Beykozlu
New member
T24 İktisat Servisi
Vehbi Koç‘un, babası Koçzade Hacı Mustafa Efendi‘den devraldığı ticarethaneyi 31 Mayıs 1926’da ‘Koçzade Ahmet Vehbi‘ ismiyle Ankara Ticaret Odası’na kaydettirmesiyle temeli atılan Koç Topluluğu 95. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Faaliyetleri dünyaya da yayılan Türkiye’nin en büyük sanayi, ticaret ve hizmet kümesi olan Koç Topluluğu’nun bünyesinde yayımlanan Bizden Haberler mecmuasının özel sayısında, Koç Holding Erdem Lideri Rahmi M. Koç, Koç Holding İdare Şurası Lideri Ömer M. Koç, İdare Konseyi üyeleri Semahat Arsel, Ali N. Koç, Caroline N. Koç, İpek Kıraç ve Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu‘nun 95. kuruluş yıldönümü anısına kaleme aldıkları yazılar ile verdikleri söyleşiler yayımlandı. Rahmi M. Koç “İnişli-çıkışlı bir iktisatta, 95 sene iş yapmak hiç kolay olmadı” derken, Çakıroğlu “” vurguladı.
Koç Topluluğu Gurur Lideri Rahmi M. Koç, kümenin kuşaklararası periyodunu ile evrimini vurguladığı yazısında, “Büyükbabamın, ayakkabı köselesinden peynire, çividen kesere ve battaniyeye her şeyin satıldığı ve hala Çengelhan’da (Ankara / T24) duran dükkânından hareket edersek, artık dördüncü kuşak oluyoruz” tabirini kullandı. Rahmi M. Koç, “Türkiye’de biroldukça ticarethane, kurucuları öldükten daha sonra aile içerisindeki uyuşmazlıklar ve miras kavgalarından ötürü, maalesef ikinci kuşağa dahi geçememişlerdir. Bizim ise bugün üçüncü nesil olan bayilerimiz vardır. Birden fazla hatırı sayılır şirketlerde aile fertleri mirası üçüncü nesle maalesef taşıyamamışlardır” dedi. Rahmi M. Koç, topluluğun yaklaşık 100 yılda geçtiği evreleri, “küçük bir ticarethane, daha fazla İstanbul’daki ithalatçılar ile gayrimüslim tüccarlardan tedarik süreci, direkt ithalat ve mümessillik, montaj ve yarı imalat, tam sanayi, ihracat ve yurt dışına açılım” formunda sıraladı.
bununla birlikte Vehbi Koç Vakfı İdare Konseyi Lideri olan Semahat Arsel, Bizden Haberler‘de yayımlanan yazısında, babası Vehbi Koç’un, genç yaşlarından itibaren başarılı iş insanları ile Avrupa ve Amerika’daki başarılı ülkeleri inceleyerek “Onlar yaptıysa biz niçin yapamayalım” niyetiyle yaşadığını, ‘ekonomik kalkınma’ ile ‘sosyal kalkınma’yı birbirinden ayrılamayacak bir bütün olarak gördüğünü vurguladı. Koç Holding İdare Heyeti Lideri Ömer M. Koç da, Bizden Haberler mecmuasına verdiği söyleşide, temel yaklaşımlarını Vehbi Koç’un “Ülkem var ise ben varım” kelamlarıyla özetledi. Ömer M. Koç, “Koç Topluluğu; çalışanlarıyla, bayisiyle, tedarikçisiyle, tüketicisiyle büyük bir ekosistem. 95 yıldır, bitmek bilmeyen bir azimle, faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda yaptığımız stratejik yatırımlarla, toplumsal alandaki hizmetlerimiz eşliğinde, tüm paydaşlarımızla birlikte büyüdük. 95 yıldır, oburlarının görmediğini gorerek, vizyoner bakış açımız ve sağlam kurumsal yapımızla Türkiye’de liderliğimizi koruyarak, dünyanın en kuvvetli şirketleri içinde yer aldık. Koç Topluluğu olarak, geçmiş kıymetlerimizin ışığında ve yeni dijital kültürün rehberliğinde, ikinci asrımıza birebir güçle adım atmaya hazırız” dedi.
Koç Holding İdare Heyeti Lider Vekili Ali N. Koç, Bizden Haberler’de yayımlanan söyleşisinde, topluluğun yörüngesinde demokrasi ve cumhuriyet kıymetlerinin de bulunduğuna vurgu yaparken, “Bizler, kurucumuz merhum Vehbi Koç’tan, attığımız her adımın ve yaptığımız tüm işlerin ülkemiz faydasına olması gerektiğini öğrendik. Onun ‘Ülkem var ise ben de varım. Demokrasi var ise hepimiz varız’ kelamını faaliyetlerimizin merkezine yerleştirdik. Vatan sevgisi ile Cumhuriyet’e ve geleneklerimize bağlılığımızla ondan devraldığımız bayrağı büyük bir gururla taşıyor ve ülkemiz için yatırımlarımızı sürdürüyoruz” görüşünü lisana getirdi. Ali Koç, “Koç Topluluğu olarak en kıymetli sermayemizin insan kaynağımız olduğuna inanıyoruz. En güzel yetenekleri Topluluğumuza çekmeyi ve istihdam etmeyi hedefliyoruz. Çünkü bizler ülkemizin, büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ün istikametini çizdiği muasır medeniyet düzeyine şahsen kendi insanımızın uğraşıyla ulaşacağından kuşku duymuyoruz” dedi. “Ekonomik açıdan sürdürülebilirlik artık yetmiyor, toplumsal açıdan da sürdürülebilirliği sağlamak gerekiyor” diyen Ali Koç, “Kapitalizmin kendini bir daha keşfetmesi, yeni bir dinamizm ortaya koyarak dünyamızı daha ileriye taşıyacak bir yapıya dönüşmesi gerekiyor. Bu açıdan Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘paydaş kapitalizmi’ konusundaki vizyonunu, daha sürdürülebilir ve eşitlikçi bir geleceğe ulaşmak ismine fazlaca kıymetli buluyorum” görüşünü paylaştı. Koç Holding İdare Şurası üyesi Caroline N. Koç, mecmuada yayımlanan söyleşisinde, Koç Topluluğu’nun, “toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yolunda ulusal ve milletlerarası platformlardaki savunuculuk çalışmalarını epey değerli bulduğunu vurgularken, “Eşitlik merkezli bir yol haritasını tüm dünyanın benimsemesi haricinde bir seçenek olmadığını düşünüyorum” dedi. Koç Holding İdare Şurası üyesi İpek Kıraç da, mecmuanın sorularını yanıtlarken, “topluluğun, uzun yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda öncü çalışmalar yürüttüğünü, Koç Holding İdare Konseyi’nde en az yüzde 30 oranında bayan üye bulundurma taahhüdünün topluluk şirketlerine yönelik olarak da genişletilmesinin hedeflendiğini” söylemiş oldu. Kıraç, topluluğun toplumsal sorumluluk projeleri kapsamında eğitime verdiği takviyeler ile sokak hayvanları için başlattıkları ‘SemtPati‘ uygulamasına vurgu yaptı. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da, mecmuada yayımlanan söyleşisinde, topluluğun ulaştığı hacme değinirken, “Global bir vizyona sahip olan topluluğumuzda 100 bini aşkın çalışanımız var. Türkiye’nin en büyük sanayi ve hizmetler topluluğuyuz. Yurt haricinde ise 60’tan fazla üretim tesisi ve pazarlama şirketimiz bulunuyor. Ofislerimizde 49 farklı lisan konuşuluyor. 34 farklı para ünitesiyle iş yapıyoruz” dedi. Çakıroğlu, Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğiyle uğraş kapsamında hayata geçirdiği Yeşil Mutabakat kapsamında geliştirilecek tahlillerin bir modülü olmak maksadıyla Koç Topluluğu’nun Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bünyesinde 30 global şirketin davet edildiği Avrupa Yeşil Mutabakat Aksiyon Kümesi‘na dahil olduğunu vurguladı. Levent Çakıroğlu, “Dünya Ekonomik Forumu bünyesinde Milletlerarası İş Kurulu tarafınca oluşturulan ‘Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri’ni kurumsal raporlamalarında kullanacağını taahhüt eden Türkiye’deki birinci şirket olduk” açıklamasını yaptı. 1963 yılında ‘Türkiye’nin birinci holdingi’ olarak kayıtlara geçen Koç Topluluğu’nun yöneticilerinin, 95. kuruluş yıldönümü için Bizden Haberler mecmuasında yayımlanan yazı ve mülakatları şöyleki:
Koç Holding Erdem Lideri Rahmi M. Koç: Koç Topluluğu’na kaç 95 yıllar temenni ederim
Büyükbabamın, ayakkabı köselesinden peynire, çividen kesere ve battaniyeye her şeyin satıldığı ve hala Çengelhan’da duran dükkânından hareket edersek, artık dördüncü kuşak oluyoruz. çabucak hemen görmediyseniz gitmenizi tavsiye ederim.
Türkiye’de birfazlaca ticarethane, kurucuları öldükten daha sonra aile içerisindeki uyuşmazlıklar ve miras kavgalarından ötürü, maalesef ikinci nesle dahi geçememişlerdir. Bizim ise bugün üçüncü nesil olan bayilerimiz vardır. Birden fazla hatırı sayılır şirketlerde aile fertleri mirası üçüncü kuşağa maalesef taşıyamamışlardır.
Türkiye’de 100 seneyi aşkın şirketler daha fazla yabancı kökenli kuruluşlardır. Benim bildiğim, tamamı Türk sermayesi olan birinci şirket Hacı Bekir Lokumcusu ve Akide Şekerleri’dir ve şirketi beşinci nesil yönetmektedir.
Babamızın bize en büyük nasihati, kurduğu ve teslim ettiği Vehbi Koç Ticarethanesi’nden daha sonraki gelişmelerde, işleri devam ettirmemiz, meseleler karşısında birbirimize sarılıp, ufak tefek uyuşmazlıkları bir tarafa bırakarak, kendisinin kurduğu bu müesseseyi ve Koç ismini uygun bir şöhretle devam ettirmemizdi.
Vehbi Koç, “Alacaklarımı tahminen tahsil edemem lakin borçlarımı sonuna kadar ödemek durumundayım” ideolojisini prensip edinmişti. Bunun içindir ki işin başlangıcında devasa yükseklikte öz kaynakla çalışmış, bu da biroldukça bankacı tarafınca tenkit konusu olmuştu. Koç Topluluğu’nun geçirdiği safhalar şöyledir;
Ben işin içine montaj ve yarı imalat safhasında girdim. Tam sanayi safhasını geçirdim ve ihracat periyodunun başında bıraktım. Çalışanlarımızla da üç basamak geçirdik. Birinci safha maaşlı müdürlerdi. İkinci adımda ticarethane ve İstanbul’dan tedarik kısmında ortak müdürlerimiz oldu. Üçüncü kademe de kurumsal altyapı kurulduktan daha sonra primli, profesyonel çalışanlardır. Bugün bu etaptayız.
