Mahmut Özer: 3 bin yeni anaokulunu Türkiye’ye kazandıracağız

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Mahmut Özer: 3 bin yeni anaokulunu Türkiye’ye kazandıracağız
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Van Valiliğini ziyaret etti, Vali ve Büyükşehir Belediye Lider Vekili Ozan Balcı’dan kentteki yatırımlarla ilgili bilgi aldı.

Bakan Özer, sonrasındasında Balcı, AK Parti Van milletvekilleri İrfan Kartal, Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahat Arvas, Strateji Geliştirme Lideri Mehmet Fatih Leblebici, Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Hasan Tevke ve ilçe ulusal eğitim müdürleriyle “İl Eğitim Değerlendirme” toplantısına katıldı.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, Van’da eğitimin geldiği durum ve eğitimin kalitesiyle ilgili kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Özer, yeni okul imali, güçlendirme çalışmaları, mevcut okulların donatımları için bu yıl Van’a tahsis edilen 705 milyon liralık ödeneği bugünkü görüşmede 1 milyar 750 milyon liralık ekle 2,5 milyar liraya çıkardıklarını söylemiş oldu.

“1110 bağımsız anaokulunu hizmete aldık”

“beraberinde güçlendirmeye gereksinimi olan okulları destekliyoruz. Van’da güçlendirmeyle ilgili çalışmaları nihayete erdirmek için yaklaşık 170 milyon liralık ek yatırım vermeye karar verdik.

Bu çalışmayla bir arada Van’da güçlendirme gereksinimi olan hiç bir okul kalmayacak. Van’da yıkım-yapım kararları çerçevesinde yıkıldığı biçimde yapılmayan 11 okul bulunuyordu. Bu okulları yatırım programına aldık. Bu da yaklaşık 380 milyonluk bir yatırıma karşılık gelmekte.

Milli Eğitim Bakanlığının şu an öncelikli siyasetlerinin başında, okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranlarını artırmak geliyor. Yani 3-5 yaşındaki okullaşma oranlarını OECD ülkelerinin okullaşma oranlarına eriştirmek için Sayın Cumhurbaşkanı’mızın deklare ettiğı üzere 3 bin yeni anaokulunu tüm Türkiye’ye kazandıracağız.

Bugün prestijiyle bu proje kapsamında 1110 bağımsız anaokulunu hizmete aldık. Süreç hayli başarılı biçimde devam ediyor. Bu projeyi başlatmış olduğumız vakit Türkiye’de 2 bin 872 bağımsız anaokulu vardı.

Biz bir yılda mevcut anaokullarından epey daha fazla anaokulunu Türkiye’ye kazandırmak için yola çıktık. Bunun yaklaşık üçte birlik kısmını bitirdik. 1110 bağımsız anaokulunu hizmete aldık. Bütçeyle ilgili hiç bir külfetimiz yok. İnşallah ülkemize 2022’nin sonuna kadar 3 bin yeni anaokulunu kazandıracağız.”

“Van’daki çalışmalarımız hayli başarılı bir biçimde devam ediyor”

Van’da daha evvel 35 bağımsız anaokulunun üretimine karar verdiklerini, bugün de 66 bağımsız anaokulu yapma sonucu aldıklarını aktaran Özer, “Van’a 2022’nin sonuna kadar kazandırılacak anaokulu sayısı 101 olacak. Burada 690 milyon liralık bir ek yatırımı vilayetimize kazandırdık.

Tüm Türkiye’de doğal gaza erişimi olup da dönüşümü yapılmayan hiç bir okul bırakmama sonucu aldık. Bu kapsamda Van’daki çalışmalarımız epey başarılı devam ediyor.

Bugün prestijiyle doğal gaz erişimi yeni başlayan 39 ek okulun dönüşümü 2022 yılının sonuna kadar tamamlanmış olacak. Öğrencilerimiz daha sıcak ortama kavuşmuş olacaklar.”
diye konuştu.

