Soğuk Baklava (Kesinlikle Tam Ölçülü Hazırlarından Daha Hoş Denemeye Değer) Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
- 1 paket baklavalık yufka (a101den alıyorum)
- 250 gram tereyağı + 1 çay bardağı sıvı yağ
- 100 gram pirinç antep fıstığı
- Toz antep fıstığı
- Rondodan çekilmiş 80 gram beyaz çikolata
- 4 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- 4 su bardağı süt
- 1 litre şekersiz sıvı kremşanti
- 2 adet sütlü kare çikolata
- 1 adet bitter kare çikolata
- 1 tatlı kaşığı kakao
- 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle 1 su bardağı su ile 4 su bardağı şeker karıştırılarak kaynatılır, kaynayıp köpük köpük olunca altı kapatılıp üzerine soğuk süt karıştırılarak ek edilir.
- daha sonra sıvı kremşanti temalır ve buzdolabına kaldırılır. daha sonra öncesinden buzdolabında beklettiğimiz kare çikolatalar parçalanarak üzerine 1 tatlı kaşığı kakao ve 2 tatlı kaşığı pudra şekeri ile birlikte rondodan düzgünce çekilir.
- daha sonra elek sayesinde güzelce elenir. Elekte kalan çikolatalar yinedan çekilerek güzelce toz haline getirilir.
- Tereyağı ve sıvı yağ eritilir. Yufkalar dikdörtgen borcam uzunluğunda kesilir. Kesilen yufkalar pak ve kuru 2 bez içinde koruma edilir kurumaması için. Borcam yağlanır ve rastgele 5-6 adet olacak biçimde yufkalar serilir.
- Ortalarına kaşıkla yağ dökülür, fazla olmayacak 2-3 kaşık kâfi olur. Fırçayla dağıtmaya gerek yok, bu süreci yufkalar yarıya gelene kadar yapıyoruz.
- Borcam boyutunda kesilen yufkaların kalan küçük kesimlerini da ziyan etmeden onları da katlara yerleştiriyoruz. Yarıya gelindiğinde yağ sürmeden her yerine antep fıstığı, fındık vs ne konulacaksa koyuyoruz. Ben pirinç fıstık ve toz antep fıstığı serptim.
- daha sonra üzerine rondodan çektiğimiz beyaz çikolatayı serpiyoruz ve yufkaları tıpkı biçimde bitinceye kadar ortalarını yağlayarak seriyoruz.
- En üst kata gelince uzunluktan 4, enden 6 dilim olacak biçimde keskin bir bıçakla kesiyoruz. Hazır yufka güç kesildiği için bıçağınız keskin olsun.
- daha sonra her yerine gelecek halde kalan yağı döküyoruz. Evvelce ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıp kabarmaya başlayana kadar pişiriyoruz
- . Üzeri yavaşça kızarınca ayarı 140a düşürüp yaklaşık 40-45 dakika uygunca pişiriyoruz içinin hamur olmadan yeterlice pişmesi için. Tatlı piştikten daha sonra birinci sıcağıyla birlikte buzdolabından çıkardığımız düzgünce soğumuş olan şerbeti üzerine güzelce döküp şerbeti çekip soğumasını bekliyoruz.
- Soğuduktan daha sonra rondodan çekip elediğimiz çikolata-kakao karışımını üzerine döküyoruz. Çikolatayı rendelersek elimizin sıcaklığıyla eriyip yapışacağı için ben rondodan geçiriyorum.
- En son üzerini toz antep fıstığıyla süsleyip buzdolabına kaldırıyoruz. 1 gece beklerse tadı güzelleşiyor. Afiyet olsun.