Patlıcanlı Sos ( Ajvar Sos)

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Patlıcanlı Sos ( Ajvar Sos) Tanımı İçin Gereçler

• 1 kilo patlıcan
  • 1 kilo kapya biber
  • 1 orta uzunluk soğan
  • 1 kilo domates
  • Yarım bardağı sıvı yağ
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı pulbiber
  • Tuz
Patlıcanlı Sos ( Ajvar Sos) Tanımı Yapılışı

Not EkleTanımı Yazdır

1. Ben kurutmalık dolma patlıcan hazırlarken çıkan içlerden çekirdeksiz olanları ayırıp 15 dakika kadar tuzlu suda bekleterek közledim.
  2. Biber ve patlıcan fırında yahut közde közlenir. Domateslerin kabukları soyularak rondoda parçalanır.
  3. Soğan minik minik doğranarak yağda kavrulur. Üzerine domates ve ince rendelenmiş sarımsak eklenerek kaynatılır.
  4. Közlenen patlıcan ve biberlerin kabukları soyulur, doğranır. Kaynayan domates yavaşça suyunu çekince patlıcan ve biber eklenir.
  5. Orta ara karıştırılarak orta ateşte kaynadıktan daha sonra 8 -10 dakika kadar pişirilir. Damak tadına göre tuz ve pulbiber eklenir.
  6. Blendırla bir iki çeşit ezilir (Bu nokta büsbütün tercihe kalmış. İsterseniz hiç ezmeden de vakumlayabilirsiniz. İsterseniz büsbütün ezerek pürüzsüz bir kıvam da kazandırabilirsiniz. Ben büsbütün ezmeden yavaşça parçacıklı bir görünümde olacak biçimde blendırdan geçirdim)
  7. Kaynayan karışım pak kavanozlara sıcak sıcak doldurulur. Pak ve yeni kapaklarla sıkıca kapatılarak karşıt çevrilir. Sonraki güne kadar bu türlü zıt bekletilir.
  8. Serin ve güneş görmeyen bir yerde saklanır. Kapağı açıldıktan daha sonra buzdolabında saklanmalı ve birkaç gün ortasında tüketilmelidir. Bu niçinle küçük kavanozlara yapılmasını öneririm.
    ⭐
    Bu ölçülerden ortalama olarak 330 ml lik 5-6 kavanoz sos edilebilir.