Richard David Precht dönüm noktası niteliğindeki bir doğum gününü kutluyor: Özel olarak böyle işaretliyor

semaver

New member
2023'te Richard David Precht tartışmalı açıklamaları nedeniyle eleştirildi. Bugün büyük bir doğum gününü kutluyor. Yazar hakkında özel olarak bilinen nedir?

Geçen yıl Richard David Precht manşetlere damgasını vurdu; ancak kesinlikle yazarın ve filozofun arzu ettiği şekilde değil. Arka planda sunucu Markus Lanz ile ortak ZDF podcast'inde yaptığı tartışmalı açıklamalar vardı. Dinin Ortodoks Yahudilerin çalışmasını yasakladığını iddia etti. O zamanlar 58 yaşında olan kişi, “Elmas ticareti ve birkaç finansal işlem gibi birkaç şey dışında” dedi.

Halkın tepkileri hızlı ve yüksek sesle geldi. Erkekler ve özellikle Precht, antisemitizmle suçlandı. ZDF müdahale ederek ilgili bölümü bölümden çıkardı. Lanz ve Precht de tepki gösterdi, hataları kabul etti ve özür diledi.

Richard David Precht ve Markus Lanz eleştiriliyor.

Resmi büyüt

Richard David Precht ve Markus Lanz: İkisi birlikte bir podcast yayınlıyor. (Kaynak: IMAGO/gbrci)

Bu ayaklanmanın üzerinden bir yıldan fazla süre geçmişti. Bugün Richard David Precht 60. yaş gününü kutluyor. Bu sektörde geçen bunca yıldan sonra bu durum, başarılı yazar, yayıncı ve filozofu gerçekten neyin harekete geçirdiği sorusunu gündeme getiriyor. Ajansının “Almanca konuşulan dünyanın en önde gelen entelektüellerinden biri” olarak tanımladığı ama yine de bakış açılarından dolayı defalarca eleştirilen kişi hakkında ne biliyoruz?

Precht, 1964 yılında Solingen'de beş çocuktan biri olarak doğdu. On bir yıl önce “Berliner Morgenpost”ta annesini, yetiştirilmesinde “daha güçlü bir rol” üstlenen kişi olarak tanımlamıştı. Babası ise temel inançlarını çocuklarına aktarmaktan asla geri durmadı. “Babam oğlunun vicdanına konuşan bir baba değildi. 'Ben bunu aktarmak istiyorum, bunlar benim ilkelerim, buna dikkat etmelisin' demedi. Kendisi 20 yaşındayken ebeveynleri ayrılmış. Geriye dönüp baktığında “Kardeşlerim ve ben bunun doğru şey olduğunu düşündük” diyor.

O zamanlar kendisini “klasik anlamda neredeyse ergenliğe girmemiş” biri olarak görüyordu. “Asi gençlik kültüründe yer almadım.” Bunun yerine, yetiştirilme tarzı sayesinde iyi bir özgüven geliştirdi. Yazar, ebeveynlerinin ona ve kardeşlerine “doğru olduğunu düşündüğümüz şeyi savunmalarını” söylediğini söylüyor. Bu benim üzerimde daha güçlü bir etki yarattı.

Precht daha sonra Köln'de felsefe, Almanca ve sanat tarihi okudu, ardından doktora yaptı. Filozof olmak istediğini 1985 yılında, 2010 yılında dergiye verdiği “Sokrates'in ölüm cezasına çarptırıldığında yaptığı savunma konuşmasını içeren. Bu beni derinden etkiledi” kitabını okuduğunda anladı. Gala” Okuma, ölüm korkusunu bir süreliğine ortadan kaldırdı “Her ne kadar korku bir noktada geri dönse de, felsefeye olan ilgi hiçbir zaman azalmadı.”

Nihayetinde felsefeyi mesleği haline getirdi ve bugün hala bu alanda başarılıdır. Ancak her ne kadar önemli sosyal konular, etik, ahlak ve insan doğası hakkında kamuoyuna açık konuşsa da özel hayatına dair detayları öğrenmek o kadar kolay değil. Precht bunu iyi koruyor.

2002 yılında Richard David Precht

Resmi büyüt

Richard David Precht, 2002. (Kaynak: IMAGO / Horst Galuschka)

Precht'in Lüksemburglu RTL sunucusu Caroline Mart ile olan geçmiş ilişkisi kamuoyu tarafından biliniyor. Çift evlendi ve Mart bu evliliğe üç çocuk getirdi. Bir keresinde onun hakkında şunları söylemişti: “Şu anki karımla Lüksemburg'da bir ders verirken tanıştım.” Precht bugüne kadar boşanmanın ne zaman gerçekleşeceğini tam olarak açıklamadı.

Geçmişte ilişkilerinden ziyade baba olarak rolü hakkında daha detaylı konuşmuştu. Artık Oskar adında yetişkin bir oğlu var. “Futbol hakkında konuşarak inanılmaz bir zaman harcıyoruz. Bu onun annesiyle yapamayacağı bir şey. Bir oğul olarak babanızla paylaştığınız bir dünyaya sahip olmanız ve bu dünyanın sizin annenizden farklı olması önemli” dedi. 2013 yılında çocuğu on yaşındayken.