Nilgün Belgün: Ayten Abla’nın kahvesine tükürmek güzel değildi, kızgınlıkla yaptım bir sefer oldu yani…

Beykozlu

New member
◊ Nineniz Rummuş. Rum şivesi taklitlerinizi görse… Beğenir miydi, “Olmamis” mi kaygısı?

– Babaannem Rum olduğu için şivem teğe bir birebir. Taklit değil. Onu gözlemleyerek yaptım o şiveyi. Yoksa hayli tatsız oluyor taklitle yapılanlar. Babaannem şivemi epey beğenirdi. Gülerdi. Ancak televizyonda Rumca müzik söylemiş oldum bir programda. Bana telefon edip “Ya sözleri hakikat söyle ya da hiç söyleme şarkıyı” dedi. daha sonrasında kelamları daima ona onaylattım. Otoriter bayandı yani… (Gülüyor)

◊ Tiyatro ömrünüzde en eğlendiğiniz yıllar… Zeki Alasya-Metin Akpınar’la Devekuşu Kabare periyodu mi, Levent Kırca Tiyatrosu periyodu mi?

– Güldürüyle tanışmam Devekuşu Kabare yardımıyla oldu. Zeki Alasya-Metin Akpınar periyodu benim hayatımın dönüm noktasıdır ve epeyce eğlendiğim heyecan duyduğum yıllardır.

◊ Evliliğin insan tabiatına karşıt olduğunu savunuyorsunuz. Niçin üç sefer evlendiniz: Haydi bir ümit mi, aşkın gözü kör olsun mu?

– Her üçünde de aşkla evlendim. Üç defa denedikten daha sonra anladım ki evlilik insan tabiatına alışılmamış. Fakat aile olmak, çocuk sahibi olmak için evlilik gerekiyor. Bana bu saatten daha sonra kaide değil…

◊ Son oyununuzun ismi “Nilgün Belgün’le Aşk ve Güldürü…” hayatınız bir sinema olsa, güldürü mi olurdu, romantik mi?
– Bence romantik güldürü olurdu.

◊ Artık dönüp bakınca hangisi daha büyük pişmanlık: Eşinize “erkeğe şiddet” uygulamanız mı, kızdığınız için kayınvalideniz Ayten Alpman’ın kahvesine tükürmeniz mi?

– Bir küçük tokattan bir şey olmaz. Tokatın niçini aldatılmam ve inkar edilmesiyle ilgiliydi. Lakin Ayten Abla’nın kahvesine tükürmek beğenilen değildi. Kızgınlıkla yaptım bir sefer, oldu yani. Olmasa yeterli olurdu natürel. Söylemesem kimse bilmezdi. (Gülüyor)

◊ İki kız annesisiniz. Hangisi daha anneci: Merve mi, Oylum mu?

– Merve hislerini hayli muhakkak etmez. Oylum fazlaca aşikâr eder. Ancak sonuçta ikisi de annecidir. Zira bilirler ki her vakit her ikisiyle de hem arkadaşım hem anne olarak her vakit yanlarındayım.

HAYAT BİLGİSİ

Farklı beşerler ilgimi çeker Pozitif-negatif fark etmez

◊ Para saadet getirir mi, getirmez mi?

– Getirmez. O denli olsa bütün zenginler memnun olurdu.

◊ Pekala sizce hangisi daha avantajlı: Güçlü lakin yakışıksız doğmak mı, yoksul lakin hoş doğmak mı?

– Varlıklı ve nahoş doğarsan çok estetik varken sonunda bir biçimde güzelleşirsin. Oburu talihin yaver gitmesine kalıyor. (Gülüyor)

◊ Bir şeyi gece planlamak mı, sabah planlamak mı?

– Planlarımı daima gece yaparım.

◊ Mantık mı, içgüdü mü?
– Balık burcuyum, yükselenip Akrep. İkisi de sezgileri kuvvetli burç. İçgüdülerime hayli güvenirim. İnsan bağlantılarında ve iş hayatımda kolay kolay yanıltmaz beni.

◊ Olumlu lakin sıkıcı beşerler mı, negatif ancak farklı beşerler mı?

– Enteresan beşerler ilgimi çeker. Pozitif-negatif fark etmez.

◊ Hatır için çiğ tavuk… Yenir mi, yenmez mi?
– Hatır için çiğ tavuk yiyemem. niye kendimi soruna sokayım? Önceliğim kendi huzurum. Kendi mutluluğum. Tahminen de tek çocuktum, bundan.

◊ Renk körü olmak mı, tat duyusunu yitirmek mi?

– Ay ikisini de istemem. Covid olduğumda tat alma hissinin ne kadar kıymetli olduğunu anladım.

