Konut Üretimi Kayısı Reçeli (Videolu) Tanımı İçin Materyaller
- 3 kg kayısı
- 2,7 kg şeker
- 1/2 (yarım) çay kaşığı limon tuzu
- Kayısı reçeli tanımı için evvel kayısılar yıkanır, kabukları soyulur ve bir kaba su eklenir. 1 yemek kaşığı limon tuzu ek edilir.
- Kabuğu soyulmuş kaysılar bu suyun içerisinde 7-8 dakika üzere bekletilir. daha sonra suyu süzülür, kaysılar bir daha yıkanır.
- Çekirdekleri çıkarılır, pişireceğimiz kaba koyulur ve üzerine şeker ilave edilir. Şekerlenmiş kayısılar bu türlü 2-3 saat bekletilir (suyu çıksın diye).
- 2-3 saat geçtikten daha sonra pişirilir. Pişirilen vakit köpükler toplanır ve sonda limon tuzu ek edilir. 1-2 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
- Tam soğuduktan daha sonra steril olunmuş kavanozlara yığılır.
- Not: ben çekirdeklerini temizledim, reçelin suyundan ek edip kaynattım. Reçel tam pişip hazır olduktan daha sonra pişirmiş olduğum çekirdekleri kaysı reçelinin üzerine ekledim.
- Sora bilirsiniz, niye reçelle birlikte kaynatılmaz da çekirdekler farklı kaynatılır, zira köpüğü topladığımızda köpükle birlikte çıkar. Kaysı reçeli hazırlayan vakit dikkat etmişsinizdir, bu reçelin köpüğü farklıdır yapışkan bir hali oluyor.