriyoruz.
- Biraz cıvık olan hamuru elimize aldığımız yağ ile elimizde yoğurduktan daha sonra karabuğday unu sepelediğimiz tezgahın üzerine koyuyoruz. Alttan üste hakikat hamurumuzu elimizle yoğurmaya başlıyoruz.
- sonrasındasında iki elimizle ileri geri hareket ettirerek hamurumuzu uzun ve ekmek görünümüne benzeyecek biçimde sürecimize devam ediyoruz. Enine ve uzunluğuna biraz sıkıştırarak hamurumuza hal veriyoruz.
- Tezgahtan alırken bozulmaması için sağından ve solundan elimizle hafifçeçe ortaya gerçek bastırıp elimize alıyoruz çabucak sonrasında yağlı kağıdımızın üstüne yerleştiriyoruz. Biçim verme sürecimiz tamamlanmış oluyor.
- Kraker formu için; elimize ceviz büyüklüğünden biraz küçük hamur alıyoruz. Daire biçiminde çevirerek yuvarlak bir hamur elde ediyoruz.
- ondan sonrasında yer üzerinde ileri geri elimizi hareket ettirerek yanlara yanlışsız uzamasını sağlıyoruz. sonrasındasında hamuru c hal verip bir sağdan bir soldan hamuru üst üste yerleştiriyoruz.
- Son olarak elimize alıp zirveden sol elimizle sağa hakikat, alttan sağ elimizle sola yanlışsız döndürüp biçimi düzeltiyoruz
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, üzerine hamurumuzu yerleştiriyoruz. Son olarak elimize biraz un alıp üzerine döküyoruz.
- Önceden ısınmış fırına 180 derece 30-35 dk pişirmeye bırakıyoruz. Tercih ederseniz üzerine ve ya hamurun içine çörek otu ve susam ek edebilirsiniz.
- Piştikten daha sonra ekmek soğumaya başlayınca dilimliyoruz. Afiyet olsun ???? Ben tıpkı tanımdan krakerler de yaptım bu sefer hamura susam ve çörek otu ek ettim fazlaca daha lezzetli oldu ????