TOBB Lideri Hisarcıklıoğlu: Tedarik zincirinin kopması, enflasyon baskısı olarak hissediliyor

Beykozlu

New member
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, bütün dünyada tedarik zincirlerinin kopması ve kısıtlamalardan dolayı ham husus meblağlarının arttığını vurgulayarak “Ülkeler ‘Satmıyorum’ deyince ne olur, fiyat da otomatikman üst çıkar. Bunu da biz kendi içimizde, enflasyon baskısı olarak hissediyoruz. Üretimde mal bulamama, endüstride mal bulamama, birfazlaca ham maddeyi bulamıyoruz” dedi.

TOBB Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, Balıkesir Sanayi Odası’na ziyarette bulundu. Balıkesir’deki sanayicilere seslenen Hisarcıklıoğlu, pandemi süreciyle, e-ticaretin yaygınlaştığını belirtti.

Ticaretin yavaş yavaş e-ticarete kaydığının atlanmaması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, şu biçimde konuştu:

“Gelecek burada. Artık geçmişte ben kentleri ziyaret ettiğim vakit, ulusal marketlerden şikayet gelirdi. Artık ulusal marketler neyi şikayet ediyor biliyor musunuz, e-ticaret sitelerini. Artık sizden ricam, bilhassa bizim e-ticareti ıskalamamamız lazım. Fevkalade bir kolaylık. Balıkesir’den bir eseri alıp, ta Venezuela’ya yahut Brezilya’nın bilmem ne köyüne tanıtmama artık gerek yok. Sen sayfana koydun, bir saniye daha sonra Brezilya’nın bilmem ne köyünde satabilme potansiyeli, ulaştırabilme talihi var. Artık periyot, dijitalleşme. Dijitalleşmeden muhakkak korkmayın. Herkes işini dijitalleştirmek durumunda. Yapamazsak, bisikletin pedalına basamama üzere olur, düşeriz. Kim ne iş yapıyorsa, kesinlikle dijitalleştirecek”

“Dünyayı besleme potansiyelimiz var”

Tarım ve hayvancılığın dünyanın geleceği olduğunu her fırsatta dediğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu pandemide gördük. Herkes içine kapandı. İhracatçı olan bilfiil ülkeler, ihracata kısıt getirdiler, satmaya başladılar. İşte Rusya’da, Ukrayna’da biroldukça yerde gördük bunu. Allah da bize harikulade bir coğrafya vermiş. Ekilebilir arazi büyüklüğü açısından dünya 7’incisiyiz. Yalnızca 84 milyon insanı beslemek değil, dünyayı besleme potansiyelimiz var. Bunun da değerini epey bilmedik açık söyleyeyim. Lakin bunun fırsatına her insanın yakalaması lazım. Özel kesimin ortasında söylüyorum, tarım ve hayvancılık geleceğin en değerli dallarından. Sizin elinizde fevkalade bir coğrafya var, Balıkesir olarak söylüyorum. Bundan yaralanmanız lazım. Bütün dünyada tedarik zincirlerinin kopmasından ve kısıtlardan dolayı ham unsur meblağları da arttı. Her şey de arttı. Endüstride de, sanayi ham hususlarında de arttı. beraberinde kısıtlardan dolayı artı. ‘Vermiyorum’ dedi. ‘Vermiyorum’ deyince dünyayı besleyen ülkeler ‘Satmıyorum’ deyince ne olur, fiyatta otomatikman üst çıkar. Bunu da biz kendi içimizde, enflasyon baskısı olarak hissediyoruz. Üretimde mal bulamama, endüstride mal bulamama, biroldukca ham maddeyi bulamıyoruz” diye konuştu.

“Pazara girmeye bakın”

Pandemi sürecinde kazananlar, kaybedenler olduğunu söyleyen TOBB Lideri Hisarcıklıoğlu, hiç etkilenmeyen kesimin ise ihracat yapan sanayi dalı olduğunu söylemiş oldu. Hisarcıklıoğlu kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Allah’a epeyce şükür, sanayicilerimizin yüzü gülüyor. Bakınız, ben biroldukça kente gittiğim vakit billboardlarda, ‘Organize sanayi bölgesinde personel aranıyor’ diyorlar. Düz emekçi bulamıyor endüstrici, bırakınız nitelikli emekçiyi. Endüstride bugün ihracatımız düzgün. Şuradan söylüyorum, tarihi rekoru İnşallah bu yılın sonunda bakılırsaceğiz. Eşik kıymet 200 milyar dolardı, 200 milyar doları aşacağız ve inanın bu süratle giderse 210 milyar doların üzerine çıkacağız biz. Pekala, neyden kaynaklandı bu, tedarik zincirleri bozuldu. Konteyner bulamıyoruz biz de şikayet ediyoruz. Ancak yanınızdaki pazara, konteyner bulamayıp, mal satamayanların yerini biz aldık. Zira pazarın dibindeyiz biz şu anda. Pazara girdik mi tekrar güç çıkarız, haberiniz olsun. Onun için pazara girmeye bakın. Dünya tedarik zincirindeki zahmetin avantajını, bizim kullanmamız lazım. Bu pazar için sizden ricam, ne olur ağır efor sarf edin. Pazara girdik mi tekrar alışkanlık gereği, tedarikte kopma şayet olmazsa, beşerler fiyattan evvel zincirin halkasının kopmamasına bakıyor” dedi.