TÜMSİAD Lideri Doğan: 2022’de kurlarda oluşan istikrar ile toplam ihracatımızın da bir daha rekor düzeyde gerçekleşeceğini değerlendirmekteyiz

Beykozlu

New member
Tüm Endüstrici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Lideri Yaşar Doğan, gelişen fırsatları uygun kıymetlendiren Türkiye için 2022’nin ekonomik manada daha olumlu geçeceğini beklediklerini söz ederek, “Büyüme trendinin istikrarlı bir biçimde devam edeceğini, bilhassa e-ihracatın sunduğu imkanlarla perakende ihracatın artacağını, kurlarda oluşan istikrar ile toplam ihracatımızın da bir daha rekor düzeyde gerçekleşeceğini değerlendirmekteyiz.” dedi.

Yaşar Doğan, dünyanın; pandemi öncesi başlayan, bilhassa geçen yıl ağırlaşarak tesirini artıran ve bu yılda da yansımaları devem eden ekonomik ve toplumsal manada düşünceli bir periyot yaşadığını tabir etti.

Tedarik zincirinin her halkasında yaşanan kırılmalar, lojistik maliyetlerindeki artışlar, ham husus tedariki ve üretime kanalize edilmesindeki sorunların sanayi üretimini olumsuz tarafta etkilediğini belirten Doğan, devletin aldığı önlemler ve ürettiği etkin siyasetler ile Türkiye’nin, dünyada ekonomik manada müspet ayrışan bir pozisyona geldiğini söylemiş oldu.

Doğan, bilhassa bu yıl sanayi üretim endeksi göstergelerinin ümit vadeden nitelikte gerçekleştiğini aktararak, “Gerek büyüme sayıları gerek ihracat sayıları gerekse sanayi üretimi dataları birlikte değerlendirildiğinde ülkemiz sanayi üretimi, pandemi koşullarındaki olağanlaşma ile bir arada olumlu bir artış göstermiştir.” dedi.

Var olan göstergelere dayanarak global manada gelecek yılın şiddetli geçeceğine işaret eden Doğan, şunları kaydetti:

Gelişen fırsatları güzel pahalandıran ülkemiz için 2022’nin ekonomik manada daha olumlu geçeceğini beklemekteyiz. Büyüme trendinin istikrarlı bir biçimde devam edeceğini, bilhassa e-ihracatın sunduğu imkanlarla perakende ihracatın artacağını, kurlarda oluşan istikrar ile toplam ihracatımızın da bir daha rekor düzeyde gerçekleşeceğini değerlendirmekteyiz. Tarım bölümü açısından değerlendirdiğimizde, Avrupa piyasalarında fiyatların oturduğu istikrarlı bir düzeye ulaşıldığını görmekteyiz. Ülkemiz tarım bölümünde de meblağların oturduğu istikrarlı bir yapıya ulaşılmaya başlanmıştır.

Bilhassa döviz kurlarındaki çok dalgalanmanın denetim altına alınması ve bunun gelecek yıl içerisinde de sürdürülmesiyle 2022’nin, tarım iktisadı manasında daha olumlu geçeceğini söz eden Doğan, “Özetle, 2022 yılında ticaret ahlakının ön plana alınarak başta piyasada toplumun alım gücünün artacağını, refah düzeyinin yükseleceğini, üretim, istihdam ve ihracatın gelişeceğini temenni ediyoruz.” dedi.

“Takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık yüzde 10’un üzerinde gerçekleşeceğini beklemekteyiz”

Yaşar Doğan, yıl içerisinde sanayi üretim endeksinin olumlu biçimde gerçekleşmesinin hem 2021 sonu sanayi üretim endeksi tıpkı vakitte 2022 sanayi üretim endeksi manasında beklentilerini pekiştirdiğini söylemiş oldu.

Genel sanayi üretim endeksi içerisinde imalat sanayi üretimi hissesinin öteki parametrelere nazaran yüksek gerçekleşmesinin ayrıyeten değerli olduğuna işaret eden Doğan, “Bu göstergeler ışığında takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık olarak yüzde 10’un üzerinde gerçekleşeceğini beklemekteyiz.” dedi.

Doğan, bütün olarak değerlendirildiğinde Türkiye’nin ve dünyanın, alışık olunan prosedürlerle tahlil bulmanın sıkıntı olduğu ekonomik sorunları deneyim ettiğini belirterek, “Bu ortamda iş dünyamızın rekabetçi kalması, üretimini arttırması, istihdam potansiyelini yükseltmesi ve ihracatını yeni rekorlara taşıyacak atılımları yapması için gerekli düzenlemeler devletimiz tarafınca yapılmaktadır. İş dünyasının da kadim medeniyetimizden miras aldığımız ticari ahlak prensiplerini önceleyen bir yaklaşım ve devletimize itimat prensibi ile üretmeye devam etmesini, ulusal üretim ve kalkınmaya dayanak olmasını bekliyoruz.” tabirlerini kullandı. (AA)