“2023’ün sonuna kadar Van’da ikili eğitim yapan hiç bir okul bırakmayacağız”

Valiliğin bu mevzuda ayrıntılı bir program hazırladığını söyleyen Özer, şunları kaydetti:

“Bunun için 150 milyon liralık ek yatırımı vilayetimize kazandırmış olduk. 2022-2023 eğitim öğretim yılı hazırlıklarını İstanbul’da 17 Haziran’dan bir hafta daha sonra başlatmıştık.

İlk sefer okullar açılmadan okulların paklık ve kırtasiye materyallerini, küçük tamir ve donatım bütçesini direkt okullarımıza göndermeyle ilgili seferberlik başlattık.

Okulların muhtaçlığıyla ilgili paklık ve kırtasiye gereçleri, küçük tamiratı ve laboratuvar donatımlarıyla ilgili 88 milyon liralık bütçeyi bugün prestijiyle Van’a göndermiş bulunuyoruz.

Van’da sarsıntıdan dolayı ikili eğitimle ilgili sayı başka vilayetlere göre nispeten yüksek. Bugün başlangıç olarak 250 milyon liralık bir ödenek vererek bu ikili eğitimin yüzde 30-40’ını ortadan kaldırmak için bir başlangıç yapıyoruz. 2023’ün sonuna kadar Van’da ikili eğitim yapan hiç bir okul bırakmayacağız. Onların gerekli yatırımlarını Valiliğimiz hazırlayacak.”

Van’a bugün prestijiyle eğitim manasında epeyce kıymetli yatırımlar kazandırdıklarını vurgulayan Özer, “700 milyon liralık bir yatırımdan 2,5 milyarlık bir yatırıma. Yani yaklaşık 3 katın üzerinde bir yatırımı Van’ın eğitimine kazandırmış bulunuyoruz. İnşallah bu yatırımlar realize pek öğrencilerimiz hayli daha sağlıklı ortamlarda eğitim alacaklar, öğretmenlerimiz epey huzurlu yerlerde eğitim verecekler.” dedi.

ondan sonrasında, Edremit ilçesindeki Uygulama Oteli konferans salonunda düzenlenen “2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlık Toplantısı”na katılan Bakan Özer, salgın müddetince büyük fedakarlıkla çalışan öğretmenleri tebrik etti.

Salgında tüm öğretmenlerin canla başla çocukları geleceğe hazırladığını anlatan Özer, yalnızca beşeri sermayenin niteliğini artırma manasında değil, bununla birlikte eğitim sisteminin ölçeği dikkate alındığında Türkiye’nin olağanlaşmasını hızlandırmak ismine da çalışıldığını vurguladı.

“Eğer 18,9 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmeni okullarla buluşturamamış olsaydık Türkiye’nin bu kadar süratli biçimde olağanlaşması mümkün değildi.”

Toplumun daha müreffeh, rekabet gücünün daha fazla olabilmesinin en kıymetli enstrümanının okul ve eğitim sistemi olduğunu lisana getiren Özer, Türkiye’de okullaşma oranlarının hala istenilen düzeyde olmadığını söz etti.

“Ortaöğretimdeki okullaşmada yüzde 98 seviyelerinde”

Okullaşma oranlarının artması için son senelerda eğitime epey kıymetli yatırımların yapıldığını anlatan Özer, şunları kaydetti:

“81 ve 922 ilçede yeni derslikler, yeni okullar yapılarak bu ülkenin çocuklarının, gençlerinin eğitime erişimi kolaylaştırılıyor. 300 binlik dershane sayılarından 857 binlik dershane sayılarına ulaştık.

Yaklaşık bir milyona yakın dersliği olan bir eğitim sistemine sahibiz. Bu yatırımlar tüm okullaşma oranlarına yansıdı. 5 yaşta yüzde 11 olan okullaşma oranı bugün yüzde 93. Van vilayetinde yüzde 98,7 civarında. Türkiye ortalamasının da üzerinde.

