Sadakatsiz’in yıldızı Özge Özder: Derya’nın kolu kanadı kırık

Beykozlu

New member
Hem tiyatro oyuncusu birebir vakitte dizi oyuncususunuz… Hangisi daha ağır basıyor?

– 20 yıldır birebir aynı cümlelerle yanıt veriyorum bu soruya. Benim anavatanım tiyatro. Dizi yapmazsam kamera karşısında olmayı epey özlerim. Maddi olarak da zorlanırım evet lakin ruhen ölmem. Ama tiyatrosuz yaşayamam. O benim ömrümün bir kesimi. Tiyatro nefes almamı sağlıyor, ruhen şifa ve yaşama gücü veriyor.

Oyunculukta çıkışınızı “Haziran Gecesi” dizisindeki Lale karakteri ile yaptınız, akabinde biroldukca dizide yer aldınız. Oyunculuk ismine neler değişti bu seyahatte?

– Beşerler beni tanıdı. Televizyon büyük bir güç. Artık sokaktaki beşerle tanış olduk ve fazlaca sevdik birbirimizi karşılıklı.

Ne büyük gurur ki ben ünlü olduğu için oyunculuk teklifi alan biri olmadım. Mesleğimi uygun yaptığım için ünlü oldum. Mesleğim oyunculuk, yani sanatçıyım, ünlü kişi değil. Bunu epey uygun biliyorlar artık.

Oyunculuktaki dönüm noktanızı hatırlıyor musunuz?

– Oyunculukta dönüm noktam olağan olarak okulu kazanmam ve oyunculuk okumamdır. Çok idealist oldum daima. Kent tiyatrosu, devlet tiyatrosu üzere kurumlarda klasikler oynamaktı hayalim.

Çok emek verdim. hayatıma diziler epey erken girmesine karşın yevmiyeli oyuncu olarak sahneye çıkmayı hiç küçümsemeden tiyatroma devam ettim. Uzun yıllar daha sonra kent tiyatrosunda takımlı oyuncu oldum.

İkinci döneminde da beğeniyle izlenen “Sadakatsiz” dizisinde fazlaca başarılı bir grup var, çekimler nasıl gidiyor?

– Pandemi sebebiyle hem güç hem keyifli. Zira gerçek hastanelere giriyoruz, ne kadar tedbir alsak da maske çıkarıp çekim yapıyoruz. Fakat bu bizim işimiz sonuçta ve şu an şartlar bu türlü. Süreci keyifle yönetmeye uğraş ediyorum zira değiyor, epey hoş bir iş çıkıyor ortaya.

DERYA’NIN KOLU KANADI KIRIK

Derya karakterini kabul ederken ne hissettiniz? Asya’nın en yakın arkadaşı, kimi vakit sırdaşı…

– Kolu kanadı kırık hissediyorum ben Deryayı. Üzülüyorum onun için. Tamamlanmamış bir karakter aslında, daima yarım kalmış, oburlarının kıssalarında var etmiş kendini, kendi kıssasını yazmaya hiç hazır olamamış.

Asya ile arkadaşlıkları, öteki dostlukları onun için bu yüzden çok değerli, zira diğer bir hayatı yok. Onları kaybetmemek uğruna da kimi vakit haklı haksız demeden, herkes en çok beni sevsin, taraf olmayayım, dost kaybetmeyeyim diye saçmalayabiliyor.

Asla oynamam söylemiş olduğiniz bir karakter var mı?

– Hayır yok. Bana her şeyi oynatırsınız kâfi ki birebir yerden bakıp o sahnenin gerekliliği, gereksizliği üzere tartışılacak ek duran bir tarafı olmasın. Bir role hazırlanırken ruhun kadar vücudun de o role aittir zira.

Senaryo kemik üzereyse tartışamazsın pek aslına bakarsanız. Lakin kimi vakit birtakım sahneler vardır ki ek durur.

Belirlidir stratejik olarak öteki bir algıya ya da seyirci çekmeye yönelik bir matematik ile yazılmıştır.

Bu bir sevişme sahnesi de olabilir, Türkiye tarihinde yaşanan olaylarla ilgili provakatif bir sahne de.

Bana tarihi yanlış oynatamazsınız örneğin ya da gereksiz bir ek çıplak sahne çektirtemezsiniz.

O küçük hesaplara pek alet olmam. Dramaturji bilirim zira.

Dijital platformda yapılan işler hakkında ne düşünüyorsunuz?

– Çok beğeniyor ve çok özeniyorum. İzlediğim işlerdeki muvaffakiyet umudumu tazeliyor, gözlerimi dolduruyor ve kendimi tutamadan “helal olsun” diye etiketleyip paylaşıyorum o işleri. Sanatsal muvaffakiyet denen bir şey var zira. Para her şey değil.

Hayvanlara epey düşkün olduğunuzu biliyoruz, hatta bir derneğiniz de var. Ne cins çalışmalar yapıyorsunuz?

– Yaptığımız projeler nitekim hayli ses getirdi. Pandemi niçiniyle şu an yalnızca besleme ve barınak yapıyoruz. Etkin toplantılarımız askıda.

Fakat yalnızca sokak hayvanları için çalışmıyoruz. Yaptığımız farkındalık projeleri bütün hayvanların sesi olmayı amaçlıyor. “Bana Göz Kulak Ol Derneği” ismi altında her mecradan inceleyebilirler yaptığımız çalışmaları.

FATİH AKSOY’U ÖMÜR UZUNLUĞU TAKDİR EDECEĞİM

◊ Diziye nasıl katıldınız?

– Ben diziyle değişik şartlarda anlaştım aslında. Doğal gebe olduğumu bilmeden! Gebe kaldığımı duyar duymaz Fatih Aksoy ile paylaştım durumu. Benim için ömür uzunluğu minnet, takdir ve sevgiyle, gözlerim dolarak anlatılacak bir öyküdür. Kontratımızı imzalamamıştık, benimle devam etmek için bir mecburiyet yoktu. Lakin Fatih Beyefendi bana, “Eğer sen ayaklarımı uzatıp hamileliği o denli geçireceğim demezsen, biz seni en hoş biçimde koruma eder, hamileliğini de gizleriz, seni ona göre ekonomik kullanırız” dedi. Ve bayanların hamilelik durumunun çalışmalarına mahzur olmaması gerektiğini düşündüğünü ve ne vakit bir hamilelik haberi alsa, o bebeğin projeye de uğur getirdiğini anlattı. İnanamadım! Büyük bir motivasyonla çıktım Med Yapım’dan. Doğumuma iki gün kala hala tıpkı motivasyonla
setteydim.