Krema Kaplı, Şeker Hamuru Süslü Pasta Tanımı İçin Gereçler
Pandispanya için:
Not EkleTanımı Yazdır
Merhabalar, kolay bir krema ile şık bir pasta yapmak istedim. Hem fazlaca lezzetli, hem pek şirin oldu. Bu sitede emsal bir tanım bakılırsamediğim için paylaşmak istedim. Gelelim tarife.
Pandispanya için:
- 7 büyük uzunluk yumurta
- 2 bardaktan 2parmak eksik şeker
- 1 fiske tuz
- 1 bardak tepeleme un
- 1 bardak tepeleme nişasta
- 1 paket kabartma tozu
- 2 paket vanilin
- Yarım çay bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı şekerli süt
- 3 kutu süt kreması
- 400 gram beyaz küvertür çikolata
- 3 poşet krem şanti
- 1 paket (200 gram) şeker hamuru
- Jel besin boyası
- Meyve ( şeftali, ananas, tatlı erik, çilek, üzüm. ne var ise)
Not EkleTanımı Yazdır
Merhabalar, kolay bir krema ile şık bir pasta yapmak istedim. Hem fazlaca lezzetli, hem pek şirin oldu. Bu sitede emsal bir tanım bakılırsamediğim için paylaşmak istedim. Gelelim tarife.
- Pandispanya tanımını daha evvel çiçekli pasta isimli tanımda ayrıntılıca anlatmıştım. Oradan daha ayrıntılı bakabilirsiniz. özetlemek gerekirse; şekerin yarısını yumurtaların beyazıyla düzgünce çırpıyoruz. Kalan yarısını yumurta sarılarıyla çırpıp kuru malzemeyi yavaş yavaş ekliyoruz. En son yumurta beyazlarını çırparak elde ettiğimiz merengi bir spatula ile yavaşça ekliyoruz. Kalıba döküp 50dk civarında 180 derecede pişiriyoruz.
- Krema için süt kremasını kaynama noktasına kadar ısıtıyoruz, çikolatayı içine koyup ağır ağır karıştırıyoruz. Hiç pütür kalmayana kadar karıştırdıktan daha sonra oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırıyoruz.
- Sonraki gün kullanmadan evvel kremşantiyi ekleyip çırpıyoruz. Ben kürdanın ucu ile mavi besin boyası ekleyerek dışını sıvamak için ayırdığım kremayı renklendirdim.
- Pastayı toplamaya gelince: meyveleri, şekerli sütü, bir gün öncesinden hazırlanan pandispanya ve kremayı hazır edelim. Pastanın kaymaması ve kenarların düzgün olması için ben ayarlı çember kullandım.
- Kullanmadan da yapılabilir lakin bu biçimde daha düzgün oluyor. Pasta tabanına azıcık krema sürelim, çemberin içine pandispanyanın birinci katını koyalım, sütle ıslatalım.
- Krema, üstüne meyve, üstüne tekrar az krema koyalım. İkinci pandispanyayı koyup ıslatalım ve bir daha krema, meyve, krema. Üçüncü pandispanyayı koyalım ıslatalım ve düz bir tabak, kesme tahtası üzere bir sey üstüne koyup dolaba kaldıralım.
- Çember yoksa tartı koymak olmaz, pasta yana kayar. Öylece dolaba kaldırmak gerekir. Pasta bu türlü en az bir gece beklemeli. Çok taze pasta âlâ olmuyor.
- Üçüncü gün, kalan krema ile pastayı sıvayalım. Renklendirmek için besin boyası tercih edilebilir.
- Pastayı süsleme işi kendi hayal gücümüze ve ulaşabildiğimiz gerece bağlı. O niçinle ben kendi yaptığımı anlatayım. 200 gram şeker hamuru tam yetti.
- Papatyalar için hamuru 1ml kalınlığında açtım. Çiçek kalıbı ile kestim. Kenarlarını elimle inceltyim. Kürdan ile çizikler attım. yavaşça çukur olan buz kalıplarının içine koydum.
- Papatyanın ortası için sarı besin boyası karıştırdığım bir kesim şeker hamurunu minik minik yuvarladım, tel süzgece bastırıp desen verdim ve papatyanın ortasına yapıştırdım. Yapışmazsa, bir fırça ile fazlaca az su sürün. Nemlenecek kadar yalnızca, yoksa erir. Papatyalar bu kadar.
- Güller için de kırmızı besin boyasından kürdanın ucu ile fazlaca az karıştırdım. Pembe olunca hamuru açtım. Bardak ağzı üzere yuvarlak bir şeyle yuvarlaklar kesip kenarlarını elimle incelttim. Birbirine sararak elimle biçim verdim. İnternette görüntülü anlatımları var.
- Çilekleri elimle yuvarladım, kürdan batırarak çilek deseni verdim.
- Yapraklarda kalpli kalıpla kesim baş kısmını birbirine yapıştırarak yaptım. Yaprakları da papatyalar üzere buz kalıbında kuruttum, yuvarlak olsun istedim.
- Şeker hamuru ile yaptığım süsleri 1 hafta evvelinde yapıp oda sıcaklığında kurumaya bıraktım. Buzdolabında saklanırsa sulanır, erirmiş.
- Pastanın kenarlarına da boncuk pasta süsü koydum, kusurlu yerleri kapatmama da yardımcı oldu.
- Kızımın doğumgünü için hazırladığım bu pastayı fikir vermek ismine paylaşıyorum, gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.