Karar müellifi Demir: Erdoğan, süreksiz bir ekonomik rahatlama yaratıp önümüzdeki yılın birinci yarısında erken seçim amaçlıyor olabilir

Beykozlu

New member
Karar yazarı Oğuz Demir, Ak Parti Genel Lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın ağustos ayına ait olarak “Enflasyon noktasında da Ağustos’u geride bıraktığımızda düşüşü goreceğiz. Şu anda bulunduğumuzun epey epeyce altında olur. Bunu da bilhassa buradan sinyalini belirli bir yerlere vermiş oluyorum” kelamlarını kıymetlendirdi.

Demir, Erdoğan’ın konuşmasındaki kelam konusu sinyalin parti teşkilatlarına yönelik olabileceğini söz ederek köşesinde şöyleki yazdı:

Bence sinyalin gittiği makul bir yerler parti teşkilatları da olabilir.

Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCMB’yi faiz indirimine zorlayarak süreksiz bir ekonomik rahatlamanın peşinde olabilir. Bu süreksiz rahatlamayı da önümüzdeki yılın birinci yarısında bir erken seçim sonucu ile lehine çevirmeyi amaçlıyor olabilir.

Çok istediği erken faiz indirimlerinin kısa bir süre daha sonra iktisatta hayli daha büyük sorunlar yaratacağını biliyor. Hal bu biçimde olunca bu faiz indirim ortamının yaratacağı ucuz krediye ve artan tüketime dayalı yalancı ve süreksiz güzelleşmeyi kullanmayı istiyor olabilir mi?

Diyeceksiniz ki işlerin aykırı gittiği bir devirde bu biçimde bir yola sapıp erken bir seçime gitmeyi ister mi?

Evet kendisi de daima seçimin 2023 Haziran’ında olacağını söz ediyor. Lakin iktisatta ve son periyotta sorun yaşanan biroldukca alanda (salgın, yangın vs.) istenen sonuçları elde edemediğini de unutmayalım.

Gerçekten benim kanaatim iktisatta yaşadığımız krizden çıkmak ve kalıcı bir düzelme sağlamak için mevcut gidişat ile 2023 Haziran’ından hayli daha uzun bir vadeye gereksinim var! ötürüsıyla bu saatten daha sonra seçimin olağan vaktinin beklenmesi, AK Parti’nin durumu toparlamasından çok daha fazla oy kaybetmesine niye olacak gibi görünüyor.

Süreksiz bir ekonomik güzelleşme yaratıp, üzerine bir seçime gitmek siyaseten daha az kayıp yaratabilecek bir strateji olabilir.

ötürüsıyla sinyali verdiği belirli yerler, TÜİK ve TCMB kadar AK Parti teşkilatları da olabilir.”