Ortaöğretimde yüzde 44 olan okullaşma oranı yüzde 90’ların üzerine çıktı. Yükseköğretimde yüzde 14 olan net okullaşma oranı yüzde 48,5’in üzerine çıktı. Yani eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları arttı.

Sosyoekonomik düzey olarak dezavantajlı olan kümelerin hepsi fiyatsız bir biçimde eğitime erişebildi. Bu ülkede kız çocukların eğitime erişebilmesi için dünya kadar kampanyalar yapıldı.

Hatta muhafazakar kesim kız çocuklarını okula göndermiyor diye daima suçlandı. Hem okul yapılmadı tıpkı vakitte suçlandılar lakin gelinen noktada okullar yapıldığı vakit kız çocukların okullaşmasının erkek çocuklara eriştiği görüldü.

Ortaöğretimdeki okullaşmada yüzde 98 düzeylerinde. Hatta yüksek öğretimde 2014’ten itibaren birinci kere bayanların okullaşma oranı erkekleri geçti.”

“Amaç öğretmenler içinde ayrım yapmak değil”

Bir periyot başörtülü kız çocuklarının eğitime erişiminin engellediğini hatırlatan Özer, eğitim sisteminin önündeki antidemokratik uygulamaların büsbütün kaldırıldığını bildirdi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Yönetmeliği’ne değinen Özer, şu biçimde devam etti:

“Öğretmenlik Meslek Kanunu 60 yıllık bir hasret ve yeni bir meslek sistemi inşa ediyoruz. Süreçleri biliyorsunuz, başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik. Buradaki gaye öğretmenler içinde ayrım yapmak değil, bir öğretmeni başkasından ayırmak değil.

Mümkün olduğu kadar öğretmenlerimizi lisansüstü eğitime yönelterek imtihandan muaf olmalarını sağlamak. Bizim eğitim sistemimizdeki öğretmenlerin yaklaşık yüzde 10’u yüksek lisans mezunu.

Doktora mezunu yüzde 0.29, yüzde 1 bile değil. Finlandiya’daki tüm öğretmenler yüksek lisans mezunu. Okul yöneticilerinin yüksek lisans ortalamalarına bakın, bizim rekabet ettiğimiz ülkelere bakılırsa hakikaten makûs durumdayız.

bu biçimde ne yapmamız lazım, bunu telafi edecek bir sistem yaratmamız lazım. Bunun için bu biçimde bir düzenek yapıyoruz. Artık herkes imtihana takılmış.

Sınavda siz pahalı okul yöneticilerimizin, öğretmenlerimizin yeterliliklerini ölçmekle ilgili bir kaygımız yok, haddimize de değil. Yalnızca uzman öğretmenlikteki 180 saatliğin bir değerlendirmesini yapacağız. Başöğretmenlikte de 240 saatlik küçük bir kıymetlendirmemiz olacak.

“Başöğretmenliğe başvuran öğretmenler aslına bakarsanız eğitim sisteminde uzman öğretmenlerdir”

Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu Yönetmeliğinin siyasi istismar konusu haline getirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Yaklaşık 292 öğretmenimiz doktora yaptığı için başöğretmenlik imtihanından muaf oldu. Bu, sıradan bir ölçme ve kıymetlendirme sorunudur. Hedefimiz sizlere yardımcı olmaktır.

Sizlerin imkanını güçlendirmektir. Bu süreci nihayetlendirmek ve eğitim sistemimize epey sayıda uzman ve başöğretmen katarak daha kuvvetli hale gelmektir fakat ayırım yapmak mutlaka değildir.

Başöğretmenliğe başvuran öğretmenler esasen eğitim sisteminde uzman öğretmenlerdir. Bu ülkenin gündeminde uzman öğretmenle öbür öğretmenler içinde ayrılıkla ilgili bir şey duydunuz mu şu ana kadar?

Niçin ayrılık olsun? İsteğimiz sizleri zorlamak değil, sizin imkanlarınızı artırmak. Bilhassa bir istirhamım var, bunu siyasi bir istismar konusu haline getirmeyelim.

Çünkü o istismar edenler, sıklıkla 2000’li senelerdan evvel bu vatandaşların çocuklarının eğitime erişimini engelleyenler, başörtü yasağını koyanlar, katsayı uygulamasıyla bu ülkeye önemli maliyet ödetenlerdir. Sizin imkanlarınızın hayli daha düzgün olmasını istiyoruz.”
ifadelerini kullandı.

“Eğitim sistemimizi fazlaca daha âlâ noktaya getireceğiz”

İlk defa temel eğitim okullarına bütçe göndermeye başladıklarını anlatan Özer, “senelerdır liselere gönderiliyordu fakat temel eğitim, anaokulu, birinci ve ortaokullara bütçe gönderilmiyordu. Artık direkt bütçeyi okula gönderiyoruz. 2022-2023 eğitim öğretim hazırlığı çerçevesinde 88 milyonluk bütçeyi okullarımıza göndermişiz.

Bu kadar yatırım yapan bir Ulusal Eğitim Bakanlığı okulların gereksinimlerini karşılamaktan aciz değildir. Gücümüz yettiği kadar sizin her türlü gereksiniminizi karşılamak için gece ve gündüz demeden gayret sarf ediyoruz. İnanıyorum ki bu yatırımlarla, eğitim siyasetleriyle eğitim sistemimizi fazlaca daha uygun noktaya getireceğiz.”
diye konuştu.

“Bütün okulları kitapla dolduracağız”

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Lider Vekili Ozan Balcı da Van’daki bütün okulları kitapla dolduracaklarını belirterek, “Akademik manada da Van hak ettiği düzeye gelecek. Eğitimcilere, öğretmenlere dost bir yönetimci olarak her vakit yanlarındayım.

Benim misyonum eğitimcilerin işini kolaylaştırmak, onlara yardımcı olmak. Bunu da meslek hayatımız boyunca yapmaya çalıştık. Zira onlar Türkiye’mizin geleceği olan çocukları hazırlıyorlar. Öğretmenler bir memur değil, bilginin taşıyıcısı hem de bir sanatkarlar.”
şeklinde konuştu.

“Köy Hayat Merkezi”nin açılışı

“2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlık Toplantısı”

Yaşam merkezine dönüştürülen okullarda yıllar evvel çocukların eğitim aldığını söz eden Özer, şöyleki konuştu:

“Türkiye’nin dört bir köşesinde göçler niçiniyle ilçelere, vilayetlere gidildikten daha sonra bu okullarımız kullanılamaz hale geldi. Şu an yaklaşık 6 bin 970 köy okulu atıl durumdayken bunları başlatmış olduğumız projeyle süratli bir biçimde köy ömür merkezlerine dönüştürüyoruz. Burada yaptığımız üç şey var.

Birincisi köylerimizdeki köy ilkokullarının açılması için ilgili yönetmelik değişikliğini yaparak öğrenci sayısına bakılmaksızın Türkiye’nin tüm noktalarında köy okullarının açılabilir olmasını sağladık.

İkinci adım, köylerimizde anaokulları açmak için öğrenci sayısının 10 olması gerekirken yönetmelik değişikliğiyle 5’e düşürdük. Yalnızca bu adımla 1800 köydeki 20 bine yakın çocuğumuz anaokullarıyla buluştu.

Üçüncüsü en kritik, köy ömür merkezlerinde artık halk eğitimi merkezleri kuruyoruz. Ulusal Eğitim Bakanlığı olarak yalnızca eğitim çağı nüfusuna eğitim vermiyoruz. Yediden yetmişe herkese istedikleri her türlü eğitimi ayaklarına getiriyoruz.”

Köy hayat merkezlerinde kuracakları halk eğitimi merkezleriyle tarımdan hayvancılığa, arıcılığa her alanda usta öğreticilerin vatandaşlara eğitim vereceğini anlatan Özer, bu sayede insanların kendi hayatlarını şekillendirme de hayli daha kuvvetli hale geleceklerini vurguladı.

