Patlıcan Denince Akla Gelen Bergama Çığırtma Tanımı İçin Materyaller
Not EkleTanımı Yazdır
- 5-6 adet küçük uzunluk patlıcan
- 1 büyük uzunluk soğan
- 4-5 adet biber
- 3 büyük uzunluk domates
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1,5 yemek kaşığı tuz
- 1 çay bardağı kadar su
- Bol sıvı yağ
Not EkleTanımı Yazdır
- Patlıcanlarımızı yıkayıp isterseniz şerit halinde soyabilirsiniz (ben bilhassa soymadım) bütün patlıcanı döndüre döndüre elma soyar üzere keselim ve 10 dakika kadar tuzlu suda bekletelim.
- Tuzlu sudan çıkardığımız patlıcanları kurulayalım. Ocağa sıvı yağımızı alalım. Kızaran sıvı yağa bütün biçimde olan patlıcanlarımızı ve biberlerimizi atalım. Güzelce kızartalım ve havlu kağıt üzerine yağını çekmesi için alalım.
- Domateslerimizin 2 adetini rendeleyelim ve kenarı alalım. Konutta kullandığınız orta uzunluk bir tavaya soğanımızı yemeklik minik bir biçimde doğrayalım, zeytinyağını ekleyip ocağa alalım.
- Kavrulan soğanlarımıza rendelediğimiz domatesimizi ekleyelim. Tuzumuzu ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Kavrulan harcımızın üzerine kızarttığımız patlıcanları sıralayalım.
- Üzerine biberleri koyalım. Kalan domatesimizi söğüşlük doğrayıp üzerine sıralayalım. 1 çay bardağı kadar su ekleyip ağır ateşte yaklaşık 35-40 dakika suyunu çekinceye kadar pişirelim. İster sıcak ister soğuk servis yapabilirsiniz.
- Patlıcan dinlenince lezzetli olur diyenlerdenim. niçinse soğuk daha lezzetli gelmiştir bana???? biraz yağlı bir yemek oluyor ancak asıl sırrı aslına bakarsanız o.
- Biz egeliler zeytinyağını yemeklere biraz fazla kullanmayı öğrenmişiz eskilerden. Kimi yemeklerde üstünde zeytinyağı görünsün der büyüklerimiz. Ben yağını biraz daha az koydum. Az materyal ile hayli lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Şiddetle tavsiye ederim. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun….