Suna Yıldızoğlu: Yaşadığım her şeyden daha sonra bugünkü Suna oldum

Beykozlu

New member
Suna Yıldızoğlu, 1974 yılında âşık olduğu adam yardımıylan İngiltere’den Türkiye’ye geldi. Türkiye, Yıldızoğlu’nun konutu oldu. Yeşilçam’da oyunculuk yaptı sonrasındasında sesi ile sahneye çıktı. Sanatçı, İngiltere’de nasıl bir meskende büyüdüğünü şöyleki anlatıyor:
“Ailemin maddi durumu epey düzgün değildi. Annem beni fazlaca genç yaşta doğurdu. Annem fazlaca hoş bir bayandı. Annem ve babam 8 yaşındayken boşandı. Bizi anneannemin köydeki meskenine gönderdiler. Çok keyifli bir çocuktum. Ağaçların zirvelerinde büyüdüm. 4 yaşında, erkenden okula başladım. Üniversitede lisan edebiyat okudum. Akabinde İspanya’da turizm bölümünde çalıştım. bir süre daha sonra İngiltere’ye döndüm ve bir iş başvurusu yaptım. O sırada da bir barda çalışıyordum. Birinci Türk arkadaşımı orada tanıdım. Âşık olup Türkiye’ye geldim. 6 ay daha sonra da evlendik. O evlilik kısa sürdü zira hayat şekli bana aykırıydı. İstanbul’a geldiğimde şaşırdım kaldım. Her şey epey hoştu. Türk bayanlarını epeyce sevdim. Çok candan ve paylaşımcıydı. İngiltere’de bu biçimde bir şey görmemiştim.”

Kayhan yalnızca aklımla ilgilendi
Suna Yıldızoğlu’nun Türkiye’deki dönüm noktalarından biri de Kayhan Yıldızoğlu ile tanışması oluyor.
“Yabancı gelin Sonia”dan Suna Yıldızoğlu olmasını şu biçimde anlatıyor: “Boşandıktan daha sonra İngiltere’ye dönmedim. Bir arkadaşım beni Kayhan ile tanıştırdı. Erkekler hayli üzerime geliyordu ki… Kayhan ise bana asılmadı. Saatlerce oturup sohbet ediyorduk. Yalnızca aklımla ilgilendi, o epey değerliydi benim için. Benden 22 yaş büyüktü. İnanılmaz bir sanat etrafı vardı.”

Sanatçı, oyunculuğa da Kayhan Yıldızoğlu yardımıyla başladığını söylüyor:
“Aslında 11 yaşında tiyatro eğitimi almıştım. Annem ‘Oyuncu olacaksan da öteki meslek edineceksin’ dedi. Ben de onu dinledim ve lisan üzerine eğildim. Tiyatroyu bir tarafa bıraktım. Kayhan dünya tatlısıydı lakin iktisat konusunda epey berbattı. Kirayı vereceğine sarfiyat kahve alırdı. Hayali bir dünyada yaşıyordu. Bizim sorunlarımız orada başladı. Bir gün sinema çekiyordu. Sırrı Gültekin, küçük bir rolde benim de oynamamı istedi. Her şey o denli başladı. Akabinde Seden Kızıltunç’un TRT’de ‘Bir Yürek Satıldı’ sinemasında Ahmet Mekin’le başrol oynadım. 1976’da TRT’de o sinemanın yayınlandığı gece İstanbul’da sarsıntı oldu. Nevin Serengil’in konutundaydık. Hiç umursamadım sarsıntısı ve sinemamı izledim. daha sonrasında da Yeşilçam’dan teklif geldi.”

Oburunun borcu
yüzünden müzikçi oldum

Suna Yıldızoğlu, Yeşilçam’da oyunculuk teklifi geldiğinde fazlaca şaşırdığını söylüyor: “Yeşilçam’da oyunculuk stili hayli farklıydı. Ölçülü oynayan bir kadındım. Tek gözyaşı dökmem gerekirken beni hüngür hüngür ağlatırlardı. Enteresan bir yerdi orası. Fakat hayli eğlendim. Fettan hanımı oynadıktan daha sonra çabucak güldürü oynuyordum. Tıpkı rollerde oynamak istemiyordum. Aslında beni Suzan Avcı’nın devamı olarak istiyorlardı. Fakat ona müsaade vermedim. Dünya tarihinde Yeşilçam’ı bilen tek İngiliz benim. Yeşilçam’da erkeklerden uzak durmayı tercih ediyordum.”
Sanatçı, şarkıcılığa nasıl başladığını ise şöyleki anlatıyor: “bir daha bir borç yüzünden başladım. Benim değil zira ömrümde borcum olmadı. Çocukluğumda epeyce fakirlik yaşadım. Diğerinin borcunu kapamak için şarkıcılığa başladım. Osman Diper, yazın fuara çıkmam için açık çek verdi. Ders aldım ve sesimi kullanmayı öğrendim. Birinci sahnemde utandığım için hüngür hüngür ağladım.”

Sanatçı, 79 yılında Gala Club’de Uğur Böcekleri’yle sahneye çıkıyordu.

Çetin Alp’ten

şiddet gördüm

Suna Yıldızoğlu, Çetin Alp’la 8 yıl süren münasebetinde dayak yediğini itiraf ediyor:

“Barış Manço ile turnedeyken Çetin’le tanıştık. 8 sene birlikte yaşadık. İngiltere’de bir laf vardır, ‘Tanıdığımız şeytan tanımadığımızdan daha güzeldir.’ Evdekilerle yönetim edeyim, dışardakilerle uğraşmayayım diye düşünürdüm. Dayak da yedim Çetin’den. Bağımız sırasında onu berbat buluyorlardı. Acayip bir komplekse girdi. Şiddet gördüğüm için ayrıldım. Tıpkı periyotta annem bir daha evlendi. Bir gün Türkiye’ye geldi. Ben dayak yemişim, annem de dayak yemiş. İkimizin de gözü mordu.”

Suna Yıldızoğlu, 1975 yılında annesiyle.

Kızıma hayranım

Yasemin küçük yaştan beri savaşçıdır. Benimle de savaştı. Bu da ömrün bir modülü. Çocuklarım benim üzere olmak zorunda değil. Küçükken, “Ben, senin üzere olmayacağım” dedi. Ben de “Çok sevindim, benim üzere olmanı istemiyorum” diye yanıt verdim. Demek ki başardım. Tuhaf tahminen fakat kızıma hayranım. Oyunculuğuna, duruşuna sıradan hayranım. Annelik duygusu ile değil. Onur duyuyorum onunla. Benim onurumu hiç bir vakit zedelemedi.

Yıldızoğlu, kızı Yasemin ve eski eşi Dudley Allen…

Kimsenin
beni tanımadığı
bir yere gitmek istedim

Suna Yıldızoğlu, 2000’li yılların başında kızı Yasemin Kay Allen ve oğlu Dyon Kaan Allen ile Avustralya’ya yerleşiyor. Yıldızoğlu, 10 yıl süren bu macerasını ise şu biçimde anlatıyor:
“Avustralya’ya gitmemin asıl niçini ‘Suna Yıldızoğlu’ndan’ kurtulmaktı. Kimsenin beni tanımadığı bir yerde asıl kim olduğumu öğrenmek istedim. Olağan biri üzere yaşamak istedim. Yasemin’e Türkiye’de daima ‘oldukça güzelsin’ diyorlardı. Bu beni rahatsız etti. Ben senelerca oyunculuk yaptım. En epey duyduğum laf ‘fazlaca güzelsin’di. Bu hudut bozucu bir şey. Yaşlanırken ‘Ne hoş sesin var, ne hoş oynuyorsun’ diyorlardı. Akabinde Türkiye’ye döndük. 2010 yılında Galata’da bir yerde müzik söylemem için teklif geldi. Ve döndüm. Kızım keşfedildi o sırada. daha sonra da tiyatro teklifleri geldi.”

Bayanlarla ilgili güldürü
senaryosu yazdık

Suna Yıldızoğlu, şimdilerde senaryo yazıp İstanbul’da sakin bir hayat yaşıyor. 66 yaşındaki sanatçı, “En son ‘Çukur’ dizisinde oynadım. Fotoğraf yapıp örgü örgüyorum, eski mobilyaları yeniliyorum. Otomobilim, içkim yok. Vejetaryenim. 6 ay evvel tiyatrocu arkadaşlarımla senaryo yazdık. Kendi yazdığım bir şeyi oynarken epey memnun olacağım. Senaryo güldürü cinsinde bayanlarla ilgili” diyor.
Yıldızoğlu, “Dönüp baktığınızda ‘iyi ki bunları yaşadım’ diyor musunuz?” sorusuna şu cevabı veriyor:
“Tabii ki… Yaşadığım her şeyden daha sonra bugünkü Suna oldum.”