“Güzel Sanatlar Lisesi’ne her türlü takviyesi vereceğiz”

“Türkiye’de birinci defa yetişkin ve çocukların tıpkı yerde buluştuğu eğitim kurumlarını hayata geçirmiş oluyoruz.” diyen Özer, şunları kaydetti:

“2022-2023 eğitim öğretim yılı başlayana kadar bin köy hayat merkezi açmayı hedefliyoruz. Geriye kalan tüm köy okullarını, yıl sonuna kadar köy hayat merkezlerine dönüştüreceğiz.

bu biçimdece kentlerdeki kalkınma atılımlarını yine köyden başlatarak köyden vilayetlere, ilçelere göçü durdurmak, buraları epeyce daha muhkem, fazlaca daha kuvvetli hale getireceğiz.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak Van’da 12 Eylül 2022’ye kadar planladığımız 20 ömür merkezi var. Hangi köyde ömür merkezi muhtaçlığı var ise gerekli takviyeleri vererek inşallah 12 Eylül’e kadar tüm vatandaşlarımızın, annelerimizin, babalarımızın, kardeşlerimizin hizmetine sunmuş olacağız.”

Eğitim yatırımlarının ötesinde senelerdan bu yana düşündükleri bir projelerinin de olduğunu belirten Özer, “Türkülerimizin kıssalarını ortaya çıkartmak, çocuklarımızı türkülerle, onların kıssalarını bilerek yetiştirebilmek ve kuşaklar uzunluğu bu kültür transferini sağlamak istiyoruz. Bu projeyi de Van’da başlatıyoruz.

Güzel Sanatlar Lisesi’ne her türlü dayanağı vereceğiz. Türkiye’nin tüm vilayetlerinin, tüm bölgelerinin senelerdan beri, jenerasyondan nesile aktarılan türkülerini öyküleriyle birlikte ortaya koyacaklar.

Öğrencilerimiz bunun performansını sergileyecekler. İnşallah tüm vilayetlerimizde gençlerimiz geçmişten tevarüs eden öykülerle örülü, ağıtları, türküleri gelecek kuşaklara aktarmanın memnunluğunu yaşayacaklar.”
sözlerini kullandı.

“Van’a yapılacak 101 anaokulu bayanlarımız ve çocuklarımız için fazlaca düzgün olacak”

Vali ve Büyükşehir Belediye Lider Vekili Ozan Balcı da bugün Van’ın geleceğine ait kıymetli çalışmaların yapıldığına işaret ederek, “Van’a yapılacak 101 anaokulu bayanlarımız ve çocuklarımız için fazlaca güzel olacak. Güçlendirilecek olan 14 okulumuz, zelzeleden dolayı yıkılıp yapılacak 11 okulumuz, ikili eğitimi azaltmak için yapacağımız yeni okullar, 10 bin çocuğa 8 ay boyunca vereceğimiz 300 lira yardım, meslek liselerine gideceklere vereceğimiz yardımlar, Türkiye’nin en varlıklı kitaplarının olduğu kütüphanelerle ilimiz epey hoş olacak.” dedi.

AK Parti Van milletvekilleri İrfan Kartal, Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan da kentteki eğitim yatırımları hakkında bilgi vererek, Köy Hayat Merkezi’nin iyi olmasını diledi.

AA’nın haberine nazaran; konuşmaların akabinde, Bakan Özer ve birlikteindekiler açılışı yapılan Köy Ömür Merkezi’ni gezdi, bayan kursiyerlerle sohbet etti.

Medya

Gelsin Hayat Bildiği Üzere 5. kısım fragmanı! Sadi’nin başı belada mı?

CryptoTrader

Hobi olarak başladı artık günlük 300 USD kazanıyor

Advertorial Taşınabilir

İHH Youtube Taşınabilir