İdare Şurası Başkanlığım periyodunda yabancı kuruluşlarla iştirakler yaptık ve her ülkenin yönetimcilerinin iştirakteki davranışlarını gördük, öğrendik, deneyim edindik ve alıştık. Öbür taraftan pay sattık. Halka açık anonim şirket statüsüne kavuştuk. Ortaklarımıza karşı sorumluluklarımızı öğrendik, saygılı olduk ve hiç bir vakit istismar etmedik.
Yerli yahut yabancı olsun iştirakler motamot evlilikler üzere hassas mevzulardır, fazlaca dikkatli davranış ve hareket isterler. hiç bir vakit fevri ve hissi davranışları kaldırmaz ve bu biçimde davranışlarla başarılı olunamaz. Bu işin ortasında darılmak, küsmek yahut bıkmak yoktur. Temel gaye, işin selametidir. Koç Topluluğu ebediyen kanunlara sonuna kadar riayet etmiş, saygılı davranmış ve her vakit vergilerini vaktindilk evvelden ödemiş bir kuruluştur.
“Yaptığımız sanayi atakları, bizden daha sonra gelenlere kolaylık sağladı”
Memlekette birinci sanayi atağını biz yaptığımız için bürokraside biroldukca mevzuatın oluşması ve değişmesinde kıymetli katkılarımız oldu. Yalnız bu hem hayli vaktimizi aldı birebir vakitte manen zorladı. Bizden daha sonra gelenler bu adımları çarçabuk geçtiler.
1963’te Holding’in kuruluşundan itibaren Topluluk gerçek bir kurumsal müessese oldu ve bir “Koç kültürü” yerleşti. Tercihen yönetimciler içeriden seçildiler. Dışarıdan gelenler ne hikmetse Koç kültürüne ayak uydurmakta ıstırap çektiler, kimileri hiç adapte olamadı, kimileri ise zorlandılar.
Vakit zaman Koç Ailesi menfaati ile Holding’in menfaati örtüşmemiştir. Bu da işin tabiatı icabıdır ve kimi vakit aile şapkasını çıkarıp holding şapkasını giyerek karar vermek durumunda kalmışızdır.
Ben vaktinde üç bölüme girmek istedim, fakat o vakit yönetim heyetimiz bunları benimsemedi.
Koç Kümesi da bu hareketten nasibini aldı. Bugün Türkiye’nin toplam ihracatının %7’sini biz yapıyoruz. 1995’te Koç Holding Fortune 500 sıralamasına girdi ki listede yer alan tek Türk şirketidir. Kümesi büyüterek, liderlik durumumuzu düşürmeden, bu kadar inişli-çıkışlı bir iktisatta, yüksek enflasyonu devirler de dâhil 95 sene iş yapmak hiç kolay olmadı. Bugün ahirete göçmüş olan, emekli ve hâlihazırdaki tüm çalışan arkadaşlarımıza şükranlarımı arz etmek isterim. Koç Topluluğu’na kaç 95 yıllar temenni ederim.
– Eğitimden spora, sanattan sıhhate Koç Topluluğu 95 yıl boyunca toplumsal çalışmaları gündeminin daima üst sıralarında tuttu. Topluluğun bu taraftaki çalışmalarının Türkiye’nin geleceğine yaptığı katkıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?
100. yılımıza, hem ülkemizde birebir vakitte global alanda üstlendiğimiz sorumluluklarımızı artırarak girmeye hazırlandığımız için büyük bir memnunluk ve heyecan duyduğumu tabir etmek istiyorum.
Hepimizin epey âlâ bildiği üzere; “Ülkem var ise ben de varım” vizyonu, ülkemize hizmet etmenin yalnızca ekonomik alanla sonlu olmadığını, toplumsal konularda sorumluluk almamız gerekliliğini de net olarak ortaya koyuyor. İşte 95 yıldır devam eden toplumsal yarar sağlama yaklaşımımızın özünü de bu yaklaşım oluşturuyor.
Hiç kuşku yok ki; toplumsal problemlerin tahlili uzun soluklu bir gayret gerektiriyor. Eğitimden spora, sanattan sıhhate kadar hayata geçirdiğimiz tüm projelerimizde bu temel gaye ile hareket ediyoruz. Ben de bu eforun değerine ve devamlılığına canı gönülden inanıyor, ülkemiz için duyduğumuz sorumluluğu bir aile geleneği olarak yeni nesillere aktarmayı fazlaca önemsiyorum.
olağan olarak hem topluluğumuz tıpkı vakitte ülkemiz ismine bu sorumluluğun en değerli ve birinci adımı Vehbi Koç Vakfı’nın kuruluşuyla atıldı. Vehbi Koç Vakfı, geçmişten günümüze ülkemizin toplumsal kalkınmasını hızlandıran epey bedelli projeler hayata geçirdi.
Bu vesileyle sevgili eşimin ismini taşıyan Mustafa V. Koç Spor Ödülü’ne de özetlemek gerekirse değinmek istiyorum. Mustafa, sporun birleştirici gücüne inanır; dostluğu ve dayanışmayı pekiştirmesini epeyce önemserdi. Vefatının akabinde hayata geçirilen bu ödül ile daha epeyce gencimizin sporu ve olimpik kıymetleri bir hayat şekli olarak benimsemesini sağladığımıza, Türkiye’den memleketler arası atletler çıkmasını teşvik ettiğimize ve yeteneği olan gençlere ilham verdiğimize inanıyorum.
Koç Topluluğu, ikinci yüzyılında da global vizyon ve maksatları doğrultusunda gerek ekonomik gerekse toplumsal kalkınmanın itici gücü olmayı, ülkemize paha sağlamayı sürdürecek. Zira inanıyorum ki; arzuladığımız refah ve kalkınma yalnızca ekonomik büyüklükle değil, kültürel zenginlikle, tabiata ve etrafa hürmetle, sportif atılımlarla, sanat sevgisiyle, eğitim kalitesiyle elde edilebilir.
– Toplumsal cinsiyet eşitliği ve bu bağlamda hanımın iş hayatındaki rolü, dünyada ve Türkiye’de gün geçtikçe daha epeyce değer atfedilerek gündeme geliyor. Bu bahse hassasiyetle yaklaşan bir isim olarak Koç Topluluğu’nun bu alandaki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Birleşmiş Milletler’in, global tesir başkanları içinde yer aldığımız HeForShe hareketinin de vurguladığı üzere, toplumsal cinsiyet eşitsizliği sadece bayanları değil, tüm toplumu ilgilendiren bir insan hakları ihlali.
Hâl bu biçimdeyken; toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yolunda ulusal ve milletlerarası platformlardaki savunuculuk çalışmalarını fazlaca kıymetli buluyorum ve eşitlik merkezli bir yol haritasını tüm dünyanın benimsemesi haricinde bir seçenek olmadığını düşünüyorum. Çünkü bayanların her alanda güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması dünyanın geleceğine yönelik en umut verici yatırımlardan biri olacak.
2015 yılında Sevgili Mustafa’nın HeForShe hareketine dâhil olması toplumsal cinsiyet eşitliği sorununda Koç Topluluğu açısından bir milat oldu. Mustafa, HeForShe hareketinin global başkanları ortasına girerek büyük bir savunuculuk nazaranvi de üstlendi. “Kadın erkek eşittir zira insan beşere eşittir” dediğinde, gelecek jenerasyonların eşit haklara sahip biçimde yetişmesine her insanın katkıda bulunabileceğini de vurguluyordu.
HeForShe ile bir arada “Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesinin Koç Topluluğu genelinde yaygınlaşması da epey bedelli bir öteki adım oldu.
Sevgili Ömer M. Koç’un liderliğinde Topluluk olarak toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda kuvvetli bir duruş sergilemeyi ve bu alanda tahlilin bir kesimi olmak için çalışmayı sürdürüyoruz.
Birleşmiş Milletler Bayan Ünitesi tarafınca kurulan ve önümüzdeki 5 yıl boyunca toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına istikamet verecek “Nesiller Uzunluğu Eşitlik Forumu” kapsamında Koç Holding, teknoloji ve inovasyon alanındaki çalışmalara öncülük etmek üzere seçildi. Koç Holding’in bu yeni nazaranvle aldığı sorumluluk, yalnızca ülkemiz için değil tüm dünya için büyük bir kıymet taşıyor.
olağan olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliği bugün hala en temel ve en acil çözülmesi gereken meselelerden biri olarak karşımızda duruyor. Lakin geriye dönüp baktığımda HeForShe hareketi ile Koç Topluluğu’nun üstlendiği sorumluluk ve ortaya koyduğu efor ile oluşan farkındalığın fazlaca kıymetli olduğuna inanıyorum.
Vehbi Koç‘un, babası Koçzade Hacı Mustafa Efendi‘den devraldığı ticarethaneyi 31 Mayıs 1926’da ‘Koçzade Ahmet Vehbi‘ ismiyle Ankara Ticaret Odası’na kaydettirmesiyle temeli atılan Koç Topluluğu 95. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Faaliyetleri dünyaya da yayılan Türkiye’nin en büyük sanayi, ticaret ve hizmet kümesi olan Koç Topluluğu’nun bünyesinde yayımlanan Bizden Haberler mecmuasının özel sayısında, Koç Holding Erdem Lideri Rahmi M. Koç, Koç Holding İdare Şurası Lideri Ömer M. Koç, İdare Konseyi üyeleri Semahat Arsel, Ali N. Koç, Caroline N. Koç, İpek Kıraç ve Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu‘nun 95. kuruluş yıldönümü anısına kaleme aldıkları yazılar ile verdikleri söyleşiler yayımlandı. Rahmi M. Koç “İnişli-çıkışlı bir iktisatta, 95 sene iş yapmak hiç kolay olmadı” derken, Çakıroğlu “” vurguladı.