◊ tekrar asla toplumsal medya kullanmamak mı, tekrar asla sinema izlememek mi?

– tekrar asla toplumsal medya kullanmamayı sinema izlememeye tercih ederim.

◊ Kuyruğunuz olsa… Utanıp gizlemeye mi çalışırdınız, gösterip fark yaratmaya mı?
– Gösterip fark yaratmaya. (Gülüyor)

TANINAN ŞEYLER

Cem Karaca karşı komşumuzdu

◊ Cem Karaca mı, Barış Manço mu?

– Cem Karaca. Cem Karaca ortaokul senelerımda Osmanbey’de, karşı apartmanımızda otururdu. Daima onu izlerdim. Birinci sefer onu Site Sineması’nda gördüm. O senelerda sinema öncesi İlham Gence, trio olarak program yapardı. O sahneye çıkarmıştı Cem Karaca’yı. Bembeyaz grup elbise, uzun saçlar ve kare gözlükler… Şahane bir sesi ve müziği vardı. Hiç unutamadım. Onun yeri oburdur bende. daha sonra gençlik senelerımda da müzikleriyle büyüdüm.

◊ Nâzım Hikmet mi, Orhan Veli mi?
– Nâzım Hikmet. Konservatuvarda okurken sol kitaplar toplatılmıştı 70’lerde. Bilhassa Nâzım Hikmet’in kitapları. Gizlice alıp, meskene getirip okumuşluğum, şiirlerini ezberlemişliğim oldukcatur. ◊ Yeşilçam’dan: Türkan Şoray mı, Filiz Akın mı?
– Belgin Doruk ve Türkan Şoray birinci gözağrılarım. Büyükada’daki yazlık sinemada onların sinemalarını izlerdim.

◊ Tarık Akan mı, Ediz Hun mu?
– Tarık Akan.

◊ Kıvanç Tatlıtuğ mu, Burak Özçivit mi?
– Kıvanç.

◊ Beren Saat mi, Serenay Sarıkaya mı?
– Beren Saat. Zira “Türkiye’nin Yıldızları” yarışında öğrencimdi. Elim uğurlu geldi demek ki. (Gülüyor)

◊ Hangisiyle mesken arkadaşı olmak daha şamatalı olurdu: Çatlak Şanzel mi, Yıldız Tilbe mi?
– Yıldız Tilbe! (Gülüyor) Onun bir hayat ideolojisi var kendince…

◊ Hangisiyle komşu olmak isterdiniz: Marilyn Monroe mu, Brigitte Bardot mu?
– Marilyn.

◊ Hangisine daha hayli gülersiniz: Cem Yılmaz mı, Cet Demirer mi?
– Hem Cem’i hem Ata’yı izlemeyi hayli seviyorum. Ata’nın birebir gösterisine üç kez gitmişliğim var.

◊ Zeki Alasya mı, Metin Akpınar mı?
– Metin Akpınar.

◊ Hangi bayan komedyen: Perran Kutman mı, Ayşen Gruda mı?
– Ayşen Gruda.

◊ Hangi Demet: Akbağ mı, Evgar mı?
– İkisi de arkadaşım… Demet Evgar’ı son vakit içinderda fazlaca başarılı buluyorum ve seviyorum.

Bacaklarım anneme çekmiş

◊ Hangisi daha makûs senaryo: Kimselere âşık olamamak mı, her aşkınızın berbat bitmesi mi?

– Kimseler âşık olmamak epey berbat bir senaryo.

◊ Aşkta alıcı kuş musunuz, çantada keklik mi?

– Çantada keklik hiç değilim. O kesin…

◊ Sözlükte bir söz olsanız: İşve mi, kahkaha mı?

– İşveli kahkaha! (Gülüyor)

◊ Gece hayatında hangisi epeyce iç gıcıklar: Göz kırpmak mı, göz kaçırmak mı?

– Göz kaçırmak. Orada utangaçlık ve romantizm var.

◊ en çok hangi dekoltenize güvenirsiniz: Sırt mı, bacak mı?

– Bacak. Zira bacaklarım hem ince, hem düzgün ve hoştur. Annemin de öyleydi, ona çekmişim.

◊ Eski bir hatıranın yadına hangisi daha hoş eşlik eder: Sezen mi, Ajda mı?

– Sezen Aksu. Gençlik yıllarım, gençlik aşklarımla ilgili, hatta eşlerimle ilgili ortak epey anımız var Sezen müzikleriyle… kimi vakit bir müziğini dinlerim o anıya giderim.

◊ Affetmek mi, unutmak mı?
– Unutmak. Kimi yanlışları kolay affedemem. Bilhassa bilerek yapılan yanlışları.

