Nilhan: Bir vakit içinder “Asla” dediğim epeyce şeyi yaptım

Beykozlu

New member
Yeni çalışmanız “Asla”nın size talih getirmesini dilerim. Bu müzik özelinde, hedeflediğiniz noktaya ulaştınız mı; müziğinizle ilgili nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

– Çok teşekkürler. Geri dönüşler epey olumlu. Müzik özelinde hedeflediğim noktaya ulaştığımı düşünüyorum zira her şeydilk evvel her insanın kendi tecrübeleri ile özdeşleştirebileceği bir kıssası olmasını istedim. Dinleyene güç verecek bir özelliği olmasını ve aranje bilgimi göstermesini istemiştim. Bu konularda hayal ettiğimin de ötesinde geri dönüşler aldığımı düşünüyorum. Pahalı direktörüm ve grubum sağ olsun, klip de her anıyla beni ve mentalitemi fazlaca yansıtan bir çalışma oldu. Kesimin kıssasını anlattığımda klibin bu kıssayı anlaşılabilir kılması için pek emek verdik ve hem de benim isteğim doğrultusunda metaforlara ve çatışmalara yer verdik klipte.

MÜZİK MAKÛS GÜNLERDE SIĞINDIĞIM BİR LİMAN

Müziğinizden bahsetmişken sormak istedim: Hayatta neler için “Asla!” dersiniz?

– Hayatta fazlaca fazla şey için asla demem lakin vaktinde asla dediğim biroldukça şeyi de yapmışımdır (gülüyor). Onun haricinde aşikâr prensiplerim vardır. Çalışma ömrünü, her vakit öteki evvelarin üstünde tutmak üzere. Küçüklüğümden beri aşikâr hedeflerim var ve bu amaçlara ulaşmak için çalışmaya vakit ayırmak da benim sorumluluğum diye düşünüyorum.

Müziğin, hayatınızda nasıl bir yeri var?

– Müzik benim makus günlerimde sığındığım şey. Hislerimin kendimi söz edemeyecek kadar kuvvetli olduğunu düşündüğüm günlerde piyanonun başına geçip müzik kelamı yazdım daima ve bu biçimdece müziklerim kendi gerçek hikayelerim ve niyetlerim oldu. Müziğimin ve sözlerimin, insanların da yaşadığı fakat söz edemediği his ve niyetleri, kliplerimin de bu kıssaların yansıması olmasını istiyorum. “Asla”daki uygun ve berbat çatışmasını siyah beyaz renkler ve karakter tutumları üzerinden anlattım örneğin. Satranç da insanın ortasında verdiği uygun makus çatışmasını anlatıyor. Şah mat kısmı da nakaratın öğütlediği kendinle olan savaşı kazanmak hakkında. Ne olursa olsun değişmemek, düşsen de kalkmayı bilmek konusunda.Şarkılarımı yayınladığımda da o kesimin kıssasını içimden atmış ve rahatlamış üzere hissediyorum, bu niçinle benim için huzurlu bir tesiri de var.

Sizce sanatkarların, topluma karşı sorumlulukları var mıdır?

– Bence vardır. Şahısların bastırılmış gerçek hislerini aktarma gücü olduğunu düşünüyorum sanatkarların. Bu gücü kullanmak da sorumlulukları. Biz bu hisleri birlikte yaşamaya davet emek ve atlatmaya yardımcı olmak için buradayız. Dinleyeni düşünmeye ve sorgulamaya iteklemesi gerekiyor sanatın bence.

Covid 19 salgını, tüm dünyayı derinden etkiledi. Bu süreç, sizin için nasıl geçti?

-Benim hayatımın en verimli devriydi sanırsam. Birinci kere müzikle bu kadar yakından ilgilenmeye vaktim varmış üzere hissettim. Üstelik ailemle vakit geçirmeye, köpeğimin büyüdüğünü görmeye ve derslerimi yapmaya bile birebir anda vaktim vardı. Yapım, aranje, biraz da etraflıca mix ve master öğrenmeye giriştiğim bir devir oldu. Sesimi de geliştirmiş oldum yaptığım cover’lar ile. Bunların izlenmesi ile de toplumsal medyadan fazlaca pahalı kontaklar edindim, müzik sürecimin yükselişinde katkısı epeyce olan bireyler. Covid sürecini çokça üreterek ve öğrenerek geçirdim özetle.

Müziğinizde “Düşsem de kalkmayı bildim” diyorsunuz. hayatınızda ne üzere düşüşler yaşadınız; bunlar, yaptığınız müziğe ne biçimde istikamet verdi?

– Müzik serüvenime toplumsal medyadan, bağımsız biçimde başlayan bir sanatçı olarak yönlendiriliş biçimi, maddi ve manevi olarak birtakım ıstıraplar yaşadım süreçte. olağan olarak aile, akademik vs bazlı problemler da atlatmıştım. Bunların, yaptığım her kesimin sanatsal olarak derinleşmesine taraf verdiğini düşünüyorum.

Seyahat etmeyi sevdiğinizi duyduk. Eğitim hayatınızı İngiltere’de devam ediyor. Çok kültürlü bir ömür, size neler katıyor?

– İngiltere’deki yaşantımdan aldığım ilhamımı Türkiye’de müzik yaparken kağıda döktüğüm bir rutinim var. Seyahatlerim de bunu besliyor.

2 YAŞINDAN BERİ MÜZİK SÖYLÜYORUM

◊ Birinci ne vakit “Şarkılarımı herkesle paylaşmalıyım” dediniz?

– 16 yaşındaydım birinci düzgün olduğunu düşündüğüm modülümü tamamladığımda. Bedelli bir müzisyen gelip bana bir kesim söylemiş, bunu paylaşmamı istemişti. çabucak hemen paylaşmadım, ancak o günden beri müzik yazıyorum. Kendimi bildim bileli müziğin büyük bir yeri var lakin günlük hayatımda. 2 yaşından beri müzik söylüyorum. Çok küçük yaştan beri hayalim bir gün büyük yerlerde konser vermek.

TOPLUMSAL İLETİLER VERMEK İSTİYORUM

◊ Sanat seyahatine yeni başlamış biri olarak, yaptığınız besteler ve yazdığınız sözlerle, insanlara neler anlatmak istiyorsunuz?

– Öykülerimi anlatmak benim kendi seyahatimin da bir kesimi aslında. Fakat insanlara aşikâr toplumsal bildiriler vermeyi, ruhsal olarak yardımcı olmayı hedefliyorum genelinde. Hislerimizi birlikte aşmak hedefim.