Koç Topluluğu Gurur Lideri Rahmi M. Koç, kümenin kuşaklararası periyodunu ile evrimini vurguladığı yazısında, “Büyükbabamın, ayakkabı köselesinden peynire, çividen kesere ve battaniyeye her şeyin satıldığı ve hala Çengelhan’da (Ankara / T24) duran dükkânından hareket edersek, artık dördüncü kuşak oluyoruz” tabirini kullandı. Rahmi M. Koç, “Türkiye’de biroldukça ticarethane, kurucuları öldükten daha sonra aile içerisindeki uyuşmazlıklar ve miras kavgalarından ötürü, maalesef ikinci kuşağa dahi geçememişlerdir. Bizim ise bugün üçüncü nesil olan bayilerimiz vardır. Birden fazla hatırı sayılır şirketlerde aile fertleri mirası üçüncü nesle maalesef taşıyamamışlardır” dedi. Rahmi M. Koç, topluluğun yaklaşık 100 yılda geçtiği evreleri, “küçük bir ticarethane, daha fazla İstanbul’daki ithalatçılar ile gayrimüslim tüccarlardan tedarik süreci, direkt ithalat ve mümessillik, montaj ve yarı imalat, tam sanayi, ihracat ve yurt dışına açılım” formunda sıraladı.
bununla birlikte Vehbi Koç Vakfı İdare Konseyi Lideri olan Semahat Arsel, Bizden Haberler‘de yayımlanan yazısında, babası Vehbi Koç’un, genç yaşlarından itibaren başarılı iş insanları ile Avrupa ve Amerika’daki başarılı ülkeleri inceleyerek “Onlar yaptıysa biz niçin yapamayalım” niyetiyle yaşadığını, ‘ekonomik kalkınma’ ile ‘sosyal kalkınma’yı birbirinden ayrılamayacak bir bütün olarak gördüğünü vurguladı. Koç Holding İdare Heyeti Lideri Ömer M. Koç da, Bizden Haberler mecmuasına verdiği söyleşide, temel yaklaşımlarını Vehbi Koç’un “Ülkem var ise ben varım” kelamlarıyla özetledi. Ömer M. Koç, “Koç Topluluğu; çalışanlarıyla, bayisiyle, tedarikçisiyle, tüketicisiyle büyük bir ekosistem. 95 yıldır, bitmek bilmeyen bir azimle, faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda yaptığımız stratejik yatırımlarla, toplumsal alandaki hizmetlerimiz eşliğinde, tüm paydaşlarımızla birlikte büyüdük. 95 yıldır, oburlarının görmediğini gorerek, vizyoner bakış açımız ve sağlam kurumsal yapımızla Türkiye’de liderliğimizi koruyarak, dünyanın en kuvvetli şirketleri içinde yer aldık. Koç Topluluğu olarak, geçmiş kıymetlerimizin ışığında ve yeni dijital kültürün rehberliğinde, ikinci asrımıza birebir güçle adım atmaya hazırız” dedi.
Koç Holding İdare Heyeti Lider Vekili Ali N. Koç, Bizden Haberler’de yayımlanan söyleşisinde, topluluğun yörüngesinde demokrasi ve cumhuriyet kıymetlerinin de bulunduğuna vurgu yaparken, “Bizler, kurucumuz merhum Vehbi Koç’tan, attığımız her adımın ve yaptığımız tüm işlerin ülkemiz faydasına olması gerektiğini öğrendik. Onun ‘Ülkem var ise ben de varım. Demokrasi var ise hepimiz varız’ kelamını faaliyetlerimizin merkezine yerleştirdik. Vatan sevgisi ile Cumhuriyet’e ve geleneklerimize bağlılığımızla ondan devraldığımız bayrağı büyük bir gururla taşıyor ve ülkemiz için yatırımlarımızı sürdürüyoruz” görüşünü lisana getirdi. Ali Koç, “Koç Topluluğu olarak en kıymetli sermayemizin insan kaynağımız olduğuna inanıyoruz. En güzel yetenekleri Topluluğumuza çekmeyi ve istihdam etmeyi hedefliyoruz. Çünkü bizler ülkemizin, büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ün istikametini çizdiği muasır medeniyet düzeyine şahsen kendi insanımızın uğraşıyla ulaşacağından kuşku duymuyoruz” dedi. “Ekonomik açıdan sürdürülebilirlik artık yetmiyor, toplumsal açıdan da sürdürülebilirliği sağlamak gerekiyor” diyen Ali Koç, “Kapitalizmin kendini bir daha keşfetmesi, yeni bir dinamizm ortaya koyarak dünyamızı daha ileriye taşıyacak bir yapıya dönüşmesi gerekiyor. Bu açıdan Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘paydaş kapitalizmi’ konusundaki vizyonunu, daha sürdürülebilir ve eşitlikçi bir geleceğe ulaşmak ismine fazlaca kıymetli buluyorum” görüşünü paylaştı. Koç Holding İdare Şurası üyesi Caroline N. Koç, mecmuada yayımlanan söyleşisinde, Koç Topluluğu’nun, “toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yolunda ulusal ve milletlerarası platformlardaki savunuculuk çalışmalarını epey değerli bulduğunu vurgularken, “Eşitlik merkezli bir yol haritasını tüm dünyanın benimsemesi haricinde bir seçenek olmadığını düşünüyorum” dedi. Koç Holding İdare Şurası üyesi İpek Kıraç da, mecmuanın sorularını yanıtlarken, “topluluğun, uzun yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda öncü çalışmalar yürüttüğünü, Koç Holding İdare Konseyi’nde en az yüzde 30 oranında bayan üye bulundurma taahhüdünün topluluk şirketlerine yönelik olarak da genişletilmesinin hedeflendiğini” söylemiş oldu. Kıraç, topluluğun toplumsal sorumluluk projeleri kapsamında eğitime verdiği takviyeler ile sokak hayvanları için başlattıkları ‘SemtPati‘ uygulamasına vurgu yaptı. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da, mecmuada yayımlanan söyleşisinde, topluluğun ulaştığı hacme değinirken, “Global bir vizyona sahip olan topluluğumuzda 100 bini aşkın çalışanımız var. Türkiye’nin en büyük sanayi ve hizmetler topluluğuyuz. Yurt haricinde ise 60’tan fazla üretim tesisi ve pazarlama şirketimiz bulunuyor. Ofislerimizde 49 farklı lisan konuşuluyor. 34 farklı para ünitesiyle iş yapıyoruz” dedi. Çakıroğlu, Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğiyle uğraş kapsamında hayata geçirdiği Yeşil Mutabakat kapsamında geliştirilecek tahlillerin bir modülü olmak maksadıyla Koç Topluluğu’nun Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bünyesinde 30 global şirketin davet edildiği Avrupa Yeşil Mutabakat Aksiyon Kümesi‘na dahil olduğunu vurguladı. Levent Çakıroğlu, “Dünya Ekonomik Forumu bünyesinde Milletlerarası İş Kurulu tarafınca oluşturulan ‘Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri’ni kurumsal raporlamalarında kullanacağını taahhüt eden Türkiye’deki birinci şirket olduk” açıklamasını yaptı. 1963 yılında ‘Türkiye’nin birinci holdingi’ olarak kayıtlara geçen Koç Topluluğu’nun yöneticilerinin, 95. kuruluş yıldönümü için Bizden Haberler mecmuasında yayımlanan yazı ve mülakatları şöyleki:
Koç Holding Erdem Lideri Rahmi M. Koç: Koç Topluluğu’na kaç 95 yıllar temenni ederim
Büyükbabamın, ayakkabı köselesinden peynire, çividen kesere ve battaniyeye her şeyin satıldığı ve hala Çengelhan’da duran dükkânından hareket edersek, artık dördüncü kuşak oluyoruz. çabucak hemen görmediyseniz gitmenizi tavsiye ederim.
Türkiye’de birfazlaca ticarethane, kurucuları öldükten daha sonra aile içerisindeki uyuşmazlıklar ve miras kavgalarından ötürü, maalesef ikinci nesle dahi geçememişlerdir. Bizim ise bugün üçüncü nesil olan bayilerimiz vardır. Birden fazla hatırı sayılır şirketlerde aile fertleri mirası üçüncü kuşağa maalesef taşıyamamışlardır.
Türkiye’de 100 seneyi aşkın şirketler daha fazla yabancı kökenli kuruluşlardır. Benim bildiğim, tamamı Türk sermayesi olan birinci şirket Hacı Bekir Lokumcusu ve Akide Şekerleri’dir ve şirketi beşinci nesil yönetmektedir.
Babamızın bize en büyük nasihati, kurduğu ve teslim ettiği Vehbi Koç Ticarethanesi’nden daha sonraki gelişmelerde, işleri devam ettirmemiz, meseleler karşısında birbirimize sarılıp, ufak tefek uyuşmazlıkları bir tarafa bırakarak, kendisinin kurduğu bu müesseseyi ve Koç ismini uygun bir şöhretle devam ettirmemizdi.
Vehbi Koç, “Alacaklarımı tahminen tahsil edemem lakin borçlarımı sonuna kadar ödemek durumundayım” ideolojisini prensip edinmişti. Bunun içindir ki işin başlangıcında devasa yükseklikte öz kaynakla çalışmış, bu da biroldukça bankacı tarafınca tenkit konusu olmuştu. Koç Topluluğu’nun geçirdiği safhalar şöyledir;
- Küçük bir ticarethane,
- Daha fazla İstanbul’daki ithalatçılar ile gayrimüslim tüccarlardan tedarik süreci,
- Direkt ithalat ve mümessillik,
- Montaj ve yarı imalat,
- Tam sanayi,
- İhracat ve yurt dışına açılım.
Ben işin içine montaj ve yarı imalat safhasında girdim. Tam sanayi safhasını geçirdim ve ihracat periyodunun başında bıraktım. Çalışanlarımızla da üç basamak geçirdik. Birinci safha maaşlı müdürlerdi. İkinci adımda ticarethane ve İstanbul’dan tedarik kısmında ortak müdürlerimiz oldu. Üçüncü kademe de kurumsal altyapı kurulduktan daha sonra primli, profesyonel çalışanlardır. Bugün bu etaptayız.
İdare Şurası Başkanlığım periyodunda yabancı kuruluşlarla iştirakler yaptık ve her ülkenin yönetimcilerinin iştirakteki davranışlarını gördük, öğrendik, deneyim edindik ve alıştık. Öbür taraftan pay sattık. Halka açık anonim şirket statüsüne kavuştuk. Ortaklarımıza karşı sorumluluklarımızı öğrendik, saygılı olduk ve hiç bir vakit istismar etmedik.
Yerli yahut yabancı olsun iştirakler motamot evlilikler üzere hassas mevzulardır, fazlaca dikkatli davranış ve hareket isterler. hiç bir vakit fevri ve hissi davranışları kaldırmaz ve bu biçimde davranışlarla başarılı olunamaz. Bu işin ortasında darılmak, küsmek yahut bıkmak yoktur. Temel gaye, işin selametidir. Koç Topluluğu ebediyen kanunlara sonuna kadar riayet etmiş, saygılı davranmış ve her vakit vergilerini vaktindilk evvelden ödemiş bir kuruluştur.
