Okan Bayülgen yakında ‘Dünya düz’ derse şaşırmam!

Beykozlu

New member
– Orkun Ün: Tamam Okan; “Fenomenler çöp” dedin, biz o mevzuda sana hak verdik lakin daha fazla zorlama. Dış güçlere meydan okuma.
– Ömür Gedik: O devirde Ay’a nasıl gidilir ki, pek inanasım gelmiyor. Bilim insanı ya da mühendis değilim natürel fakat kolay kuşkucu bir insan olarak ben de bu biçimdeki teknolojiyle bu nasıl olur, sorguluyorum.
– Savaş Özbey:
Neyi sorguluyorsun Ömür, adam “Bütün belgeselleri seyrettim” diyor işte… Hafta sonu kapan, sen de izle birkaç tane, daha sonra kararını ver. Ne gerek var astronomiye, fiziğe, kuantuma, goreceliğe falan?
– Onur Baştürk: Yakında “Dünya aslında düz” derse şaşırmam!

Kelebek müellifleri Savaş Özbey-Onur Baştürk-Ömür Gedik ve Orkun Ün, geçtiğimiz haftaya damga vuran magazin olaylarını yorumladı.

yıllardır kent efsanesi olarak konuşulurdu

Best Model yarışında taciz argümanlarının arkası gerisi kesilmiyor. “Hepsi iftira” diyen organizatör Erkan Özerman, geçen yıl da bir anne tarafınca 17 yaşındaki çocuğunu suistimal etmekle suçlanmıştı. Best Model’da neler oluyor?

– Onur Baştürk:
Doğruya yanlışsız; Best Model hakkındaki bu savlar yıllardır “şehir efsanesi” olarak konuşulurdu kulislerde. Lakin hiç bir yarışmacı şimdiye kadar konuşmamıştı. Bu yıl konuştular. Z nesli yüreği diyorum ben buna. Çokça da “Me Too” hareketi tesiri. Yarışın algısına darbe vurduğu kesin bu argümanların.
– Orkun Ün:
Bu argümanları birinci lisana getiren, dereceye girenler olsaydı, biraz daha farklı bakardım bu olaya. Lakin bir kız çıkmış diyor ki, “Ben birinciydim aslında, daha sonradan değiştirdiler…” “E nereden biliyorsun” demezler mi beşere? “Sana kim yemin etti, kimden aldın bu garantiyi?” diye sormazlar mı? Bu stil müsabakalarda benzeri olayların yaşandığını biliyoruz, bunu inkâr etmiyorum ancak bu son yarışta yaşananlar niçinse teyide muhtaç geliyor bana.
– Ömür Gedik: Valla ne diyeceğimi bilemiyorum. Kliplerimde bu yarıştan çıkan “Best Model”lar yer aldı, tekraren Best Model yarış gecelerinde sahne aldım, Erkan Özerman’la ve yarışmacılarla birlikte günler geçirdim… Ne kendisinde, ne yarışmacılarda ne de tertipte bir yanlış gördüm. Erkan Özerman dünya çapında olan tek müsabakanın sahibi ve bu marka için fazlaca emek verdi. İspatlanan bir şey yok. Tezler doğruysa fazlaca üzülürüm. Dahası bu argümanlar tüm “Best Model”ları da zan altında bırakıyor.
– Savaş Özbey:
En kıymetli kısmı da bu işte: Zan altında bırakmak. Gerisi arkasına gelen tezler doğruysa, sorun yalnızca “tacize uğradım/kabul etmedim” problemi değil. Şimdiye kadar birinci olanların da bu yolla kazandıklarını ima ediyor. Bu müsabakadan çıkmış o kadar fazlaca ünlü var ki: Kenan İmirzalıoğlu, Burak Özçivit, Kıvanç Tatlıtuğ…

Medya olarak Tan’ı göz arkası ettik
Pandemide konserlerine orta veren Tarkan bir dönemde 15 konserle Harbiye Açıkhava rekorunu hâlâ elinde tutuyor. Ancak en yakın rakipleri Yıldız Tilbe (Bu yıl 12 konser verdi, iki mukavelesi daha var) ve Tan Taşçı’nın (8 konser verdi, üç mukavelesi daha var) nefesleri ensesinde. Sizce Tarkan’ın bu rekoru kırılmak ya da egale edilmek üzere mi?

