Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetnamesi
Ulu Başkan Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde ömrünü kaybetti.
hemen çabucak 57 yaşında gözlerini sonsuzluğa yuman Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk, ülkeyi yasa boğdu.
Dünya çapında ismini duyurmuş bir Önder olan Atatürk’ün vefatı daha sonrasında, vasiyetnamesi belirtildi.
Vasiyet vefatından 18 gün daha sonra açıldı
5 Eylül 1938 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi el yazısı ile kaleme aldığı vasiyeti, vefatından 18 gün daha sonra yani 28 Kasım 1938 tarihinde açıldı.
Ankara Üçüncü Sulh Hukuk Hakimliği’nce açılan vasiyetnamede, Atatürk’ün ailesine maddi takviyesi öne çıkardığı görüldü.
İşte Ata’nın el yazısı ile kaleme aldığı o vasiyet…
“Malik olduğum bütün nukut ve pay senetleriyle Çankaya’daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi’ne atideki kurallarla terk ve vasiyet ediyorum:
Ulu Başkan Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde ömrünü kaybetti.
hemen çabucak 57 yaşında gözlerini sonsuzluğa yuman Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk, ülkeyi yasa boğdu.
Dünya çapında ismini duyurmuş bir Önder olan Atatürk’ün vefatı daha sonrasında, vasiyetnamesi belirtildi.
Vasiyet vefatından 18 gün daha sonra açıldı
5 Eylül 1938 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi el yazısı ile kaleme aldığı vasiyeti, vefatından 18 gün daha sonra yani 28 Kasım 1938 tarihinde açıldı.
Ankara Üçüncü Sulh Hukuk Hakimliği’nce açılan vasiyetnamede, Atatürk’ün ailesine maddi takviyesi öne çıkardığı görüldü.
İşte Ata’nın el yazısı ile kaleme aldığı o vasiyet…
“Malik olduğum bütün nukut ve pay senetleriyle Çankaya’daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi’ne atideki kurallarla terk ve vasiyet ediyorum:
- Nukut ve pay senetleri, şimdiki üzere, İş Bankası tarafınca nemalandırılacaktır.
- Her yılki nemadan, bana nisbetleri erdemi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları surece, Makbule’ye ayda bin, Afet’e 800, Sabiha Gökçen’e 600, Ülkü’ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile’ye şimdiki yüzer lira verilecektir.
- Sabiha Gökçen’e bir konut de alınabilecek ayrıyeten para verilecektir.
- Makbule’nin yaşadığı surece Çankaya’da oturduğu mesken de buyruğunda kalacaktır.
- İsmet İnönü’nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır.
- Her sene nemadan mütebaki ölçü yarı yarıya, Türk Tarih ve Lisan kurumlarına tahsis edilecektir.”