“Yaptığımız sanayi atakları, bizden daha sonra gelenlere kolaylık sağladı”
Memlekette birinci sanayi atağını biz yaptığımız için bürokraside biroldukca mevzuatın oluşması ve değişmesinde kıymetli katkılarımız oldu. Yalnız bu hem hayli vaktimizi aldı birebir vakitte manen zorladı. Bizden daha sonra gelenler bu adımları çarçabuk geçtiler.
1963’te Holding’in kuruluşundan itibaren Topluluk gerçek bir kurumsal müessese oldu ve bir “Koç kültürü” yerleşti. Tercihen yönetimciler içeriden seçildiler. Dışarıdan gelenler ne hikmetse Koç kültürüne ayak uydurmakta ıstırap çektiler, kimileri hiç adapte olamadı, kimileri ise zorlandılar.
Vakit zaman Koç Ailesi menfaati ile Holding’in menfaati örtüşmemiştir. Bu da işin tabiatı icabıdır ve kimi vakit aile şapkasını çıkarıp holding şapkasını giyerek karar vermek durumunda kalmışızdır.
Ben vaktinde üç bölüme girmek istedim, fakat o vakit yönetim heyetimiz bunları benimsemedi.
- Bankacılık dalıydı; geç girdik. Vehbi Koç, İş Bankası’nı kendi bankası üzere benimserdi. Şayet bir banka kurarsa, onlara rakip olur diye çekindi. Başka bankalardan kredi almasının zorlaşacağını düşündü. Hâlbuki o devir Akbank’ın sahibi Sakıp Sabancı’ya kredi vermek için tüm bankalar sıraya giriyordu.
- Armatörlük işine girelim diye teklif ettim. Yönetim meclisimiz o vakit Türk Lirası convertible olmadığı için başarılı olamayacağımızı düşündüklerinden bunu kabul etmediler. Misal olarak bir gemimiz Hong Kong yahut Güney Afrika’da bir arıza yaparsa o günkü kaidelerle nasıl para göndeririz diye kaygı ettiler.
- İhracat yapalım diye epeyce zorladım. Fakat dâhili ticaret kolay ve kârlı olduğundan, dışarıda da o vakit tertibimiz bulunmadığı için rekabet gücümüzü zayıf buldular. Ayrıyeten paramızın da convertible olmamasını mazeret eden müdürlerimiz uzun vakit ayak sürüdüler.
- Memlekete evvel büyük turizm hareketi getirdi.
- İhracatlarımızı artırdı, adeta bir ihracat seferberliği başlattı.
- İş insanlarıyla yaptığı dış seyahatler, bu şahıslara hem o ülkenin büyük iş insanlarıyla tanışma talihi yarattı tıpkı vakitte vizyonlarını genişletti.
- Türk lirasını bir günde convertible yaptı ve KDV’yi fazlaca kısa vakitte oturttu. Kısacası iktisada büyük bir ivme getirdi.
Koç Kümesi da bu hareketten nasibini aldı. Bugün Türkiye’nin toplam ihracatının %7’sini biz yapıyoruz. 1995’te Koç Holding Fortune 500 sıralamasına girdi ki listede yer alan tek Türk şirketidir. Kümesi büyüterek, liderlik durumumuzu düşürmeden, bu kadar inişli-çıkışlı bir iktisatta, yüksek enflasyonu devirler de dâhil 95 sene iş yapmak hiç kolay olmadı. Bugün ahirete göçmüş olan, emekli ve hâlihazırdaki tüm çalışan arkadaşlarımıza şükranlarımı arz etmek isterim. Koç Topluluğu’na kaç 95 yıllar temenni ederim.
Vehbi Koç Vakfı Lideri İdare Şurası Lideri, Koç Holding İdare Şurası Üyesi Semahat Arsel: Vehbi Bey’in bugünleri görmesini epeyce isterdim Vehbi Koç, iş hayatına atıldığı genç yaşlardan itibaren, tanıdığı başarılı iş beşerlerine, daha sonraki senelerda da Avrupa ve Amerika’daki gelişmiş ülkelerin başarılı kurumlarına imrenip, onları örnek almış ve “Onlar yaptıysa biz niye yapamayalım” fikriyle hayatıştır. Türkiye’nin, beğendiği bu yabancı ülkelerden neden daha geride kaldığını sorgulayarak, dört mevsimi, dinamik bir nüfusu olan bu hoş ülkenin yanlışsız yolda çaba edilirse, fazlaca daha fazlasını ve uygununu yapabileceğine inanırdı. Gerçekten bu inançla, Koç Topluluğu’nu oluşturan Koç Holding’i kurarken de dünyanın başarılı kurumlarını örnek aldı. Gerek Koç Ailesi’ne gerekse Koç Topluluğu çalışanlarına, güvenilirliğin, prestijin ve kurumsallaşmanın muvaffakiyetin ana sınırlarını oluşturduğunu öğretti. “Memleketimizde çakılan her çivinin ve yapılan her yatırımın büyük hizmet olduğuna inanıyorum. Fakat bu yatırımlar yardımıyla iş imkânları artacak, yurdumuz süratle gelişecek, halkımızın hayat düzeyi yükselecektir” diye düşünür ve bu husustaki tavsiyelerini de uygulamamızı sıkı sıkı tembihlerdi. Bizler de hayatımız boyunca tüm bu öğütlere kıymet vererek, Topluluğumuza inanarak ve güvenerek, tüm yönetici ve çalışanlarımızın çaba ve takviyesiyle yolumuza devam ettik. Dünya o günden bugüne hayli değişti. Cumhuriyetimizin birinci senelerında başlayan sanayi ve imar atakları kararında ülke gelişti. Koç Topluluğu, bu ekonomik gelişmenin lokomotiflerinden biri oldu. Gerek Türkiye’de gerek dünyada saygın şirketler içinde devamlı yer alabildi. hiç bir muvaffakiyet tabiatıyla oluşmaz. Bu muvaffakiyetin temelinde; değerli yöneticilerimizin büyük çabaları, çalışanlarımızın emekleri, iş ortaklarımızın ve Koç Ailesi’nin yüksek bedel ölçüleri yer alıyor. bir arada elde edilen bu mertebenin devamlılığı ise hayli kıymetli. Koç Topluluğu’nun bugünlere gelmesinde 95 yıldır emeği geçen her insanın hissesi var. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana birtakım inişler çıkışlar olduysa da ülkemiz büyüme ivmesini devamlı sürdürdü. Vehbi Koç nizamlı ve sistemli çalıştı, yanlışsız yolda yürümekten vazgeçmedi. Bizler de Koç Ailesi olarak Vehbi Koç’un bu unsurlarını uygulamaya itina gösterdik. Kuruluşumuzdan bu yana da gerek endüstride gerek toplumsal hayatta birfazlaca prensip imza attık. Vehbi Koç “ekonomik kalkınma” ile “sosyal kalkınma”nın birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu düşünürdü. Türkiye’nin problemleriyle ömrü boyunca epey yakından ilgilendi. Sıkıntıların yerinde tespitine fazlaca kıymet verirdi. Bu niçinle biroldukca seyahat de gerçekleştirdi. Bu seyahatlerde gördüklerini not alır, gerekli makamlarla görüşlerini paylaşır, iş insanlarını da muhtaçlıklar konusunda ikna ederek tahlilin bir modülü olmaya davet ederdi. Bir taraftan Koç Topluluğu ortasında toplumsal sorumluluk projelerini hayata geçirirken, öbür yandan da Türkiye çapında, öbür vakıflarla, sıhhat ve eğitim hususlarında daha kapsamlı faaliyetlerle, TEV, TEMA, Türkiye Aile Sıhhati ve Planlaması Vakfı üzere vakıfların kurulmasında öncülük etti, birinci adımlarının atılmasını sağladı. Öte yandan Türkiye’nin birinci özel vakfı olan, Vehbi Koç Vakfı’nın günümüze kadar eğitim, sıhhat ve kültür alanlarında gerçekleştirdiği büyük projeler de Vehbi Koç’un verdiği ilhamla başladı. Vehbi Bey’in sorun olarak gördüğü ve tahlili konusunda çalışmalar yaptığı tüm bahislerin bugün hala gündemde olduğunu söylemek mümkün. Onun açtığı bu yol, akabinde gelenler için cüret vericidir. Vehbi Beyefendi, geleceği yani bugünleri hayal ederek bir fazlaca kesimin altyapısını oluşturacak teşebbüslerle bir taraftan Topluluğumuzun bir taraftan da ülkemizin kurumsal yapılanmasına ön ayak oldu. Şuna yürekten inanıyorum ki, bugünleri görse büyük bir gurur ve memnunluk duyardı. Topluluğumuz neredeyse bir yüzyılı geride bırakmak üzereyken dünya da hiç şahit olmadığımız bir süratte değişmeye devam ediyor. Dün fikir olarak akıllarda olan bahisler, bugün bir bir gerçekleşiyor. ötürüsıyla her vakit olduğu üzere bugün de yarınlara hazır olmak ve herkestilk evvel harekete geçmek büyük bir ehemmiyet arz ediyor. Koç Topluluğu’nun bugüne kadar bahsini ettiğim tüm bu konularda kıymetli bir liderlik vasfı göstermesinden gurur duyuyorum. Dileğim, 100. yılda da tıpkı kararlılıkla bu amaçların sürdürülmesi; ülkemizdeki pozisyonumuz daha da güçlendirilirken, memleketler arası alanda da büyümeye devam edilmesidir. |
