Köpek eğitmeni uyardı: Katiyen göz teması kurmayın

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Köpek eğitmeni uyardı: Katiyen göz teması kurmayın
Son periyotta kamuoyunda sık sık sokak köpeklerinin insanlara saldırısına ait olaylar gündeme geliyor.

Bu akınlar niçiniyle son 2 ayda hayatının baharında 2 kişi de ömrünü kaybetti. Bu olaylar sokak köpekleri sorununun ortadan kaldırılması için beklentileri artırırken beraberinde hücumlara karşı şahsi tedbirlerin de değerini artırıyor.

Bu kapsamda Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde, eğitmenliği yapan Semih Soydemir, son devirde farklı illerde meydana gelen köpek akınları üzerinden, olası saldırı anında yapılması gerekenleri anlattı.

“KESİNLİKLE GÖZ TEMASI KURULMAMALI”

Köpekle karşılaşıldığında itidalli olmanın fazlaca kıymetli olduğunu belirten Soydemir, göz teması kurulmasından kesinlikle kaçınılması gerektiğini söylemiş oldu. Köpeklerin, göz teması kurulmasını meydan okuma olarak algıladığını açıklayan Soydemir, göz teması kurmaktan kaçınılması halinde yüksek ihtimalle köpeğin uzaklaşacağını belirtti.

“BİZİ ALANINDAN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR”

Köpek taarruzlarının birçoklarının insan kaynaklı olduğunu belirten Semih Soydemir, “Köpeklerin saldırma olayı epeyce farklı aslında. ‘İnsan kaynaklı’ diyebiliriz, ‘sosyalleşme kaynaklı’ diyebiliriz. Benim gözümdeki en büyük sorun ise bizim bakamadığımız yahut sokakta olan köpeklerimizi daima bir ortaya toplamamız.

40-50 köpek maalesef bir aradalar. Bu da tabi ki bir sorun yaratıyor. Bir toplumsallaşma sorunu yaratıyor. Güzel bir tabir olmasa da çete oluyorlar. İçlerine girdiğinizde, onlarla kaynaştığınızda hiç biri bir şey yapmaz ancak tanımıyorsa ve onların alanına girdiğinizde saldırma yahut hırlama ile aslında bizi alanından uzaklaştırmaya çalışıyor”
dedi.

“YANLARINDAN SAKİNCE, TEMAS KURMADAN GİTMELİYİZ”

Ani hareketlerden kaçınılması gerektiğini söyleyen Soydemir, “Göz teması kurulmamalı. Bir cisim yahut nesne ile üzerine gidilmemeli. Aslında en değerlisi göz teması.

Bu bir köpek için ‘Sana meydan okuyorum’ demektir. Tanımadığınız bir köpeğe meydan okumak göz teması ile başlıyor. Göz temasından kaçınılırsa devasa yükseklikte ihtimalle köpek uzaklaşmaya başlayacaktır. Bir cisim atmamak gerekiyor.

Ben kimi vakit görüyorum. Taş atıyorlar yahut sopayla yaklaşıyorlar. Köpek bunu tehdit olarak aldığı için bu esasen tehlike arz eden bir durum oluyor. En değerlisi de onların bölgelerine girmemeliyiz. Onlar kendilerine bir alan yaratıyorlar ve burada birkaç köpek oluyorlar. Onların yanından sakince, hiç temas kurmadan gitmeliyiz”
diye konuştu.