– Ömür Gedik:
Pandemi daha sonrası herkes, hepimiz canlı müziğe, konserlere koştuk. Tarkan bu yıl Açıkhava’ya çıksa kendi rekorunu da kırar geçerdi. Öteki yanda Yıldız Tilbe ve Tan Taşçı da izleyici, konser rekoru kıran ve epey sevilen sanatkarlar. Konserlerin dolması, talebin fazla olması hayli hoş hakikaten de.
– Orkun Ün: Ben birinci Tan konseri daha sonrası “Bu nasıl bir kalabalık? Tan, Harbiye’deki koltukları nasıl doldurur? Ücretsiz bilet mi dağıtıyorlar?” diye yazmıştım. Ancak gördüm ki dolduruyormuş. Sağanak yağış altında yaptı son konserini ve ona karşın boş koltuk yoktu. Ömür haklı. Pandemi daha sonrası hepimiz canlı müziğe koştuk ve belirli ki bu ortayı epeyce yeterli kıymetlendirmiş Tan, muhtaçlıkları hayli âlâ tahlil etmiş.
– Onur Baştürk: Tarkan’ın rekoru kırılır mı bilemem fakat medya olarak Tan’ı ne kadar göz arkası ettiğimizi söylemek isterim. Önemli bir muvaffakiyet ve fenomen olma durumu var ortada. Tan’ın muvaffakiyetinin sırrı, hem müziklerinin güçlü oluşu birebir vakitte yorumu. Bu ikisi, sadık bir dinleyici kitlesine yol açmış. Bu niçinle Tarkan’ı geçerse şaşırmam!
– Savaş Özbey: Tarkan alanlarda olsaydı Açıkhava’da 10’ar, 15’er gün boş yer bulabilirler miydi, emin değilim. Lakin gitmemiş olsa bile Tan’ın konserlerinin methini duymayan yok. Bir periyodun Serdar Ortaç’ına tekabül ediyor bence.

Nusret için sıkıntı vakit içinder
Dünyanın farklı kentlerindeki restoranlarında Hollywood yıldızlarını ve jet sosyeteyi ağırlayan Nusret Gökçe, New York’tan daha sonra Londra şubesinde de çalışanlarının açtığı davayı kaybetti. Sebep; garsonların bahşişlerine el koyması. Sizce Nusr’et bunu niye yapıyor?

– Orkun Ün:
Nusret bu davada haksız lakin büyümeyecek üzere görünen bir olay nasıl da büyüdü. Bir çığ geliyor Nusret’in üzerine. Hem garsonların açtığı davayı kaybetmesi, hem bilhassa Londra şubesindeki yüksek fiyatlar her insanın lisanında. O yüzden bir çekidüzen vermesi kaide kendine. Muhtaçlığı var mı bahşiş paralarına derseniz, adam tek bir kuşkonmazı 250 liraya satıyor. Varın gerisini siz düşünün derim.
– Ömür Gedik: Bence kaybettiği âlâ oluyor, bu biçimdece garsonlar ellerinden alınan bahşişlere, hatta tahminen daha fazlasına kavuşmuş oluyorlar. Yurtharicinde yüzde 20’lerde bahşiş bırakılıyor genelde. Fiyatlar da fahiş olunca bahşişler Nusret’in gözünde büyüyor demek ki. Ancak o kadar parayı ne yapacak, çalışanların hakkını almasın.
– Onur Baştürk: Hem bu davaları kaybetmesi tıpkı vakitte Google’da hakkındaki olumsuz yorumları sildirmesi Nusret’in mesleği için epeyce makus. Dışarıdan algısı şuna dönüşüyor giderek: Çalışanlarına kıymet vermeyen, tenkide tahammülü olmayan bir işveren… Bunu düzeltmek için hiç bir şey yapmaması da ayrıyeten değişik.
– Savaş Özbey: Aman Onur, dikkat… Bukonuda yazdığım yazıdan dolayı Hıncal Uluç bana çatmış. Dünya çapında ünlü Türk şefi nasıl yerin tabanına sokarmışım… Ben Nusr’et’i yerin tabanına sokmadım ki. Hatta fazlaca da başarılı buluyorum.
Yalnızca şu biçimde bir tehlike var: New York, Londra falan derken bir-iki yerden daha bu biçimde mahkumiyetler alırsa, ismi “emek hırsızına” çıkabilir, artık restoranlarını dolduran o ünlüler de bu biçimde dükkânına adım atmaz. Çok daha güç bir durumla karşı karşıya kalabilir. Hem ayrıyeten Hıncal Abi… Nusret Türk de, bahşişlerini alamayan aşçılar, garsonlar nereli…

niye iki başka afiş
hazırlatıyorlar?
Gain Platformu’nda yayınlanan, Erdal Beşikçioğlu ile Şebnem Bozoklu’nun oynadığı “Hamlet” dizisinin orjinal afişine sansür uygulandı. Afişin sokak panolarına asılan versiyonunda üstünde yılan dolaşan çıplak bayan karakterin bedeni örtüldü. Sizce gerekli miydi?