Koç Holding İdare Şurası Lideri Ömer M. Koç: İkinci asrımızda da Türkiye ile birlikte büyümeye devam edeceğiz – Kurulduğu günden bu yana “Memlekete hizmet bir vatan borcudur” şiarıyla ilerleyen, ülke iktisadına katkılar sunan, istihdam sağlayan, toplumsal faaliyetleriyle eğitimden kültür sanata, sağlıktan etrafa kadar hayatın farklı alanlarında paha yaratan Koç Topluluğu’nun 95. kuruluş yıldönümü için neler söylemek istersiniz? Koç Topluluğu, 31 Mayıs 1926’da büyük bir inançla doğdu. Bu, her şeydilk evvel Cumhuriyet’e, ülkeye, ülkenin beşerlerine ve daima birlikte büyük işler başarılacağına olan kuvvetli inançtı. Şiddetli bir devirde ticarete adım atmak, ekonomik kalkınma yolunda, savaş yorgunu bir ülkeye umut aşılamak, Türkiye’nin geleceğine taahhütte bulunmak, sorumluluk üstlenmek demekti bir manada. Ne keyifli ki, bugün de memleketimiz için sorumluluk üstlenme kelam konusu olduğunda tereddüt etmeyen bir topluluğuz. 95 yılda Topluluğumuz, her periyotta, vaktin şartlarını kararlılıkla karşılayarak değişime ayak uydurmakla kalmamış değişimin ve yeniliğin öncüsü olmuştur. Bunun yanı sıra kuruluşundan itibaren taşıdığı bedellere sarsılmaz bir inançla sahip çıkarak, bu pahaları muhafazayı bakılırsav bilmiştir. Bu pahaların en başında ülkemize ve insanına duyulan itimat ve bağlılık gelmektedir. Biz yalnızca bir sanayi topluluğu değiliz, 95 yıllık tarihimizde de hiç bir vakit yalnızca ekonomik paha odaklı olmadık. Memleketimizin iktisadı için elimizden gelen bütün uğraşı göstermenin ötesinde ülkemizden kazandığımızı insanımızla paylaşmayı “üstümüze vazife” addettik. “Önce insan”, bizim için kavramsal bir yaklaşımdan fazla, faaliyetlerimizin, iş yapış kültürümüzün merkezine yerleştirdiğimiz temel prensip oldu. Sağlıktan kültüre, eğitimden etrafa uzanan alanlardaki faaliyetlerimizle milyonlarca insanın ömrüne dokunduk ve bu çalışmalarımıza tıpkı istekle devam edeceğiz. Koç Topluluğu; çalışanlarıyla, bayisiyle, tedarikçisiyle, tüketicisiyle büyük bir ekosistem. 95 yıldır, bitmek bilmeyen bir azimle, faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda yaptığımız stratejik yatırımlarla, toplumsal alandaki hizmetlerimiz eşliğinde, tüm paydaşlarımızla bir arada büyüdük. 95 yıldır, oburlarının görmediğini gorerek, vizyoner bakış açımız ve sağlam kurumsal yapımızla Türkiye’de liderliğimizi koruyarak, dünyanın en kuvvetli şirketleri içinde yer aldık. Koç Topluluğu olarak, geçmiş kıymetlerimizin ışığında ve yeni dijital kültürün rehberliğinde, ikinci asrımıza tıpkı güçle adım atmaya hazırız. – Koç Topluluğu kuruluşundan itibaren gerek çalışanları, bayileri ve tedarikçileri gerekse de farklı kesimlerde yarattığı paha ile konutlarına girdiği tüketiciler için bir inanç simgesi oldu. Tüm bu paydaşlar açısından bakıldığında bu itimat duygusu nasıl oluşturuldu? Bu uzun vadeli seyahatte farklı alanlarda elde edilen muvaffakiyetlerin gerisindeki temel motivasyon nedir? “Ülkem var ise ben de varım” diyen bir topluluk olarak, 95 yıldır, her şartta tüm paydaşlarımız açısından emniyetli bir liman olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu itimat, büyük bir ihtimam ve özverili çalışmalarla yıllar ortasında gelişti. Tıpkı beşerler içindeki bağ üzere bir kuruluşun tüm paydaşlarıyla içinde kuvvetli bir bağın kurulması için karşılıklı inanç ve beraberlik büyük ehemmiyet taşımaktadır. Koç Topluluğu olarak kurumsal kültürümüzün nüvesinde, tüm paydaşlarımızı gözeten bir yaklaşım yer alıyor. Dünyada ve Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz her atağımızı, paydaşlarımızın nezdinde edindiğimiz itimat hissini ön plana alarak gerçekleştiriyoruz. Biliyoruz ki bu karşılıklı itimadın oluşmasının tohumları, 95 yıl evvel atıldı ve bu itimat çınarı her geçen gün daha da büyüyerek köklerini derinlere salıyor. Faaliyet gösterdiğimiz bölümlerde, bilhassa güçlü süreçlerde gerçekleştirdiğimiz öncü yaklaşımlar, birlikte ekonomik kıymet yarattığımız paydaşlarımız nezdinde inanç hissini sağlamlaştıran bir öge olmuştur. Ayrıyeten, değişen dinamiklerin oluşturabileceği fırsatlardan ülkemizin istifade etmesi ve bunlara ait risklerin en uygun biçimde yönetilebilmesi için yaptığımız fikir önderliğinin de bu itimadı kuvvetlendirdiğini düşünmekteyim. Koç Topluluğu olarak ikinci asrımızda da onların umutlarını besleyen ve ülkülerini gerçekleştirmelerini mümkün kılan “güvenilir bir paydaş” olmak için elimizden geleni yapacağız. – Koç Topluluğu, sahip olduğu kurum külçeşidini, ekosisteminin her noktasına başarılı bir biçimde taşıyan küresel bir yapı. 95 yıl evvel Türkiye’nin başşehrinde başlayıp bugün dünyaya yayılmayı sağlayan küreselleşme seyahatini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir kuruluş için küresel kültür, ekosisteminin geneline yayılan bir anlayışı gerekli kılmaktadır. Bu manada Koç Topluluğu, küresel bir yapının sahip olması gereken kurumsal idare anlayışını kuvvetli bir ağla tüm sistemine muvaffakiyetle entegre etmiş bir sisteme sahip. Bu sağlam yapının, Türkiye’de olduğu üzere, Topluluğun dünya ticaretindeki prestijini da her vakit için en üst düzeyde tuttuğunu görüyor ve günümüzde de buna daima bir arada şahit oluyoruz. Milletlerarası platformlarda alınan değerli mükafatlar de, Koç Topluluğu’nun küresel seviyedeki bu prestijinin sağlamasını yaparak ismini global seviyede daha da yüceltmiştir. Kurucumuz Vehbi Koç’un 1987 yılında Milletlerarası Ticaret Odası tarafınca “Yılın İş Adamı” seçilmesi, Onursal Liderimiz Rahmi M. Koç’un, milletlerarası arenada iş dünyasının en itibarlı mükafatları içinde gösterilen “Yaşam Uzunluğu Sorumlu İş İnsanı Ödülü”ne layık görülmesi, bu açıdan çok manalıdır. Küresel arenadaki varlığın en kıymetli kademelerinden biri, rasyonel bir gelecek vizyonuyla kurgulanan stratejik ortaklıklardır. Koç Topluluğu’nun, yaklaşık bir asır evvel Ankara’da başlayan ve dünyanın birinci 500 şirketi ortasına girmesini sağlayan kuvvetli global gerçekliğinin arkasında, kurduğu sağlam stratejik iştiraklerin rolü fazlaca büyük. Örneğin Ford Otosan iştiraki, tüm dünyada örnek gösterilen, en başarılı iş birlikleri içinde yer alıyor. Yakın bir geçmişten örnek verecek olursak, Arçelik’in Güneydoğu Asya pazarının değerli oyuncusu Hitachi Küresel Life Solutions (GLS) ile tamamladığı iştirak ise dünyanın en geniş ölçekli ticaret mutabakatıyla bütünleşen Asya-Pasifik ülkeleri pazarına imtiyazlı erişim imkânı sağlayacak. Küresel kültür artık epeyce daha birleşik ve bir aradalık içeriyor. Koç Topluluğu olarak, kuruluş değerlerimizden, global vizyonumuzdan aldığımız güçle dünyayı ilgilendiren her türlü dinamiğe sorumluluk şuuruyla yaklaşıyor ve meseleler karşısında tahlilin bir modülü olmayı bakılırsav biliyoruz. Artık çoğumuzun bildiği üzere, çevresel, toplumsal ve kurumsal idareyle ilgili sorunlar, yani ESG, dünyanın geleceği için bu alanlarda kayda kıymet tahliller üretmeyi zarurî kılıyor. Topluluğumuz, bu inisiyatiflerde elini taşın altına koyarak, bu problemlerin temel başlıklarında çıkış yolları tasarlayarak global ölçekte iş dünyasına liderlik yapıyor. Koç Holding’in, Birleşmiş Milletler Bayan Ünitesi tarafınca toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kurulan Jenerasyonlar Uzunluğu Eşitlik Forumu’nun başkanları ortasına seçilmesinin, bu manada küresel arenada Topluluğumuzun prestijinin sağlam bir delili olduğunu açıklıkla söyleyebiliriz. İnsanı odağına alan bir globalleşmenin daha keyifli yarınlara hizmet edeceğine inanıyor ve adımlarımızı bu tarafta atıyoruz. – Vehbi Koç’un “100 yıllık şirket olma” amacının gerçekleşmesine epey az bir vakit kaldı. Bu büyük amacın gerçekleşmekte olduğu periyodun İdare Konseyi Lideri olarak sizin geleceğe ait maksadınız nedir? Bulunduğumuz vakit diliminde Vehbi Koç’un 100 yıllık şirket olma hayaline fazlaca yakınız ve bu hayaline erişeceğiz. Bununla da yetinmeyip, yeni gayelerimizi ikinci yüzyılımızda çağın şartlarına nazaran tasavvur ederek daha yükseğe taşıyacağız. Bunu, kuvvetli insan kaynağımız, vaktin ötesinde düşünen vizyoner yöneticilerimiz, mukadderat birliği yaptığımız paydaşlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Topluluğumuzun geleceğini varlık gösterdiğimiz toplumun ve dünyanın yarınından başka düşünemeyiz. Artık biliyoruz ki yeni dünya kültürü, dijital kavramlar üzerinden yazılıyor. Teknoloji, hayatlarımızı, kullandığımız eserleri, iş süreçlerimizi her geçen gün daha fazla oranda domine edecek. Bu kapsamda, hayata geçirdiğimiz aktif dijital dönüşümün sağladığı avantajları dikkatle değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’de özel dala dijital dönüşümde de liderlik ederek geleceği daha kuvvetli karşılayacağız. Koç Topluluğu, daima değişebilen şartlara uygun kararları alarak riskleri yönetip fırsatlardan istifâde ederken, uzun vâdeli stratejik odağından da taviz vermeyecektir. Koç Topluluğu, tüm Türkiye’nin pahasıdır, prestijidir. İkinci asrımızda da Türkiye ile bir arada büyümeye devam edeceğiz. |
