Kışa Kalmayan Harika Lezzetli Acı Sos Tanımı İçin Materyaller
Not EkleTanımı Yazdır
- 5 kilo domates
- 1 kilo acı kıl biber (Ben ağır biberli seviyorum, isterseniz acı tatlı karışık yapıp acısını dengeleyebilirsiniz)
- 2 büyük kapya biberi
- ortalama 30 iri diş sarımsak
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi (Elma da olur)
- 2 çay bardağı zeytinyağı (Sıvı yağ da olur)
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 tutam maydanoz
Not EkleTanımı Yazdır
- Kavanozları ve kapakları yıkayalım, ben bulaşık makinesine atıyorum yapmaya başlarken, hazır olduğunda sıcak oluyorlar makinede, direkt dolduruyorum.
- Domatesleri soyacakla soyalım ve rondodan geçirelim (Benim rondom elektriksiz iple çalışanlardan, o yüzden su üzere yapmıyor, ben biraz kesimli bırakmayı seviyorum, şayet sizinki su üzere yapıyorsa bıçakla küçük küçük kesebilirsiniz).
- Domatesleri tencereye alıp altını açalım kaynamaya bırakalım, o sırada biberleri doğrayalım, kenara alalım.
- Sarımsakları soyalım, kapya biberlerinin çekirdeğini alalım, ikisini birlikte rondodan geçirelim.
- Domates 40 dk kaynadıktan daha sonra sarımsak-kapya karışımını domatese ek edelim. Akabinde yağ, sirke, tuz, şeker, limon tuzunu ekleyip karıştıralım. O sırada lütfen tadına, tuzuna, ekşisine bakın. Damak zevkinize göre ayarlayın.
- daha sonra biberleri ekleyelim 7-8 dk kaynasın. Ocaktan almaya yakın bir tutam kıyılmış maydanozu katalım, kavanoz kapaklarını sıcak su dolu kaseye koyalım.
- Tencerenin altı açıkken kavanozlara dolduralım, kapağı sıcak sıcak yeterlice kapatıp kavanozu çabucak aykırı çevirelim. 5 kilo domatesten bu kadar acı sos çıktı. Afiyet olsun.