Kroos'un dönüşü “Alman futbolu için bir yoksulluk ilanı”

Beykozlu

New member
Son zamanlarda Toni Kroos'un DFB takımına döneceği yönünde spekülasyonlar vardı.

Kimseyi gücendirmek istemiyorum ama Toni'nin 2021'de istifa ettiğinde boşalan pozisyonu kimsenin devralamaması Alman futbolu için bir yerde utanç verici. Görünüşe göre Toni olmadan Almanya'nın bu konuda bir kalitesi yok. uluslararası düzeyde en üst düzeyde rekabet edebilmeleri gerektiğini düşünüyorlar.

Kadınlarda da yeni spor direktörü Nia Künzer'in Horst Hrubesch'in halefiyle birlikte ilerlemesi gereken bir değişim yaklaşıyor. Onunla herhangi bir tartışma yaşadınız mı?

Birkaç kez görüştük, fikir alışverişinde bulunduk. Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca DFB'ye ara sıra gittim, dolayısıyla orada istenmeyen kişi değilim, tabii eğer biri bunu düşünmüşse (gülüyor). İstediği zaman benimle iletişime geçebileceğini biliyor. Umarım işine olumlu bir deneyimle başlayabilir ve Olimpiyatlara katılmaya hak kazanabilir.

Alman kadın futbolunun mevcut durumunu nasıl tanımlarsınız? Dünya Kupası sportif açıdan bir fiyaskoydu, Milletler Ligi çalkantılıydı ve Şampiyonlar Ligi'ndeki tek bir takım bile grup aşamasından sağ çıkamadı.

Kulüplerdeki mevcut sonuçlar, DFB takımının son dönemdeki performanslarının bir yansımasıdır. Ne Şampiyonlar Ligi'ne katılmayı başaramayan Wolfsburg'un ne de FC Bayern ve Eintracht Frankfurt'un eleme turuna çıkamaması bir gösterge. Olumsuz bir ünlem işareti. Dünya Kupası'ndan elenmenin tarihi bir olay olduğu da iyi biliniyor. Kadın milli takımının gelecekte bu takıma kimin bakacağının bir an önce netliğe kavuşturulması gerekiyor.

Tırnak işareti

Şu anki durumda oyumu bir erkeğe verirdim.

Horst Hrubesch'in halefi Joti Chatzialexiou

Elbette vardı çoktan listedeki birisi.

Ben kadın antrenörlerin her zaman destekçisiyim ve destekçisiyim. Kadın futbolu için dış dünyaya bu pozisyonu üstlenilebileceğinin sinyalini veren kadın rol modellerinin olması önemli. Ancak şu anki durumda ben bir erkeğin lehine konuşacağım, çünkü şu anda koçluk pozisyonunda kendisini geçemeyecek kadar kendini empoze eden, Almanca konuşan bir kadın görmüyorum.

Bir adam izinsiz mi giriyor?

Bence evet. Bu konuyu ben de ele aldığım için aklımda bir iki kişi var. Ama bunu içimden dile getirdim ve öyle de kalıyor.

Colin Bell ismi her zaman bir konuydu.

Evet ama hepsinden önemlisi o ve Güney Kore bizim elenmemizi sağladılar. Tek başına bu, milli antrenör olmanın bir onay mührü değildir; herhangi bir zarara yol açmaz. Amerikalıların çok iyi bir yakalama yaptığını düşünüyorum…

… Chelsea FC'den Emma Hayes ABD'li kızların başına geçiyor…

Bu çok iyi hayal edebileceğim bir antrenör olurdu. Ancak ABD biraz daha hızlıydı.

Tabea'yı takdir ediyorum ve ne demek istediğini biliyorum. Yurt içi ve yurt dışından ilham almaktan asla zarar gelmez. Ancak DFB'de inanılmaz bir kaliteye sahibiz. Eğer kurum içi eğitmenlerin potansiyeli olduğuna inanıyorsanız bu potansiyelden faydalanmanın mantıklı ve doğru olduğunu düşünüyorum. Yine de: Benim de baktığım alternatifler var. Ama artık kararı veren ben değilim.

Eintracht Frankfurt'un yönetim kurulu sözcüsü Axel Hellmann geçtiğimiz günlerde ligin DFB'den ayrılmasından bahsetti. Bu fikrin etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Ligin profesyonelleşmesi DFB'nin en önemli konularından biri. Eğer bununla yüzleşmezsek ve bazı ayarlamalar yapmazsak, Alman Kadınlar Bundesliga uluslararası alanda geride kalacak ve artık önceki yıllardaki gücüne sahip olamayacak. Sonuçta her zaman olduğu gibi mesele para. Ve size DFB'de altın vuruşların devrinin bittiğini söylememe gerek yok. Ancak bir bölünmenin durumu iyileştireceğinden ve örneğin DFL'nin kadın futboluna daha fazla yatırım yapacağından şüpheliyim.

Kadın futbolunda insanlar hep aynı konuları konuşuyormuş gibi geliyor ama gelişim yavaş ilerliyor.

