Tarhana Üretimi Tanımı İçin Gereçler
- 1 kilo soğan
- 1 kilo domates
- 1 kilo kapya biber
- Haşlamadan yarım kilo nohut
- 1 kilo süzme yoğurt
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 4,5 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı pul biber
- 5 kilo un
- Soğanı, kapya biberi, domatesi, sarımsağı doğrayıp ocağa alalım.
- Üzerine 1 bardak su koyup kapağını kapatalım ve yumuşayıncaya kadar pişirelim.
- Pişince içine doğranmış maydanozları ekleyip altını kapayalım. İçine haşlanmış nohutları ekleyelim ve blenderdan geçirelim.
- Gereçleri yoğuracağınız kaba alın ve soğuyunca içine yoğurdu, baharatları daha sonra mayayı ekleyin. Elenmiş unu ekleyerek yoğuralım.
- Kapağını kapayalım ve 3 gün boyunca sabah akşam yoğuralım.
- Sulanırsa un ekleyelim. Ekşi seviyorsak dahada bekletebilirsiniz.
- daha sonra hamuru pak bir beze ya da yağlı kağıda serelim.
- Serin bir yerde kurumasını bekleyelim. Yüzü kabuk tuttukça ufalayalım. Ben birazda güneşte beklettim süratli kurusun diye fakat vaktiniz var ise serin bir yerde daima ufalayarak kurutun.
- En son fazlaca kurumadan süzgeçte eliniz ile ova ova ufalayın. Şayet epeyce kurursa ufalanmaz. Elle uğraşmak istemezseniz robotta çekin. Çok kurursa ne robot nede elde ufalanır.
- Ufaladıktan daha sonrada tam kuruduğunda emin olduğunuz sürece bekleyin ve süreç bittikten daha sonra bez torbaya ya da cam şişeye koyup saklayın.Not:ben kuruturken çok kurutmuşum. O niçinle ufalayamadım. Üzerine elimle su serpip 10 dakika bekleterek nemlendirdim ve robotta uzunca çektim bu türlü ufalandı.