– Ömür Gedik:
Çok gereksiz bir hareket olmuş. Orjinal afişte Seçkin İşcan’ın üzerine masa örtüsü sermeyi gerektiren bir şey goremedim. Afişin sokak versiyonunu epeyce berbat buldum. bu biçimde yapacaklarına sokağa hiç afiş asmasalar daha yeterliymiş.
– Onur Baştürk: Gereksiz bir otosansür. bu biçimde yaparak dizi diğer bir biçimde gündeme gelmiş oldu, şık olmadı. Bilerek yapıldıysa da hayli demode bir hareket.
– Orkun Ün: Sordum ben bu mevzuyu. Gelen bir ikaz daha sonrası yapılmış bir hareket değilmiş. Platform afişleri hazırlatırken “Bazı yerlerde bu afişler uygun olmayabilir. Biz bunun kapalısını da yapalım” deyip iki versiyon hazırlamışlar. Aslında tahminen bunu tartışmak lazım: niye semtin biri için açık, başkası için kapalı iki farklı afiş hazırlatıyorlar?
– Savaş Özbey: Afişteki yılan da anadan üryan… Âlâ ki onu örtmemişler.
“Ajda forever” diyorum öteki da
bir şey demiyorum

Yeni albümü “Ajda”nın kapak çekimleri için mayolu pozlarıyla kamera karşısına geçen Ajda Pekkan’ı nasıl buldunuz?

– Savaş Özbey:
Bize artık olağan gelmeye başladı ancak korkutucu da bir durum aslında. Estetik, photoshop bir yere kadar… Vampir üzere Ajda. On yıllar geçiyor, hiç yaşlanmıyor. Benden diğer kimse mi huylanmıyor?
– Onur Baştürk: Bir Ajda klasiği bu. Her albümde buna misal kareler düşüyor önümüze. şüphesiz pozlar nefis, diyecek kelam yok. “Ajda forever” sloganının altını bir defa daha çizmek istemiş Ajda.
– Ömür Gedik: Ben de “Ajda forever” diyorum, öbür da bir şey demiyorum. Sanatı, fiziği, yarattığı imajı, disipliniyle benim idolüm. Batı’ya dönük yüzümüz olarak daima var olsun, biz de onun takipçisi olmaya devam edeceğiz.
– Orkun Ün: Tam unuttuk derken kalbimizden yakalıyor bizi Ajda Pekkan. Hem albümdeki müzikler fazlaca uygun hem çektirmiş olduğu fotoğraflar. Beğenmedim diyeni görmedim daha.

Tarkan bunu daima yapıyor
bize de alkışlamak düşüyor
En son 2017’de “On” isimli albümünü çıkaran Tarkan pandemide konserlerine de orta verdi. Artık yeni bir müzik ve yeni bir reklam kampanyasıyla süper dönüşüne hazırlanıyor. Kurul, Tarkan’ı özlemiş mi?