Son birkaç yılda çok şey yaşandığına inanıyorum ama yeterli değil. Tekrar ediyorum: profesyonelleşme gereklidir. Futbol öğretmenlerinin eğitiminin artması, yeterli antrenman sahası, çim ısıtma; kısacası çok daha iyi bir altyapı. Bazı kulüplerin bu koşulları sunması ve diğer kızların hak ettikleri desteği alamadıkları için bazı alanlarda antrenman yapmak zorunda kalmaları söz konusu olamaz.

DFB Genel Müdürü Holger Blask, ligde orta vadeli bir artış olacağını açıkladı.

Geçmişte de sık sık tartıştığımız bu adım, “Geleceğin Kadın Projesi”nin de bir parçası. Ancak o dönemde altyapı ihtiyacını karşılayabilecek ekip yoktu. Bazı Bundesliga kulüpleri kadın futbolunu, kulüplerini yeni hedef gruplar için çekici hale getirme fırsatı olarak gördükleri için bugün tablo biraz daha iyi. Bu nedenle gelecekte bir artış mantıklı olacaktır.

Son 13 ay hem erkekler hem de kadınlar için spor açısından fazlasıyla tatmin edici değildi. Aralık ayının başında Endonezya'da en az bir Alman gençlik Dünya Kupası başarısını kutlayabildiniz; Alman U17'ler dünya şampiyonu oldu. Senin için uzlaştırıcı bir son mu?

Kesinlikle. Bu çok duygusaldı ve çocuklar adına inanılmaz derecede mutlu oldum. Ama takımların sportif açıdan iyi görünmediğini de biliyorum. Geriye dönüp baktığımda krizden geçmenin faydalı olduğunu söyleyebilirim. Bu, gelecekteki pozisyonlarım için inanılmaz derecede önemli olacak. Alman futbolu için önemli olacak tek şey, U17'ler artık dünya şampiyonu oldu diye hamakta yatmamamızdır.

Bunun olabileceğinden endişeleniyor musunuz?

Alman futbolunu yeniden dünyanın zirvesinde görmek istiyoruz. Şu an itibariyle biraz endişeliyim çünkü bazı pozisyonlarda şampiyonluk kazanabilecek kaliteye sahip olup olmayacağımızı bilmiyorum. Almanya bir futbol ülkesidir. Her zaman iyi bir ekibe sahip olacağız ve yetenekleri ortaya çıkaracağız. Ancak fikir ve önerilerin yıllarca sürüncemede kalmaması gerekiyor. Ben ve ekibimin “Proje Geleceği”nde keşfetmemiz gereken şey de buydu. Örneğin, eski DFB spor direktörü Matthias Sammer tarafından tasarlanan 9'a 9, yalnızca sekiz yıl sonra ülke çapında D-genç takımında uygulandı. Diğer endüstrilerde sekiz yıl ışık yılıdır, dolayısıyla bir noktada bağlantınızı kaybedeceksiniz. İşim gereği Almanya'da kalırsam o zaman bu konular için mutlaka mücadele etmeye devam edeceğim.

Sizin yanı sıra, uzun süredir DFB Akademisi'nin başkanlığını yapan Tobias Haupt da dernekten ayrıldı. DFB kendi işini mi yıkıyor?

Tobi benim için her zaman önemli bir bağlantıydı. DFB Akademi ile amacımız teknik ve diğer inovasyon konularını ülkemize getirerek futbol ailesinin kullanımına sunmaktı. Mirko Dismer artık liderliği üstlenecek ve bu göreve devam edecek. Bazı konular devam ediyor. Öte yandan Andreas Rettig'in başka önceliklerinin olacağını da tahmin edebiliyorum.

Tırnak işareti

Artık başka bir spor benim için söz konusu değil.

Joti Chatzialexiou kişisel geleceği hakkında

Son zamanlarda kişisel geleceğiniz hakkında pek çok spekülasyon yapıldı; VfB Stuttgart şu anda bir spor direktörü arıyor. Senin için bir konu mu?

Bu söylentiler hakkında hiçbir zaman yorum yapmadım ve gelecekte de yapmayacağım. Bildirilecek bir şey varsa duyururum. Kulüp futboluna çok ilgi duyduğumu ve günlük işlerle de daha fazla ilgilenmek istediğimi söyleyebilirim. Kulüpte her gün takımıyla birlikte sahada olmak isteyen antrenörler gibi ben de her hafta futbol içeren bir işin cazibesine kapılıyorum. VfB harika bir antrenöre sahip harika bir kulüp. Yerel halk adına mutluyum ve iyi futbol izlemekten keyif alıyorum, dolayısıyla gelecekte kesinlikle bir veya iki VfB maçı izleyeceğim.

Eski DFB yöneticisi Oliver Bierhoff şu anda NFL'deki New England Patriots adına danışman olarak çalışıyor. Sporda böyle bir değişiklik sizin için düşünülebilir mi?

Kalbim futbola ait. Artık başka bir spor benim için söz konusu değil. Küçük bir çocuk olarak futbol sahasında büyüdüm ve DFB'de son birkaç yıldır deneyimlediğim ve geliştirebildiğim şeyleri geliştirmeye devam etmek istiyorum. Futbol benim en iyi olduğum yer.