Şöbiyet Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
- 20 adet baklavalık yufka
- 50 gram (1 avuç) antep fıstığı tozu
- 200 gram tereyağı
- 2,5 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı irmik
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- 2-3 damla limon
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle şerbeti yapalım ki, tatlı pişene kadar soğusun. Şekeri, suyu tencereye koyalım orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirelim.
- 5-6 dakika daha kaynattıktan daha sonra altını kapatıp, limon suyunu ekleyelim. Soğuması için kenara alalım. Süt ve irmiği tencereye koyalım.
- Kaynayıp, ağırlaşınca altını kapatıp soğumaya bırakalım. Çok katılaşmasını beklemeyin, esasen soğurken de sertleşecektir.
- Tereyağını eritelim, birinci yufkamızı tezgaha koyup her yerine değecek biçimde üzerine tereyağından serpelim (Ben fırça sayesinde yapıyorum).
- Üzerine 2. Yufkayı koyup birebir biçimde yağlayalım, 20 yufka bitene kadar bu türlü devam edelim. En üste yağ sürmeyelim.
- Ben uzunlamasına 3 modüle bölüp, üçgen yapılabilecek ölçüde karelere böldüm. Siz daha ufak isterseniz (Benimkinde; kişi başı bir şöbiyet doyurucu oldu) uzunlamasına 4 e bölüp daha ufak üçgenler elde edebilirsiniz olağan olarak.
- Ufak karelerin içine biraz muhallebi biraz da antep fıstığı tozu koyup tepsiye yerleştiriyoruz (Uçları açılmayacak biçimde üst üste koyuyoruz)
- Tüm yufkayı bu türlü hazırlayıp tepsiye yerleştirince, kalan tereyağını süzgeçle süzerek tatlıların üzerine döküyoruz.
- Evvelce ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.
- Fırından çıkınca 5 dakika dinlendirip, soğuk şerbeti üzerine döküyoruz. Üzerini asla kapatmadan (Yoksa hamur olur) şerbetini çekmesi için bekliyoruz.