semaver
New member
36 euro – GG Anderson’ın emekli maaşı bu kadar düşük. T-online’a bunun nasıl gerçekleştiğini, neden hala mali kaygısı olmadığını ve karısının bu konuyla ne ilgisi olduğunu anlatıyor.
Eskiden meteliksizdi, şimdi mali açıdan kaygısız: GG Anderson büyük sahneye çıkmadan önce şantiyelerde çalışıyordu. Bugün, 73 yaşındaki sanatçı sadece pop şarkıcısı olarak değil aynı zamanda besteci olarak da başarılı: Wildecker Herzbuben’in kaşifi olarak kabul ediliyor ve 40 yılda Roland Kaiser, Thomas Anders gibi yıldızlar için 1.000’den fazla şarkı yazdı. ve Heino.
T-online ile yaptığı bir röportajda gösteri dünyasına adım atmasından ve bugünkü küçük emekli maaşından bahsediyor.
t-online: Bay Anderson, kariyerinizin başlangıcına dair ne gibi anılarınız var?
GG Anderson: O zamanlar elektrikçi olarak çalışıyordum ve param her zaman kısıtlıydı. Boş zamanlarımda grubum The Rackets ile çok zaman geçirdim. O zamanlar sadece müziği düşünüyordum. Blue Moon grubuna katılma teklifi aldığımda tornavidamı inşaat alanına attım (gülüyor).
Blue Moons’un şarkıları ABD’de bile yayınlandı, ancak umut edilen küresel hit gerçekleşmedi ve siz ve grup 1970’lerin başında derin bir düşüşe geçtiniz.
İkinci eşim Monika ile tanıştığımda yine ailemle yaşıyordum: İlk evliliğim bozuldu, grubum bozuldu, her şey bozuldu. Disko için annemden beş D-Mark almıştım ve bilet gişesinde bilet fiyatı üzerinde pazarlık yapıyordum, sonra Monika yanımdan geçti. Bir saat boyunca birlikte dans ettik ve ona hikayemi anlattım: “Boşandım, bir oğlum var, işim yok ve müzisyen olmak istiyorum.” O zamanlar sıfırdaydım ve Monika en başından beri yanımdaydı.
Finansal olarak nasıl tekrar ayağa kalktınız?
1970’lerin sonlarında bir meslektaşımla birlikte DJ olarak çalıştım ve Roland Kaiser için “Schach Matt” şarkısını yazdım. Sonra ilk 20.000 D-Mark hesabıma geldi, bu bir sansasyondu.
Bugüne kadar 1000’den fazla şarkı yazdınız.
O zamanlar Roland Kaiser ya da Howard Carpendale olabilirdim; Bana sayısız tur teklif edildi. Ama o zamanlar hep şöyle düşünürdüm: İleride emekli maaşın olmayacak. Yaşlandığımda paramın kalmamasından korkuyordum. Bu yüzden şarkı üstüne şarkı yazdım.
Peki müzik telif haklarından iyi bir geçim sağlayabilir misiniz?
Birkaç şarkı yazdıktan sonra Gema’dan gerçekten iyi bir gelir elde edebilirsiniz. D-Mark döneminde kazancım yılda bir milyonun biraz altındaydı. 30 yaşımdan bugüne kadar 40 yıl boyunca çok para kazandım.
Gema nedir?
Müzikal Performans ve Mekanik Çoğaltma Hakları Derneği (GEMA), müzik yaratıcılarına yönelik bir koleksiyon topluluğudur. Müzik eserlerinin yaratıcılarına, çalışmaları karşılığında adil bir ücret ödenmesini sağlar.
Devletten gerçekte ne kadar emekli maaşı alıyorsunuz?
Dört yıl elektrikçi olarak çalıştım, dolayısıyla ayda 36 euro emekli maaşı alıyorum. Tutar bana her aktarıldığında gidip bira içiyorum (gülüyor).
Yaşlılık için başka hükümler hazırladınız mı?
Eşim Monika her kuruşunu iki kere çeviriyor. Bu yüzden paramızı iyi yatırdık ve finansal olarak hiçbir konuda endişelenmeme gerek yok. Bu ancak böyle bir kadınla mümkündür. Çünkü ben parayla ilgilenmiyorum, sadece bir örnek: Bir keresinde iş için Hamburg’a gitmiştim, kısa bir yürüyüş molası vermiştim ve oradayken bir otomobil galerisinden 120.000 Alman markına bir Jaguar satın almıştım. Beş dakika içinde (gülüyor).