Maklube (Havuç Ve Soğanlı) Tanımı İçin Gereçler
- 500 gram dana eti
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ (Eti pişirirken)
- 1 adet büyük uzunluk havuç
- 2 adet büyük uzunluk kuru soğan
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz
- Eti kuşbaşından biraz büyük biçimde doğrayalım piştiğinde küçüleceğinden.
- Eti bir iki sefer yıkayıp düdüklü tencereye alalım.
- Üzerini geçecek kadar su ekleyelim zeytinyağı gezdirip kapağını kapatalım( zeytinyağı daha yumuşak olmasını sağlar) tencerenizin olağan pişirme müddetine göre pişirelim.
- Piştikten daha sonra kapağını açmadan yarım saat 1 saat dinlendirelim lokum üzere ağızda dağılması için ????.
- Pirinci yıkayıp suyunun süzülmesi için bir kenara alalım havucu rendenin büyük tarafı ile rendeleyelim bir adet soğanı halka halka kesip tencenin tabanına yerleştirelim öteki soğanı piyazlık doğrayalım.
- Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağ ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ alalım tereyağ eridiğinde süzdüğümüz etleri birkaç tıp çevirerek yavaşça tereyağ ile lezzetlendirelim tuzunu ekleyip tencereye alalım tıpkı tavada artık suyu süzülen pirinci tuzunu ekleyip 1 -2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavuralım pirinçin yarısını etlerin üzerine yerleştirelim.
- bir daha tıpkı tavada yine sıvı yağ ekleyip bu sefer havucu ve soğanı soteleyelim tuz serpelim ve pirincin üzerine soğanlı havuç soteyi ekleyelim.
- En üstüne kalan pirinci güzelce yerleştirelim.
- Elimizle bastıralım eti pişirirken kullandığımız et suyunu ısıtıp üzerini 1 parmak geçecek kadar dökelim ( et suyuna da tuz eklemeyi unutmayın).
- Evvel orta ateşte su pirinçlerin hizasına gelince en kısık ateşte yarım saat 40 dk pişirelim 5 dk dinlendirdikten daha sonra tepsiye aykırı çevirerek bir 5 dk da bu türlü dinlendirelim yavaşça tencereyi alalım.
- Şayet tıpkı gün yeyip tüketecekseniz kenarlarına bir salata bir yoğurt olacak biçimde süsleyebilirsiniz benim yarına da kalacağından salatanın suyu bekledikçe tadını bozduğundan ben tabaklarda salata ve yoğurtla servis ettim. Afiyet şifa olsun ????.