Tüketicilerin yüzde 51,4’ü yerli eser tercih ediyor

Beykozlu

New member
Tüketicilerin yüzde 51,4’ü, “ülkenin ekonomik kalkınması için yararlı olması” ve “yerli üretimi artırarak işsizliğin azalmasının sağlanması” üzere niçinlerle yerli üretim eserleri tercih ettiğini bildirdi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye bakılırsa, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Nezareti Genel Müdürlüğü öncülüğünde, tüketicilerin hakları konusunda şuur ve bilgi seviyelerini belirlemek, tavır ve davranışlarını saptamak, alışveriş ve tüketim davranışlarını tespit etmek maksadıyla “Tüketici Profili ve Şuur Seviyesi Araştırma Raporu” hazırlandı.

26 vilayette, 18 yaş üstü 2 bin 250 tüketici ile 2020 yılında yapılan anket datalarına dayanılarak hazırlanan raporda, tüketicilerin yerli üretim eser tercih etme durumları da değerlendirildi.

Buna bakılırsa, tüketicilerin yüzde 51,4’ü alışverişlerinde yerli üretim eserleri tercih ettiğini belirtirken yüzde 48,6’sı tercih etmediğini belirtti. Bu da Türk tüketicisinin yerli eser satın alma eğiliminde olduğunu gösterdi.

Araştırmada, yerli üretim eserleri kullanmanın yararlarına ait görüşler de soruldu. Tüketicilerin yüzde 76,7’si “ülkenin ekonomik kalkınması için yararlı olması” niçiniyle yerli eser kullandığını, yüzde 63,5’i de “yerli üretimi artırarak işsizliğin azalmasının sağlanması” maksadıyla yerli eser kullanmayı tercih ettiğini vurguladı. Tüketicilerin yüzde 53,3’ü, “yerli üretim mamüllerin ithal eserlere göre daha kaliteli olduğunu”, yüzde 45,9’u “yerli eser kullanmasının dış ülkelere bağımlılığın azaltılması açısından yararlı olduğunu” aktardı.

İthal eserlerle statü arayışı

Araştırma kapsamında, ithal mamüllerin tercih edilme sebepleri de soruldu. İştirakçilerden yüzde 46,7’si “daha ucuz”, yüzde 38,4’ü “daha kaliteli” olması niçiniyle ithal eserleri kullandığını bildirdi. Tüketiciler, ithal eserlere ait hizmetlerde daha az sorun yaşadığını ve bilhassa tercih ettikleri markaların ithal olduğunu tabir etti. “İthal eserlerle toplumsal statünün daha yüksek görünmesi” de münasebetlerden biri olarak lisana getirildi.

Besin, yüzde 70,9’luk oranla yerli üretimin en epeyce tercih edildiği eser kümesi oldu. Bunu yüzde 52,2 ile giysi ve aksesuar izledi.

Tüketicilerin en çok ithal eser almayı tercih ettikleri eser gurupları ise teknolojik eserler ve sağlam tüketim malları olarak dikkati çekti.

Şuur seviyesi yükseldikçe yerli eser tercihi artıyor

Yüksek şuur düzebir daha sahip tüketicilerin yerli üretim eserleri tercih etme oranının, düşük ve orta şuur seviyesindeki tüketicilere bakılırsa daha yüksek olduğu belirlendi. Bu kapsamda, düşük şuur seviyesindeki tüketicilerin yüzde 64,6’sı, orta şuur düzebir daha sahip tüketicilerin yüzde 38,4’ü ve yüksek şuur düzebir daha sahip tüketicilerin yüzde 67,6’sı yerli eserleri tercih ettiğini bildirdi. (AA)