Turşu Tanımı İçin Gereçler
10 kg’lık bidon için;
Not EkleTanımı Yazdır
10 kg’lık bidon için;
- 5 kg kornişon salatalık
- 5 baş sarımsak (isteğe bağlı artırılabilir)
- 10 tane bol sulu limon (isteğe göre azaltılabilir) (bizimkiler limonu ağır, sirkesi az seviyor)
- 2 su bardağı sirke (isteğe bakılırsa artırılabilir)
- 1,5 su bardağı turşuluk tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker (asit oranını dengelemesi için)
- 1 yemek kaşığı limon tuzu (isteyen koymayabilir)
- 1 yemek kaşığı tane karabiber
- 2-3 avuç cin biberi (isteğe bağlı)
- Yarım kilo tatlı sivri biber
- 1 yada iki adet defne yaprağı
- Yarım demet dere otu, yarım demet maydanoz (saplarıyla)
- Hazır kaynar içme suyu
Not EkleTanımı Yazdır
- Salatalık ve biberleri uygunca yıkayın, salatalıkların uçlarını kesin daha sonra biberlerin saplarını alın.
- 10 kg’lık bidonun en altına soyduğunuz sarımsakları, cin biberini, tane karabiberi, defne yaprağını, dereotu ve maydanozu koyun.
- daha sonra bidonun yarısına kadar salatalık koyun, üstüne sivri biberleri koyun, yeniden onun üstüne de kalan salatalıkları koyun. (ben konutta 2-3 tane havuç vardı onlarıda koydum, dilerseniz sizde koyabilirsiniz. ).
- Hazır içme suyundan çaydanlığa koyup kaynatın. Geniş bir tasa bu kaynar sudan koyun içine turşu tuzunu, şekeri, limon tuzunu, sirkeyi, limonun suyunu koyun, ortasındakiler eriyene kadar düzgünce karıştırın.
- Sıcakken bu karışımı doldurduğunuz bidona dökün. Buna şoklama deniyor, turşunuzun erimeden çabuk mayalanmasını sağlar.
- daha sonra bidonu ağzına kadar kaynar içme suyu ile doldurun. Ağzına streç sinema koyup sıkıca kapatın.
- Bidonu birkaç kere alt üst çalkalayın. Bir poşete koyup meskenin en serin ve karanlık yerine altına leğen koyup üzerinede örtü örtüp koyun. Bu fazlaca değerli şayet ışık alırsa salatalıklarınız beyazlaşır. Yada sıcak yerde kalırsa bozulur yahut küflenir.
- Turşunuzu kurduktan daha sonra bir iki gün daha sonra kesinlikle tuzunu denetim edin, eksikse ekleyip çalkalayın, şayet tuzu az olursa bir daha eriyebilir. Afiyet olsun.