Kulis: Merkez Bankası’na eski HSK üyesi Yazar’ın atanması, iktisat bürokrasisinde Berat Albayrak etkisinin sürdüğünün göstergesi

Beykozlu

New member
Merkez Bankası’nda değişim rüzgarları esmeye devam ediyor… Erdal Sağlam bir süre evvel DW’de, Merkez Bankası’nda 90 yöneticinin nazaranvinden alındığını, yerlerine AKP’ye yakın, tecrübesiz şahısların atandığını yazmıştı. Ben de “Merkez Bankası’ndaki tasfiyelerin perde gerisi ve İstanbul’a taşınma kaosu” başlıklı yazımda atama ve bakılırsavden alma rüzgarının perde gerisine bakmaya çalışmıştım.

Kısa müddet evvel Merkez Bankası’nda değerli bir gorevlendirme daha gerçekleşti. Eski Yargıçlar ve Savcılar Şurası (HSK) üyesi avukat Songül Müellif’ın Merkez Bankası hukuk ünitesine genel müdür yardımcısı olarak atandığı açıklandı. Yazar’ın süratli başladığı, Merkez Bankası’nda çalışanın statüsünün değişerek kamu bankalarına benzemesi gerektiği istikametinde görüş deklare ettiğını duydum.

Yargıçlar ve Savcılar Şurası üzere iktidarın epeyce değer verdiği bir kurumda üyelik yapmış olması, Yazar’ın görüşlerinin tartısını artırıyor.

1975 Şanlıurfa Siverek doğumlu olan Muharrir, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 2017’de HSK’ya 334 oyla seçilmiş ve kurumun başörtülü birinci üyesi olmuştu.

Yazar’ın bankadaki tartısını artıran değerli bir nokta daha var, o da eşi Tahsin Muharrir’ın, Berat Albayrak Çalık Holding’de CEO olduğu devirde bu şirkette değerli bakılırsavler üstlenmiş olması.

Tahsin Müellif, 2010 yılında Çalık Holding’e katılmış ve Çalık Güç hukuk yöneticiliğinin yanı sıra Çalık Yedaş ve Aras Epaş’ın idare konseyi üyeliği misyonlarını yürütmüştü.

Tahsin Muharrir 12 Ocak 2016 tarihinde de Güç Bakanlığı’na Bakan Müşaviri olarak atandı. bu vakitte Güç Bakanı kimdi? Gerçek varsayım ettiniz, Berat Albayrak…

Tahsin Müellif, ondan sonrasında da Berat Albayrak’la hareket etmeyi sürdürdü. Haziran 2018 seçimleri daha sonrasında Albayrak Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı; Tahsin Muharrir da 1 Ağustos 2018’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda Bakan Müşaviri olarak nazaranvlendirildi. Müellif, 6 Mart 2020 tarihinde de Turkcell idare heyetine bağımsız üye olarak girdi.

Artık Merkez Bankası’nda, Songül Yazar’ın hukuk ünitesine yönetici olarak atanmasında Berat Albayrak’ın tesirli olduğu, bunun da iktisat bürokrasisinde Albayrak’ın etkisinin sürdüğünü gösterdiği konuşuluyor…