– Savaş Özbey:
Reklamda oynasın, müzik yapsın, klip çeksin, kovboy çizmeleriyle sağa sola toz-toprak atarak dans etsin… Yahu ne yaparsa yapsın da dönüp hayatımıza o cilvesinden, gücünden biraz bulaştırsın. Afetler, pandemi, iktisat derken içimiz karardı.
– Orkun Ün: Tarkan’ı hepimiz dört gözle bekliyorduk. Fakat son yaptığı reklam muahedesiyle (ki burada tekrar söylemek istiyorum; 15 milyon lira aldı o reklam mutabakatından, o denli tez edildiği üzere 30 milyon falan değil) meraklarımızı daha da körükledi Tarkan. Ben bomba bir reklam sineması ve bomba bir müzik geleceğine inanıyorum.
– Ömür Gedik: Kurul de, Türkiye de özlemiş ki herkes “Pandemide köşesine çekildi, saç sakal bıraktı, emekli mi oluyor” derken Tarkan hem müzikler birebir vakitte savlı bir reklam kampanyasıyla geri döndü işte. bir daha hakikat biçimde kendini geri çekti, sakladı ve daha sonrasında da sağlam bir geri dönüşle golü attı. Tarkan bunu daima yapıyor aslına bakarsan, bize de alkışlamak düşüyor.
– Onur Baştürk: Tarkan’ın da reklam sineması yapacağını açıklamasıyla “Trendyol Cumhuriyeti”nde yaşadığımız katılaştı. Yeni müziği umarım indirimlerle ilgili değildir. Tarkan’ı ise olağan olarak özledik. Konforlu alanından çıkıp sahnelere, setlere, stüdyolara dönmesi şahane bir durum.
Parti kur oy verelim!
Rus milletvekili Vitaly Milonov, Türk adamlarınin yalnız Rus bayanlarını baştan çıkardığını söyleyerek bekar bayanların Türkiye’ye seyahatinin yasaklanmasını istedi. Sizce bu Rus ruletini kim kazanır?

– Ömür Gedik
: Milonov Türk bayanlarına oynuyor, hatta kimileriyle da önemli bir işbirliği ortasında galiba! Bekar Rus bayanların ülkeye girişinin yasaklanmasını destekleyecek fazlaca fazla hemcinsim var etrafta. Milonov’a “Parti kur, oy verelim” bile diyebilirler.
– Savaş Özbey: İttifaksız falan, tek başına iktidar olur sana söyleyeyim. O denli bir Rus bayan fobisi sarmış garbın afakını.
– Orkun Ün: Bu Rus vekilin bir kuyruk acısı var. Ya bir sevgilisi Türk bir erkekle alaka hayatış ya da canı bir Türk erkek tarafınca üzücü biçimde sıkılmış. Ne istiyorsun bizden Vitaly Beyefendi anlamadım ki…
– Onur Baştürk: 80’lerin Tan Gazetesi’ne pek yakışacak bir tez olmuş bu. olağan olarak Rus bayanları kazanır!

Katili son ana kadar âlâ gizlediler
Kanal D’nin merak uyandıran ögeleriyle dikkat çeken dizisi “Yargı”da katil belirli oldu. İnci karakterinin katilinin Engin çıkması, toplumsal medyanın da gündemine oturdu. Siz de şok yaşayanlardan mısınız, yoksa katili varsayım etmiş miydiniz?

– Orkun Ün:
Hayır ya, hiç iddia edilecek üzere değildi bence. Bu dizi epeyce garip. Acayip başarılı. Senaryosunu yazanlar belirli ki epey baş patlatıyorlar.
– Ömür Gedik: Bir noktada herkes katil olabilir diye düşünmüştüm. Bence katili son ana kadar uygun gizlediler. “Tahmin etmiştim canım, daha birinci başlardan anladım” diyerek hava atmayı isterdim fakat yok, kestirim edemedim.
– Savaş Özbey: Ben de karşıt köşeye yattım.
– Onur Baştürk: Diziyi yeni takip etmeye başlayanlardanım, ipucunu söylemeniz bu niçinle hiç âlâ olmadı Kurul. Hiç kestirim etmiyordum zira.

Anne-babalar kumandalara,
iPad’lere sahip çıkın
Bergüzar Korel, dünyayı kasıp kavuran “Squid Game” dizisinin çocuklar tarafınca izlenmesine reaksiyon gösterdi: “İzlemeyen çocuk yok. Aklı başında bir ebeveynin çocuğuna bu diziyi izlemesi için nasıl müsaade verdiğini anlamış değilim.” Korel’in bu hassasiyetini konuşalım…

– Ömür Gedik:

Bergüzar çocuklar konusunda hassas olmaya devam ediyor ve bu mevzuda da haklı hassasiyetini lisana getirmiş. Bu kadar şiddet, dehşet, kan, vahşet, dehşet içeren bir diziyi doğal ki çocuklar seyretmesin. Anne-babalar; kumandalara, iPad’lere sahip çıkın lütfen.
– Savaş Özbey: Dizi biraz da “Mavi Balina” oyununu çağrıştırıyor. Daima hayatta kalma ve daima bir daha sonraki etap… Çocuklar açısından bakıldığında Bergüzar Korel haklı.
– Onur Baştürk: Hassasiyeti yerinde lakin çocuk derken kaç yaşındaki çocukları kastediyor? Dizi olağan olarak 13 yaş altı için olumsuz tesirlere sahip lakin ergenlik çağındaki çocukların oynadığı bilgisayar oyunlarında fazlaca daha acımasız dünyalar var. Ondan haberi var mı sanki?
– Orkun Ün:
10 sene öncenin çocuğuyla şimdiki devrin çocukları tıpkı değil ki. Artık her şeye erişim var. “Squid Game”in 10 katı rahatsız edici sahneleri ellerinde tuttukları telefondan isterlerse bakılırsabilirler. O yüzden epey katılmıyorum ben Bergüzar Korel’e. Bu, denetim edilmesi sıkıntı bir durum.

Çip takacaklarsa
aslına bakarsanız oldukcatan takmışlardır
Aşılarda çip olduğu savına Cem Yılmaz’dan esprili bir karşılık geldi. Pfizer’a ilişkin ünlü uyarıcı hapı hatırlatan Yılmaz, “Çipi koyacaksam ben ona koyarım” dedi.

– Savaş Özbey:
Tek bir cümleyle bütün aşı aykırısı kampanyalara bedel bence. E hakikat ya, erkeklerin hapını lüp lüp yut, aşısına gelince; “İçinde çip mi var…” Kelamım meclisten dışarı doğal.
– Onur Baştürk: Bayat bir espri. Daha uygununu beklerdim.
– Orkun Ün: Nesi bayat be Onur? Bu aşı aksisi dostlarımıza lakin bu biçimde anlatılır laf. Birinci kim ortaya attı bu çip hadisesini? Hayır, haydi biri ortaya attı diyelim, gerisinden milyonlar sürüklendi! Latife üzere. Cem Yılmaz haklı. Benim de etrafımda var, başı ufacık ağrıdığı vakit “Çantada ne ilaç var?” diye soruyor ancak iş aşı olmaya gelince “Aman aman sakın, bak bu işte bir badire çıkacak, sakın aşı olma” diyor. Haydi oradan ya…
– Ömür Gedik:
Cem haklı arkadaşlar. Hepimiz bunu söylüyoruz fakat olağan o o denli bir yerden girmiş ki, espriyle karışık 12’den vurmuş bir daha. bir daha güldürdü ve umarım birilerini birebir anda düşündürür de aşı olmaya ikna etmiş olur. Her türlü ilacı iç, aşıyı yaptır; iş pandemiden kurtaracak aşıya gelince “İçinde çip var” diye söylen. Çip takacaklarsa aslına bakarsanız oldukcatan takmışlardır.
Sinema ortasından
yeni bir sinema çıkmış
ABD’li sinema yıldızı Alec Baldwin, “Rust” isimli sinemanın çekimi sırasında manzara direktörünün kazayla vefatına niye oldu. Bütün dünyayı şoka sokan bu bahtsız olay hakkında ne diyeceksiniz?

– Ömür Gedik:
Bu bir birinci değil. Brandon Lee de “The Crow” sinemasında boş sanılan bir tabancadan çıkan kurşunla ömrünü kaybetmişti. “Şeytan doldurur” diye boşuna demiyorlar. Bu mevzuda gerçeklik takıntısını bırakıp setlerde geçersiz ya da oyuncak tabanca kullansınlar bence. Hayvanlar setlerde olmamalı diyorduk, birebir şeyi silahlar için de söyleyebiliriz.
– Onur Baştürk: Çok üzücü bir olay. Nasıl bu biçimde bir yanılgı yapılmış anlaşılır üzere değil. Sinemanın ortasından yeni bir sinema çıkmış: Alec Baldwin’in baş başa kaldığı vicdan azabı!
– Savaş Özbey: Seç-beğen-üzül: 42 yaşında ölene mi yanarsın, yaralanana mı, Alec Baldwin’e mi? Tek anlamadığım, haydi birinciyi vurdu, daha sonra ikinci kişiyi nasıl vurdu?
– Orkun Ün: Düzgün de kuru sıkı tabanca nasıl bir insanın vefatına yol açabilir? Ben bu işi anlamadım. Burada bir ihmal var. Lakin kimin dikkatsizliği, vakit gösterecek. Neresinden bakarsanız bakın, hayli şanssız, hayli can sıkıcı bir olay bu. Nasıl toparlanacak o grup bilmiyorum.