Koç Holding İdare Heyeti Lider Vekili Ali Y. Koç: Bugüne kadar başarılanları biliyor, kurulan hayallerin gerçekleşeceğine yürekten inanıyoruz – Koç Topluluğu, tarihi boyunca, en güçlü vakit içinderda dahi yatırımlarını, ülke iktisadına yarar sağlamayı sürdürdü. Koç Topluluğu’nun Türkiye ekonomisindeki 95 yıllık pozisyonuyla ilgili neler söylemek istersiniz? Koç Topluluğu’nun bugünlere uzanan tarihi, çabucak hemen filizlenme basamağında olan Cumhuriyetimizin 3’üncü yılında, 1926’da başladı. Bugüne kadar geçen 95 yılda da gerek ülkemizde gerek global iktisatta belirsizliklerin yaşandığı günlerde dahi “Gücümüzü aldığımız Türkiye iktisadına güç katmak” düsturuyla istikrarlı bir biçimde büyümemizi sürdürdük. Bizler, kurucumuz merhum Vehbi Koç’tan, attığımız her adımın ve yaptığımız tüm işlerin ülkemiz faydasına olması gerektiğini öğrendik. Onun “Ülkem var ise ben de varım. Demokrasi var ise hepimiz varız” kelamını faaliyetlerimizin merkezine yerleştirdik. Vatan sevgisi ile Cumhuriyete ve geleneklerimize bağlılığımızla ondan devraldığımız bayrağı büyük bir gururla taşıyor ve ülkemiz için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Damarlarımıza işleyen memleket sevgisi, epeyce çalışma uğraşı, kurumsallaşmaya verdiğimiz ehemmiyet, iş ahlakı, daima daha uygun olma tutkusu, ülkemize ve insanlığa faydalı olma gayesi faaliyetlerimizde yolumuza ışık tutmaya devam ediyor. 95 yıllık süreçte ülkemizin en büyük şirketler topluluğu olabildiysek, ülkemiz ve insanımız yardımıyla, çalışanlarımızın, bayilerimizin, yurt içi ve yurt dışı iştiraklerimizin takviyesi ile bunu başardık. – Allah’tan bütün dileğim, kurduğum bu kurumun devamlılığının sağlanması, iş imkânı yaratması, vergi vermesi ve bizden daha sonra geleceklere örnek olmasıdır.” Merhum Vehbi Koç, geleceğe dair umutlarını bu sözlerle tabir etmişti. Örnek bir kuruluş olmak, istihdam yaratmak Koç Topluluğu açısından neler söz ediyor? Koç Topluluğu olarak, daha âlâ, daha müreffeh, daha istikrarlı, daha memnun, özetlemek gerekirsesı potansiyelini aşan bir Türkiye için hepimizin sorumlulukları olduğuna inanıyoruz. Bu inançla kuvvetli stratejik iştirakler ile yurt içi ve yurt haricinde kıymetli muvaffakiyetler elde ediyoruz. İş ortaklarımızdan aldığımız güç ve tüm çalışanlarımızın kararlılığıyla amaçlarımıza ulaşmak için çalışıyoruz. Bu efor da örnek muvaffakiyetleri ve yeni istihdam alanlarını birlikteinde getiriyor. Merhum büyüğümüz Vehbi Koç’un gaye ve prensiplerinde de yer verdiği üzere Koç Topluluğu olarak en kıymetli sermayemizin insan kaynağımız olduğuna inanıyoruz. En güzel yetenekleri Topluluğumuza çekmeyi ve istihdam etmeyi hedefliyoruz. Çünkü bizler ülkemizin, büyük başkan Mustafa Kemal Atatürk’ün istikametini çizdiği muasır medeniyet düzeyine şahsen kendi insanımızın uğraşıyla ulaşacağından kuşku duymuyoruz. Bugüne kadar çağdaş bir Türkiye için çalışırken de en kıymetli destekçimiz ve itimat kaynağımız ülkemiz ve çalışanlarımız oldu. Günümüzde yaklaşık 18 bini yurt haricinde olmak üzere 100 bine yakın şahsa istihdam sağlamanın memnunluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Çünkü onlar, işimizin tabiatında bulunan zorlukları göğüslemek ve ağır rekabetle baş etmek konusunda her vakit büyük muvaffakiyetler gösterdiler. İnsan kaynağına verdiğimiz kıymetin bir sonucu olarak, dünyanın önde gelen yayınlarından Forbes’un yayınladığı “Dünyanın En Düzgün İşverenleri” listesinde 4 yıldır ülkemizi muvaffakiyetle temsil etmeyi sürdürüyoruz. Bu vesileyle bugüne kadar, farklı kademelerde Topluluğumuza emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza ve dayanakları için değerli ailelerine yürekten teşekkür ediyorum. – Koç Topluluğu idare asıllarını; eşitlik, şeffaflık ve hesap verebilirlik üzere unsurlara bakılırsa şekillendiriyor ve devrin ihtiyaçlarını göz önüne alarak daima kendisini yeniliyor. Topluluğun sahip olduğu unsur ve bedellerin kurumsal idareye katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Koç Topluluğu’nu Türkiye iktisadının en büyük itici gücü hâline getiren ve muvaffakiyete taşıyan temel ögelerin başında, Koç Ailesi’nin sahip olduğu ve bizlere de aşıladığı kıymetler ile kurumsal idareye verilen değer gelir. Topluluğumuzun çeşitli alanlarda faaliyet göstererek süratle gelişmesi, bu çeşitlilik ve büyümeye uygun bir ortamın oluşturulmasıyla, kurumsallaşmayla direkt ilgilidir. 95 yıl boyunca şeffaflık, hesap verebilirlik ve adalet idare anlayışımızın ana ögeleri olmuştur. Paydaşlarımızla olan münasebetlerimizde de bu ögeler bizim için vazgeçilmezdir. Bu noktada sizin de belirttiğiniz üzere devrin muhtaçlıklarını gözeterek kendimizi yeniliyor, tüm paydaşlarımız için itimat hissini güçlendirecek adımlar atmayı sürdürüyoruz. Topluluğumuzun temelinde var olan prensip ve kıymetler de kurumsal idare uygulamalarımızı, çağın ve şartların gerektirdiği en ileri seviyeye taşımamızı öğütlüyor. Örneğin, yakın bir vakit evvel hayata geçirdiğimiz, Koç Holding Hukuk ve Ahenk Müşavirliği nezdinde tasarlanan Ahenk Programı, şeffaflık açısından yer aldığımız kuvvetli pozisyonu fazlaca daha ileri bir boyuta taşıyor. Yasal mevzuatlara, etik unsurlara ve siyasetlerimize ahenk süreçlerinin yeni şartlara bakılırsa uyarlandığı üniversal unsurları savunan bu program, Koç Topluluğu çalışanlarının katıldığı anketler dikkate alınarak oluşturuldu. Koç Topluluğu Etik Prensipleri de Ahenk Programı kapsamında güncellendi. Bu sayede Koç Topluluğu şirketleri, çalışanları, Topluluk ismine hareket edenlere ve iş ortaklarına yol göstermeyi ve rehberlik etmeyi amaçlıyoruz. Koç Topluluğu’nun sürdürülebilir iş muvaffakiyetinin ve toplumsal prestijinin temelinde de kendini daima yenileyen ve öncü olmasını sağlayan bu yaklaşımın yattığına inanıyorum. – bir müddetdir “paydaş kapitalizmi” konusu dünyanın gündeminde. Siz ise yıllar evvel kapitalizmin bir daha tanımlanması gerektiğini söylemiş ve bu mevzuyu da ülke gündemine taşımıştınız. Bu açıdan baktığınızda dünyanın ortasından geçtiği bu devri nasıl yorumluyor, Topluluğun bu husustaki hazırlıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bugüne kadar bir epey kere söz ettiğim üzere 21’inci yüzyılın meselelerini, 20’nci yüzyıl anlayışı ve kurumlarıyla çözemeyiz. Büyümeden elde edilen kazanımlar, toplumun tüm kesitlerine yarar sağlayacak biçimde yaygınlaştırılmalı ve toplumsal kalkınmaya hizmet etmeli. Ekonomik açıdan sürdürülebilirlik artık yetmiyor, toplumsal açıdan da sürdürülebilirliği sağlamak gerekiyor. Bu da fakat ekonomik ve toplumsal siyasetlerin bir ortada gözetilerek tasarlanması ile gerçekleşebilir. Diğer bir deyişle kapitalizmin kendini bir daha keşfetmesi, yeni bir dinamizm ortaya koyarak dünyamızı daha ileriye taşıyacak bir yapıya dönüşmesi gerekiyor. Bu açıdan Dünya Ekonomik Forumu’nun paydaş kapitalizmi konusundaki vizyonunu, daha sürdürülebilir ve eşitlikçi bir geleceğe ulaşmak ismine epey kıymetli buluyorum. Koç Holding’in Dünya Ekonomik Forumu tarafınca imzaya açılan “Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri”ni kurumsal raporlamalarında kullanacağını taahhüt eden Türkiye’deki birinci şirket olması ile de gurur duyuyorum. Bu taahhüt çevresel, toplumsal ve kurumsal idare (ESG) alanlarındaki performansımızı ve ilerlememizi şeffaf bir biçimde paylaşmamıza katkı sağlarken; sürdürülebilirlik vizyonunu tüm iş stratejimize, operasyonlarımıza ve kurumsal beyanlarımıza dâhil etme konusundaki kararlılığımızın bir yansıması oldu. Bu gelişmeden hareketle, dünyanın gündemine çabucak hemen gelmiş olan ESG teriminin Koç Topluluğu’nun sahip olduğu ve yıllardır itinayla koruduğu prensiplerin de temelini oluşturduğunun ve bizler için pek de yeni olmadığının altını çizmek isterim. Sonuç prestijiyle iş dünyası olarak, odağına insanı koyan tahlillerin arayışında üzerimize düşenleri yerine getirmemiz gerektiğini tekrar söz ediyorum. Koç Topluluğu bünyesinde de bu bakış açısına sahip pahalı markaların, kendisini hizmete ve gelişime adamış kurumların olması ise geleceğe umutla ve itimatla bakmamızı sağlıyor. – Koç Topluluğu’nun 100. yılını tamamlayarak ikinci asrına adım atmasına sayılı yıllar kaldı. Topluluğun yeni yüzyılı ve geleceği hakkında neler söylemek istersiniz? Dünya fazlaca süratli değişiyor. Bugün, bilhassa de Covid-19 pandemisiyle yaşanan süreci kimsenin önnazaranmediği ortadayken, değişimin bu baş döndürücü suratında yeni çıkarımlarda bulunmak da giderek zorlaşıyor. Etrafımızda en değerli varlığın bilgi olduğu bir dijital iktisat inşa ediliyor. Oburlarının sandığımız sıkıntılar her geçen gün gelip bizi etkiliyor. Gelecek, süratle değişen ve giderek karmaşıklaşan yeni dünyayı anlayanların, trendleri evvelde görüp taraf verenlerin olacak. Topluluk şirketlerimizin geleceği şekillendirenler ortasına ismini yazdırmayı sürdüreceğinden eminiz. Çünkü bugüne kadar başarılanları biliyor, kurulan hayallerin gerçekleşeceğine de yürekten inanıyoruz. elbette gidecek daha yolumuz, yapacak işlerimiz var. Geçmişimizden aldığımız güç ve geleceğe olan inancımızla, yolumuza rekabetin en önünde devam edeceğimize inancımız tam. Gayemiz, başarılarımızla dünya çapında örnek oluşturmak, ülkemiz için de gurur kaynağı olmaktır. Bizler uzun vadeli muvaffakiyetin kısa yolu olmadığını biliyoruz, bu şuurla tüm faaliyetlerimizde kalıcı muvaffakiyetler elde etmek için daima kendimizi yeniliyoruz. Yenilikçi olmak, fark yaratmak ve daima önde koşmak, muvaffakiyet için şayet olmazsa olmaz. Bu kapsamda da faaliyet gösterdiğimiz her kesimde uzun vadeli bir bakış açısı ile, teknoloji ve inovasyona yatırım yaparak, ülkemiz için yarattığımız katma pahası daima artırmayı ve rekabet gücümüzü geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu niçinle bugüne kadar yaptığımız üzere gelecekte de ülkemize olan sonsuz inancımızla, kendi yeteneklerimize de güvenerek, yatırım yapmaya kararlıkla devam edeceğiz. |
