Kaya Yanar, sekiz aile üyesinin yasını tutuyor

semaver

New member

İki hafta önce, yıkıcı depremler Türkiye-Suriye sınır bölgesini salladı. Şimdi Kaya Yanar konuşuyor: Birçok yakınını kaybetmiş.

Komedyen Kaya Yanar, Facebook hesabından uzunca bir açıklama paylaştı. İçinde Türkiye ve Suriye’de yaşanan deprem felaketinden iki hafta sonra üzücü haberi takipçileriyle paylaştı: “Maalesef geniş aileden toplam 8 ölüm vakamız oldu.” Kazada yaklaşık 47.000 kişi öldü.

Yanar’ın geniş ailesinden ölen sekiz kişi arasında üç genç de var, diye yazıyor Yanar duygusal güncellemesinde. “Ailenin bir kısmı ölülere bakmak için hâlâ Antakya’da, çoğu şehri terk etti. Orada onlara bir şey kalmadı” diye açıklıyor. Tüm daireler harap veya yıkılmış durumda. Yanar’ın annesi 16 yakını için Antalya’da acil konaklama ayarladı. “Orada yerde sardalyalar gibi uyuyorlar.”

“Sadece travma geçirdin”

Yanar, bunu “lüks bir sorun” olarak nitelendiriyor çünkü “sıcaklar, yemek var ve başlarını sokacak bir çatıları var”. Ancak tüm bunlar, yaşadıklarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmuyor. Yanar şöyle yazıyor: “Sadece travma geçiriyorlar. Genellikle boşluğa bakıyorlar veya kontrolsüz bir şekilde ağlıyorlar. Çocuklar geceleri ağlayıp duruyor ve kabus görüyorlar.”

Sonunda ayrıntılara giriyor: “İlk birkaç saat sokakta kamp ateşinin yanında ya da arabalarda beklediler. Cesetler yanlarında birkaç metre çuval ya da halıda yatıyordu. Geçenlerde Antakya’dan bir amca geldi çünkü hâlâ yardım ediyor. orada ezilmiş cesetlerden ve enkazdan gelen çığlıklardan bahsediyor. Bu kesinlikle korkunç.”

İnanılmaz yıkım: Drone görüntüleri Türkiye’de depremlerin neler yaptığını gösteriyor. (Kaynak: t-çevrimiçi)

Son olarak 49 yaşındaki kişi kişiselleşiyor, şöyle yazıyor: “Almanya’ya geldikleri için aileme minnettarım. Onların sorunları olsa bile sosyeteye adım atmak benim için oldukça kolaydı.” Merak ediyor: “Antakya’da hayatım nasıl olurdu? Belki son birkaç günümü annemle babamın memleketinin enkazı altında imdat dileyerek geçirirdim.”

“Hepimizi Bir Araya Getiren İnsan”

Kalbi kırık, yas tutuyor ama aynı zamanda minnettar, diye yazıyor Yanar. “Dayanışma ve etkilenenlere yardım etme isteği ulusötesi. Hepimizin bizi ayıran farklı devletleri, kültürleri ve dinleri var. Ama aynı zamanda hepimizi birbirine bağlayan insan unsuru da var.” Medyanın ilgisi artık azaldığından, bağış akışları yapacak ve Sınır Tanımayan Doktorlar için toplayacak.

6 Şubat sabahı erken saatlerde 7,7 büyüklüğünde bir sarsıntı Türkiye’nin güneydoğusunu ve kuzey Suriye’yi salladı, ardından saatler sonra 7,6 büyüklüğünde ikinci bir şiddetli sarsıntı geldi.

Afetten iki hafta sonra, Türkiye’de afetten etkilenen illerin çoğunda arama çalışmaları tamamlandı. Pazar günü Ankara’dan yapılan açıklamaya göre, arama çalışmalarına yalnızca Kahramanmaraş ve Hatay illerinde devam edilecek. Yaklaşık 47.000 ölüden 41.000’den fazlası yalnızca Türkiye’de kayıtlıdır.

Etkilenenler varoluşsal korku ve kederin yanı sıra bir sonraki depremden de korkarlar. Sivil savunma ajansı Afad, depremden sonraki 13 gün içinde toplamda 6.000’den fazla artçı sarsıntının kaydedildiğini söyledi. Dört ayda her zamanki kadar çok.