Temel Karamollaoğlu’ndan Suriye ile diyalog açıklaması

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Temel Karamollaoğlu’ndan Suriye ile diyalog açıklaması
Türkiye, Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş daha sonrası büyük bir göç yükü altına girdi.

Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik düzenlenen operasyonlarla, Suriye hududunda bir terör koridoru oluşmasına müsaade verilmedi.

Bu süreçler yaşanırken iç savaşın 11’nci yılında Türkiye ve Suriye içinde diplomatik düzeyde görüşmeler başladı.

Suriye ile diyalog başladı

Son olarak geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hususla ilgili, Esad idaresiyle istihbaratlar içinde geçmişte görüşmeler olduğunu söylemiş oldu.

Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu, bugün partisinin genel merkezinde gündeme ait açıklamalar yaptı.

“Görüşmelerden memnunuz”

Suriye ile diplomatik düzeyde başlayan görüşmeleri değerlendiren Temel Karamollaoğlu, başlayan görüşmelerden mutlu olduğunu lisana getirdi.

“Geç kalındı”

Temel Karamollaoğlu, Dışişleri Bakanı’nın kalıcı barış için muhalefetle rejimi anlaştırmamız lazım kelamlarını Suriye siyaseti ismine olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Ama keşke yıllardır lisana getirdiğimiz bu yaklaşıma iktidar daha erkenden karşılık vermiş olsaydı. dedi.

Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu’nun Suriye konusu ile ilgili açıklamaları şöyleki:

“Suriye’de, Esad’la görüştük”

Bildiğiniz üzere, Suriye iç savaşının çabucak hemen başlarında biz Saadet Partisi olarak Suriye’ye gitmiştik. Esad’la da görüştük. Fikirlerimizi, fikirlerimizi, Suriye’nin ne yapması gerektiğiyle ilgili tavsiyelerimizi onlara ilettik. Onlardan da bir reaksiyon almadık. Şayet siz Suriye’yi demokratik bir ülke haline getirmek istiyorsanız; kesinlikle muhalefete imkân tanıyacaksınız, parti kuracaklar, yayın organları olacak ve Meclis’te temsil edilecekler, hiç birisine itiraz etmediler. Biz aslına bakarsanız Türkiye’yi kendimize örnek almıştık dediler. Biz, bunları kendilerine anlattığımızda da siz bilmezsiniz, bunları biz uygun biliriz, dediler. Lakin bu söylemiş oldukleri kelam 500-600 bin insanın hayatını kaybetmesine, 15 milyon ailenin oturdukları yeri tek etmelerine ve bunların yarısının Suriye’yi terk etmesine sebep oldu.

Suriye ile siyasi bir irtibat tesis edilmiş olmasını fazlaca önemsiyorum”

O yarısının da en az 4,5-5 milyonu ülkemize geldi. Bunlar yaşanmazdı, şayet mantık gerçek işletilmiş olsaydı. Fakat artık, en azından bu tabirlerin kullanılmış olmasını, geri planda da Suriye ile siyasi bir irtibat tesis edilmiş olmasını epeyce önemsiyorum. Biz bunu daima yapıyorduk diyorlar. Neymiş? İstihbarat kurumları, birbiriyle irtibat halindeymiş. Haydi oradan! Son birkaç yıllık gelişmeyi getirip de 10 yıllık gelişmeymiş üzere takdim etmeye kalkmayın. Türkiye, oraya fiilen müdahale edenlere dayanak verirken; kiminle irtibat kuruluyordu? Ha fakat son vakit içinderda başaramayacaklarını anladıkları için en evvel olağan olarak istihbarat örgütlerinin temas kurmalarına imkân tanıdılar. Bir adım. Gerisinden da Dışişleri Bakanı, şahsen kendi düzeylerinde bir adım atılması gerektiğini vurguladı. Bunlar, olumlu gelişmeler lakin fazlaca geç. Ayrıyeten, nereye evrileceği çabucak hemen belirli değil.” sözlerini kullandı.