Sigara içmek yönetmen David Lynch'i hasta etti: “Gerçekten keyif aldım”

semaver

New member
David Lynch'in Yardımcısı

Son gönderi: “Sigara içmekten gerçekten keyif aldım”

16 Ocak 2025 – 21:27Okuma süresi: 2 dakika

David Lynch'in Ölümü

Resmi büyüt

David Lynch: Yönetmen onlarca yıldır sigara içiyordu. (arşiv fotoğrafı) (Kaynak: Chris Weeks/ap)

Tanınmış yönetmen hayatının büyük bir bölümünde sigara içiyordu ve bu da onu hayatının sonlarına doğru hasta etti. Ancak kamuoyu önünde David Lynch bu kusurunu mizahla karşıladı.

David Lynch, film yapımcılığıyla dünya çapında üne kavuştu. Ancak yönetmene inanırsanız, hayatı da benzer şekilde başka bir faaliyet tarafından belirleniyordu: Kendi ifadelerine göre merhum yönetmen neredeyse tüm hayatı boyunca sigara içmişti. Bunu sekiz yaşında yapmaya başladığı söyleniyor.

Zamanla bu durumun sağlığı üzerinde de etkisi oldu: Geçtiğimiz Ağustos ayında Lynch, ciddi bir akciğer hastalığı olduğunu kamuoyuna duyurdu. Ancak bunu aynı zamanda mizahla da karşıladı: Lynch, X platformunda kendi yazdığı son gönderisinde evet, uzun yıllardır sigara içmekten dolayı amfizemi var, ancak sigara içmek ona her zaman keyif verdi, diye yazdı.

Gönderide başka şeyler de yazıyor: “Sigara içmekten gerçekten keyif aldığımı ve tütünü – kokusunu, yakmayı, sigara içmeyi – sevdiğimi söylemeliyim ama bu zevkin bir bedeli var ve benim için bu bedel amfizemdir.” Lynch ayrıca iki yılı aşkın süredir sigarayı bıraktığını da belirtti.

Ancak sigara tiryakisi olarak geç evresinde, ünlü yönetmenin günde daha da fazla miktarda sigara içtiği söyleniyor. Lynch, Steven Spielberg'in The Fablemans filminin setinde bir günde 16 sigara içtiğini söyledi. Lynch, tütün kullanımıyla da tanınan yönetmen John Ford'u canlandırdığı filmde konuk oyuncu olarak yer aldı.

Lynch, Şubat 2024'te Empire dergisine “Sigara içmek benim için gerçekten tehlikeli. Ama onu çok seviyorum. Nikotini seviyorum” dedi. Aynı zamanda, nikotinsiz sahte sigaraların çekimler için kullanılmasına da dayanamıyor. Bir film seti: “Filmlerde sigara içmeyen, sigara içen insanları gördüğümde kusmak zorunda kalıyorum. Bu beni hasta ediyor. Çünkü bunu doğru düzgün yapmıyorlar” dedi yönetmen dergiye. Sonuçta sigara içmeyi biliyor.

Lynch, kendi tercihine rağmen diğer insanlara da sigara içmeme tavsiyesinde bulundu. “Bir düşün,” dedi. Geçen yılın sonlarında People dergisine “Sonunda sizi öldürecek bu şeyleri yapmayı bırakabilirsiniz” dedi. Rapora göre o sırada Lynch yürümek için oksijen desteğine ihtiyaç duyuyordu.