KOÇ HOLDİNG İDARE KONSEYİ ÜYESİ CAROLINE N. KOÇ: “TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN SAĞLANMASI TARAFINDAKİ ÇALIŞMALARIMIZI ÇOK KIYMETLİ BULUYORUM” |
KOÇ HOLDİNG İDARE HEYETİ ÜYESİ İPEK KIRAÇ: “DEVRALDIĞIMIZ PAHALAR VE GÜÇLÜ VİZYONUMUZLA GELECEĞE BİRLİKTE HAZIRIZ” – Koç Topluluğu’nun kurucusu merhum Vehbi Koç’la özdeşleşen Topluluk bedelleri 95 yılda nesilden nesle aktarıldı. Bugün ise bu sorumluluk sizlerde. Sizin için Topluluk bedellerinin taşıdığı manası ve bu kıymetleri geleceğe taşıma sorumluluğunun değerini özetlemek gerekirse özetler misiniz? Koç Topluluğu’nun 1926 yılında başlayan kıssasına 95 yıl boyunca, Türkiye’nin hem ekonomik hem toplumsal kalkınmasını gözeterek emekle, cüretle, umutla oluşturulan pahalar eşlik etti. Yöneticilerinden çalışanlarına tüm şirketler, bayiler Koç Topluluğu’nun öyküsünün Türkiye’nin kıssası olduğu şuuruyla, büyük bir azim ve kararlılıkla topluluğu bugünlere taşıdı. Bizdilk evvelki jenerasyondan; ülkemiz için durmaksızın çalışma azmini, attığımız her adımda toplum için en yüksek faydayı gözetme hassasiyetini, geçmişten aktarılan kıymetleri yarınlara taşıma anlayışını, parlak bir gelecek oluşturmak için öncü bir vizyon kurgulama yeteneğini, ortasında yaşadığımız çevreyi, gezegeni muhafaza hassaslığını teslim aldık. Bu kıymetlerin tümünü, şartların gerektirdiği halde yenileyerek ve pekiştirerek müdafaanın gururunu yaşıyoruz. Taşıdığımız büyük sorumluluğun şuurundayız. Aslında yıllar sayı olarak değişse bile, insan için kıymetli olan bedeller birebir biçimde var olmaya devam ediyor. Merkezine “insan”ı alan bir Topluluk olarak, bir daha en büyük sorumluluğumuz, değişmez kıymetlerimize sahip çıkmak olacaktır. Topluluğun 95 yıldır başardıkları, insan ve toplum odaklı yaklaşımın değerini gözler önüne serdi. Biz de birebir şuurla, yeni bir asra yanlışsız umutla yürüyeceğiz. Devraldığımız kıymetler ve kuvvetli vizyonumuzla geleceğe bir arada hazırız. – Koç Topluluğu geçmişten bu yana bayanların iş hayatındaki yerini önemseyerek, bu doğrultuda her kademede bayanlara eşit imkânlar sağladı. Bilhassa son senelerda da öncülük ettiği projelerle bu bahiste toplumsal bir farkındalık yaratılmasına da ön ayak oldu. Siz, bayanların iş hayatındaki yerini güçlendirmek açısından Koç Topluluğu’nun rolünü ve çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? hayatın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğini önemsiyor ve bunun kapsamını tüm iş dinamiklerimize taşımaya çalışıyoruz. Bayanların iş hayatındaki varlığının güçlenmesi, bu eşitliğin sağlanması için önümüzdeki senelerda değerini sürdürmeye devam edecek. Koç Topluluğu, toplumsal cinsiyet eşitliğinde öncü adımlar atarak bu mevzunun toplum gündeminin üst sıralarına taşınmasına, geniş kitlelerce ele alınmasına katkılar sundu. Bu, hiç kuşkusuz canlı ve devamlılık içeren bir müddetç ve daima bir çaba gerektiriyor. Topluluğumuz, uzun yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda öncü çalışmalar yürütüyor. Bu öncü rol, bizler için gelecekte bu alanda belirleyeceğimiz maksatlarda çıtayı fazlaca daha yükseklere çıkarma yolunda itici bir güç oluşturuyor. Koç Holding’in İdare Şurası’nda en az yüzde 30 oranında bayan üye bulundurma taahhüdünün Topluluk şirketlerine yönelik olarak da genişletilmesi amacı, bu kapsamda öncü olarak değerlendirilebilecek bir adım. Koç Topluluğu birbirine kuvvetli halkalarda bağlanmış, fazlaca sayıda yapılanmayı içeriyor ve bir teşebbüs halka halka tüm katmanlara yayılıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde üzerinde hassasiyetle durduğumuz hanımın iş hayatındaki pozisyonu, daima bir arada yaptığımız çalışmalarla güçleniyor. Bu noktada, Koç Topluluğu’nun bugünlere gelmesi için var gücüyle çalışan, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal gelişmenine katkı sağlamak için elini taşın altına koyan, iş hayatındaki bayanlara ilham veren başta annem merhum Suna Kıraç olmak üzere Koç Topluluğu’nun 95 yılı boyunca bakılırsav yapmış tüm bayanlara da buradan teşekkürlerimi sunmak isterim. Onların cüretle yaktığı meşale, yeni kuşakların yolunu aydınlatmaya devam edecek. – Koç Topluluğu kuruluşundan itibaren sırf ekonomik değil toplumsal kalkınmaya dayanak için de fazlaca kıymetli projeleri hayata geçirdi. Siz de eğitimden hayvan haklarına kadar epeyce geniş bir alanda bir epeyce toplumsal çalışmanın ortasında yer alıyorsunuz, değerli sorumluluklar üstleniyorsunuz. Topluluğun geleceği açısından toplumsal alanda gerçekleştirilen çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Bizdilk öncedenki jenerasyonlardan teslim aldığımız bedellerden bahsederken söz ettiğim üzere, toplumsal sorumluluk çalışmaları topluluğumuzun ajandasında sarsılmaz ve özel bir pozisyona sahip. Eğitimden sanata, sağlıktan etrafa, hayvan haklarına kadar bu çalışmalar farklı kulvarlarda ve fazlaca istikametli olarak yürütülüyor. Bu manada eğitim en epeyce kıymet verdiğimiz konulardan biri. Zira biliyoruz ki, bir toplum eğitimli insanların omuzlarında yükselir, refaha, daha aydınlık günlere kavuşur. Eğitimde fırsat eşitliğine inanıyor ve bu motivasyonla faaliyetler yürütüyoruz. Özelikle eğitim imkanları hudutlu olan çocuklara ve gençlere imkân sunacak çalışmalara yük veriyoruz. Dünya süratle değişiyor, Ülkemizin de bu değişimde geri kalmaması, çağdaş bir ülke olarak ilerleyebilmesi, çocuklara ve gençlere sunulan eğitim fırsatları ve kalitesinin sağlam bir çizgide tutulmasını elzem kılıyor. Biz de topluluk olarak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) üzere pürüzleri aşan, gözü pek yapılanmalarla, başka toplumsal alanlarda olduğu üzere toplumun geleceği öğrencilere el uzatıyor, onlarla, hayal ettikleri yarınlara ulaşmaları seyahatinde bir arada yürüyoruz. Toplumsal çalışmalarımızı fazlaca istikametli olarak sürdürdüğümüzü söz ettim. bir daha bu kapsamda sokak hayvanları için başlatmış olduğumız SemtPati projesi de, tüm canlıların hayat hakkına duyarlılığımızın bir kararı olarak doğdu. Koç Sistem’in takviyesiyle geliştirdiğimiz projeyle sokak hayvanlarıyla ahenk, sevgi ve itimat ortasında yaşanacak örnek mahalleler oluşturmayı hedefledik ve bu maksadımız doğrultusunda epey yol aldık. – Bugün, Koç Topluluğu’nu geleceğe taşıyacak nesil içerisinde bakılırsav alıyorsunuz. Topluluğun yarınlarına dair neler söylemek istersiniz? Koç Topluluğu’nun toplumsal teşebbüsleri, özünde var olan toplum odaklı anlayışından aldığımız güçle, gelecek asrında da birebir kararlılıkla sürecek. 100. yaşımıza yaklaşırken, gelecek günlerde de bu şuuru geliştirerek taşımanın hem sorumluluğunu tıpkı vakitte heyecanını taşıdığımı belirtmek isterim. Topluluğumuz her vakit olduğu üzere faaliyet gösterdiği dallarda öncülük yaparken, ülkemizin gelişmesine katkıda bulunmayı sürdürecektir. Bizler, dijitalleşen dünyanın gerçekliklerine, ritmine ve yenilikçi tabiatına topluluk olarak aşinayız. Etraf, insan ve toplumsal refahı merkezine alan sürdürebilir yaklaşımlarımızla, geleceğe bir arada hazırız. |
KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU: “KÜRESEL GÜCÜMÜZÜ DAHA DA ARTIRIRKEN, STRATEJİK VE YENİLİKÇİ ATILIMLAR İLE TOPLULUĞUMUZU GELECEĞE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ” – Koç Topluluğu 95 yıl boyunca hem dünyanın hem ülkemizin fazlaca farklı devirlerine şahit oldu ve sahip olduğu uzun vadeli stratejilerle daima kuvvetli kalmayı başardı. İkinci yüzyıla da tıpkı güçle girmek için yeni devirde Topluluğun stratejik evvelari neler olacak? Öncelikle topluluğumuzun 95’inci yılını kutlayarak sözlerime başlamak isterim. Koç Topluluğu’nun 95’inci yılını kutluyor olmak büyük bir gurur ve epeyce kıymetli bir sorumluluk. Koç Topluluğu, neredeyse bir asırdır güçlenerek büyürken, şartlar ne olursa olsun ülkemiz için en düzgününü hedeflemekten, birincileri başarmaktan, üretmekten bir an dahi vazgeçmedi. Kurucumuz merhum Vehbi Koç, periyodunun fazlaca ilerisinde bir bakış açısına, epey stratejik bir vizyona, özü kıymetlerle ve memleket sevgisiyle örülü bir gelecek yaklaşımına sahipti. Topluluğumuzun DNA’sını oluşturan bu yaklaşım, bugün hala en bedelli mirasımız olarak yolumuzu aydınlatmayı sürdürüyor. Bu vesileyle merhum Vehbi Koç başta olmak üzere, 95 yıl boyunca ilmek ilmek örülen bu muvaffakiyet hikayesine emek veren, katkı sağlayan herkesi hürmetle ve şükranla anıyorum. Dünyamız birfazlaca politik, ekonomik, teknolojik ve toplumsal gelişmeye sahne oluyor. Süratli değişimin getirdiği belirsizlikler ve dalgalanmalar her geçen gün daha da artıyor. Pandemi kaidelerinde da bir kere daha yaşayarak gördük ki; her türlü şartla başa çıkmanın tek yolu değişimi yöneten, değişimi kucaklayan ve değişime liderlik eden bir kültür oluşturmaktan geçiyor. Global bir vizyona sahip olan Topluluğumuzda 100 bini aşkın çalışanımız var. Türkiye’nin en büyük sanayi ve hizmetler topluluğuyuz. Yurt haricinde ise 60’tan fazla üretim tesisi ve pazarlama şirketimiz bulunuyor. Ofislerimizde 49 farklı lisan konuşuluyor. 34 farklı para ünitesiyle iş yapıyoruz. Topluluğumuzun uzun vadeli bedel yaratma gayesiyle faaliyetlerine ve yatırımlarına devam etmesini mümkün kılan bir kurumsal idare yapısına sahibiz. bu biçimde büyük bir yapıyı yönetirken, değişim dinamiklerinin getirdiği tehditleri bertaraf etmek ve fırsatları da herkestilk evvel görüp süratle kıymetlendirerek rekabet gücümüzü artırmak zorundayız. Bunun için gerekli kurumsal yetkinliklerimizi geliştirerek Topluluğumuzu geleceğe taşıma vizyonuyla kapsamlı bir “kültürel dönüşüm” programı yürütüyoruz. Bu program kapsamında, her biri sonuçları prestijiyle kısa müddette büyük muvaffakiyet yakalayan dijital dönüşüm, sıfır bazlı bütçeleme, çevik idare, inovasyon ve kurum içi girişimcilik üzere argümanlı ve tesirli inisiyatiflerimiz bulunuyor. Geleceğimizi yenilikçi stratejiler üzerine inşa etmeyi evvelandiriyoruz. Ölçeğini global pazarlar olarak belirleyen başkan bir Topluluk olarak, daima yeni maksatlarla ilerlediğimiz bir seyahat içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Yürüttüğümüz tüm projelerde çıtayı global rekabeti temel alarak belirliyoruz. Daima daha güzelini başarabilmek için de kültürel dönüşüm perspektifimizi çağın gereklerine bakılırsa şekillendirerek sürdürmeyi hedefliyoruz. Yurt ortasındaki başarılarımızı yurt dışına taşıma, stratejik ve yenilikçi atılımlar ile büyüme ve global gücümüzü daha da artırma gayemizi fakat bu türlü gerçekleştirebiliriz inancındayım. Başka yandan, geçmişte olduğu üzere bugün de işimizi büyütürken, insanı odağına alan, dünyayı ve toplumu gözeten bir yaklaşımla hareket etmeye ihtimam gösteriyoruz. Zira iş modelimizin odağında uzun vadeli, sürdürülebilir paha yaratmak dileği yatıyor. Çalışma arkadaşlarımız başta olmak üzere, tüm paydaşlarımızla kurduğumuz itimada dayalı uzun soluklu iş birliklerinin temelini bu anlayışımızın oluşturduğunu söyleyebilirim. Çalışma biçimimizden iş yapışımıza, toplumsal yatırımlarımızdan iklim krizi ile ilgili attığımız her adıma kadar, dünyadaki süratli değişim sürecinin bir kesimi olmaya, Topluluğumuzu global başkanlar ortasına taşıyacak çalışmaları hayata geçirmeye odaklanıyoruz. – Çevresel, toplumsal ve kurumsal idare hususlarında son periyotlarda artan bir hassasiyet kelam konusu… Koç Topluluğu ise kuruluşundan bu yana, çabucak hemen bu kavramlar bu kadar dillendirilmemişken, biroldukça öncü çalışmayı hayata geçirdi. Topluluğun 95 yıllık seyahatini bu kapsamda nasıl değerlendiriyorsunuz? Koç Topluluğu’nun uzun soluklu muvaffakiyetinin arkasında ülkemizin toplumsal ve ekonomik kalkınmasını evvelandiren bir bakış açısı yatıyor. Kurucumuz merhum Vehbi Koç’un “Ülkem var ise ben de varım” düsturu bu yaklaşımın en net özetidir. Koç Topluluğu’nun kuruluşundan itibaren gerçekleştirdiği yatırımlara, büyüme ataklarına bakacak olursanız, her birinin gerisinde sorumlu vatandaşlık şuuru, insani ve eşitlikçi bir dünya vizyonu görürsünüz. Bugün ESG denilen çevresel, toplumsal ve kurumsal idare yaklaşımı özünde global sıkıntılar karşısında tüm kurumlara ve bireylere sorumluluklarını hatırlatıyor. Nihayetinde toplumsal, çevresel ve toplumsal meselelerin tahlilinde özel bölüm, sivil toplum, devlet ve memleketler arası kuruluşların ortak çalışması gerekiyor. Karmaşık sıkıntıların, global ve kapsamlı tahliller beklediği bir devirden geçiyoruz. Biz Koç Topluluğu olarak 95 yıldır toplumsal bir epey problemin tahlilinde sorumluluk alarak hareket ettik. Örneğin 2006 yılında başlayan “Ülkem İçin” bir fazlaca değerli alanda hayata geçirdiğimiz projeler ile Koç Topluluğu’nun ESG seyahatindeki epey büyük bir dönüm noktası olmuştur. elbette her devir yeni hususları karşımıza çıkarıyor ve üstümüze farklı sorumluluklar yüklüyor. Çünkü daima vurguladığım üzere Topluluğumuzun geleceğini ortasında yaşadığımız toplumun ve dünyanın geleceğinden başka düşünemeyiz. Bu niçinle iklim değişikliği ve sürdürülebilirlikle ilgili dünyayı etkileyen mevzuları her vakit gündemimizin en üst sıralarında tutuyoruz. Çevresel, toplumsal ve kurumsal idareyle ilgili bahislerin gerçek manada risk ve fırsatlar barındırdığını göz önüne alarak, bu bahisleri uzun vadeli bakış açısıyla iş modelimizin bir modülü olarak konumlandırıyoruz. Bu doğrultuda, paydaşlarımızın gereksinimlerine paralel olarak belirlediğimiz “Geleceğe. beraber” yaklaşımımız gerek iş stratejilerimizi şekillendirmede gerekse operasyonlarımızda bizlere yol gösterici oluyor. 2020 yılında, hiç kuşkusuz, ESG bahisleri tüm iş dünyasının gündeminde üst sıralara yerleşti. Öteki yandan, en kıymetli dış ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği, iklim değişikliğiyle çaba kapsamında hayata geçirdiği Yeşil Mutabakatı bununla birlikte dijitalleşmeyi hızlandıracak ve istihdamı artıracak ekonomik büyüme modeli olarak konumlandırdı. Burada alınacak kararlar, iş yapış tekniklerimizi ve ticari bağlarımızı direkt etkileyecek nitelikte. Tahlilin bir kesimi olmak emeliyle Koç Topluluğu olarak Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bünyesinde oluşturulan ve 30 global şirketin davet edildiği Avrupa Yeşil Mutabakat Aksiyon Grubu’na dahil olduk. Ülkemizin ve Topluluğumuzun menfaatlerini gözeten tekliflerimizin de dahil edildiği ve WEF’in 2050 yılında “net sıfır karbon hedefi”ni içeren Ortak Bildirisi’ni imzaladık. bir daha Dünya Ekonomik Forumu bünyesinde Memleketler arası İş Kurulu tarafınca oluşturulan “Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri”ni kurumsal raporlamalarında kullanacağını taahhüt eden Türkiye’deki birinci şirket olduk. Ayrıyeten yakın periyotta kültürel dönüşüm programımıza karbon dönüşümünü de ekleyerek programımızı büyütmeye karar verdik. Özetle söz etmem gerekirse; global alanda aldığımız her türlü liderliğin hem Topluluğumuzu birebir vakitte ülkemizi daha ileriye taşıyacağına inanarak hareket ediyoruz. – Topluluğumuzun 95. yılı vesilesiyle çalışma arkadaşlarımıza, bayilerimize ve tüm başka paydaşlarımıza vermek isteyeceğiniz en kıymetli bildiri nedir? Her vakit söz ettiğim üzere güvenilirlik, dürüstlük, unsurlu iş ahlâkı, gelecek jenerasyonlara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek, öncüsü olduğumuz ve vazgeçemeyeceğimiz temel unsurlarımızı oluşturuyor. Bir yandan Topluluğumuzun kuruluş harcını oluşturan bu pahaları korurken, başka yandan da yenilikçi ve değişime liderlik eden, farklı coğrafyalardaki faaliyetlerimizle de daima zenginleşen kültürümüzü bir ortaya getirdiğimiz bir çalışma anlayışı ile ikinci yüzyılımıza gerçek emin adımlarla yürüyoruz. Zira değişmekten korkmuyoruz, kendimize güveniyoruz. Bir asra yakın geçmişimizden aldığımız güçle global varlığımızı genişletmek, rekabetçiliğimizi artırmak, teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerimizi geliştirmek için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Topluluğumuzu bu gayelere ve geleceğe en büyük sermayemiz olan çalışma arkadaşlarımız ve tüm paydaşlarımızla bir arada taşıyacağız. Bu vesileyle, kuruluşumuzdan bu yana İdare Şurası Liderlerimiz; merhum Vehbi Koç, Sayın Rahmi M. Koç, merhum Mustafa V. Koç ve Sayın Ömer M. Koç’a, takviyeleri ile bize ebediyen güç veren Koç Ailesi’ne, hissedarlarımıza, Topluluğumuzun bu günlere gelmesinde emeği geçen büyüklerimize, çalışma arkadaşlarımıza, bayilerimize, tedarikçilerimize ve iş ortaklarımıza canıgönülden teşekkür ediyor, hürmetle anıyorum. |