◊ Hangisini tercih edersiniz: Tek başınıza ağlamak mı, birinin omuzunda ağlamak mı?

– Tek başına ağlamayı tercih ederim her vakit.

◊ Aşkın aksisi: Nefret mi kayıtsızlık mı?

– Aşkın zıddı katiyetle kayıtsızlık. Nefret hissini içimde barındırmam. Bu her çeşit ilgi için geçerli.

KÜÇÜK KEYİFLER

Yurtharicinde gideceğim yerlere hep trenle giderim

◊ Tren seyahati mu, gemi seyahati mu?

– Tren seyahati. Bana evvelden beri hem romantik gelir. Sağa sola bakarak gitmeyi epey severim. Bilhassa yurtharicinde. Daima trenle giderim gideceğim yerlere.

◊ Deniz-kum-güneş mi, orman-ağaç-temiz hava mı?

– Deniz-kum-güneş…

◊ Birinden vazgeçmek zorunda kalsaydınız… Kırmızı et mi, deniz mahsülleri mi?

– İkisinden de vazgeçmesem olmaz mı? (Gülüyor)

◊ bu biçimde şu biçimde sorayım: Hangi üçlü sizinki.. Rakı-balık-Ayvalık mı, kebap-şalgam-Adana mı?

– Rakı-balık-Ayvalık. E Adalıyım ben.

◊ Gündoğumu mu, günbatımı mı?

– Günbatımı.

◊ Bodrum mu, Çeşme mi?

– Bodrum. İklimini epeyce seviyorum. her insanın zevkine göre gidecek hayli yer var.

İster kalabalık ortasında eller havaya yap ister benim üzere sakin, birkaç dostla balık ye. Sakinliği ve az beşerle olmayı seviyorum.

◊ Tavla mı satranç mı?

– Valla ikisini de bilmiyorum.

◊ Çaycı mısınız, kahveci mi?

– Çay. Bilhassa sabah ve beş çayı…
◊ Kedi mi, köpek mi?

– Kediii. Kedisiz geçmez benim hayatım.

GÜNDELİK HALLER

Sofrada gevezeyi hiç çekemem

◊ Konuttaki halinizi hangi üçlü daha uygun tanımlar: Telefon-YouTube-sosyal medya mı, pijama-terlik-televizyon mu?

– Benimki pijama-terlik-sosyal medya…

◊ Ayaklarınıza kara sular inmiş: Güzel bir roman mı, güzel bir sinema mi?

– Düzgün bir sinema yalnızca yorgunluğuma değil, ruhuma da yeterli gelir.

◊ Twitter mı, Instagram mı?

– Instagram daha eğlenceli. Twitter’da da epeyce faalim lakin orası kimi vakit epeyce sert. Hengameli ve çekişmeli ortamlar beni yoruyor.

◊ Yatılı konuk geldi, horlamasından uyunmuyor. Uyandırır mısınız, uykusuz mu kalırsınız?

– Uyandırırım bir biçimde. Patırtı falan yaparım. (Gülüyor)

◊ Uçakta/otobüste habire omuzunuzda uyuyan bir teyze var… İnce ince ittirir misiniz, hostese mi şikayet edersiniz?

– Onu da ince ince ittiririm.

◊ Asla hatırlamadığınız biri size epeyce samimi davranıyor… Yekten hatırlamadığınızı mı söylersiniz, dolambaçlı sorularla kim olduğunu mu anlamaya çalışırsınız?

– Yekten hatırlamadığımı ve kendini hatırlatmasını söylerim. Dolambaçlı yolları hiç sevmem. Net olmalı insan.

◊ Sofrada hangisine tahammül daha zordur: Obura mı, gevezeye mi?

– Ay gevezeyi hiç çekemem. Oburun kendine ziyanı var, bana ne…

HİÇ DÜŞÜNMERDEN SÜRATLİ HIZLI….

◊ Az tanıdığınız birine… Telefon açmak mı, ileti atmak mı?

– İleti.

◊ Vakti durdurabilmek mi, vakitte seyahat mu?

– Seyahat.

◊ Pekala geçmişe mi, geleceğe mi?

– Geçmişe. 70’li, 80’li yıllar.

◊ İstanbul’un… Anadolu Yakası mı, Avrupa Yakası mı?

– Avrupa.

◊ Güneş mi, ay mı?

– Ay.

◊ Tüm müzik aletlerini çalabilmek mi, bütün sporları yapabilmek mi?

– Müzik.

◊ Biraz yoldan çıkmak istediniz: Mantı mı, iskender mi?

– İskender.

◊ Hangisinin aklını okuyabilmek isterdiniz: Sevgilinizin mi, en büyük düşmanınızın mı?

– Düşmanımın.