WM | Taliban, Nadia Nadim’in babasını öldürdü: Bu onun hikayesi

Beykozlu

New member

Danimarka Cumartesi günü ilk Dünya Kupası maçında Çin ile karşılaştığında, Nadia Nadim kadroda yer alacak. Eşsiz bir hikayesi olan bir kadın.

Nadia Nadim için, Dünya Kupası açılış maçında Çin’e karşı bir görünüm (t-online canlı yayında saat 14.00’ten itibaren) Danimarka için 104. maç olacak. Sadece birkaç oyuncunun ulaştığı bir rakam diye düşünebilirsiniz. Ancak Danimarka sıralamasında aslında onun önünde 14 oyuncu var. Zirvede 210 kez forma giyen Katrine Søndergaard Pedersen var. Nadia Nadim’in zor ulaşacağı bir değer.

Ancak bu rekor olmasa bile, 35 yaşındaki muhtemelen Danimarka Dünya Kupası kadrosundaki en göze çarpan oyuncu. Çünkü Nadim, hayatında kaderin birkaç darbesiyle zaten baş etmek zorunda kalmıştır.

Forvet Afganistan’da doğup büyüdü. On yaşındayken Taliban ülkeyi kontrol ediyordu. Afgan ordusunda general olan babası, bir daha geri dönmediği radikal İslamcı grup tarafından bir toplantıya çağrıldı. Altı ay sonra Nadim’in annesi onun çölde idam edildiğini öğrendi.

Anne, beş kızıyla birlikte kadın olma şanslarının çok az olduğu ülkeden, sahte pasaportlar kullanarak Pakistan ve İtalya üzerinden Danimarka’ya kaçtı. Nadim’in annesinin orada akrabaları olduğu için İngiltere aslında onların hedefiydi ama o kadar ileri gidemediler.

Dünyanın en iyi liginde de başarı

Beş kızı, komşu ülke Almanya’da büyümeye devam etti. Annesi çocuklarını desteklemek için çeşitli işlerde çalıştı. Nadia Nadim, Afganistan’da özel mülkiyet dışında yapması hâlâ yasak olan futbol oynuyordu. Gittikçe daha iyi oldu, 18 yaşında Danimarka vatandaşlığı aldı ve milli takım oyuncusu oldu.

İlk olarak Danimarka’da kulüp düzeyinde oynadı, ancak o zamanlar dünyanın en iyi ligi olan ABD Ulusal Kadınlar Futbol Ligi’ne sıçramayı başardı. Kuzey Amerika’da birkaç yıl geçirdikten sonra Manchester City ve Paris Saint-Germain’e geçti. 2021’den beri yine ABD’de oynuyor.

Saha dışında da ödüller

Nadim, bir sporcu olarak bazı başarılar elde etti, ancak başarılarına güvenmek istemedi. Futboldan sonraki zaman için bir plan yaptı, kariyerinin yanında tıp okudu. Ocak 2022’de, Instagram’da da gururla yaptığı Dr. Call Nadia Nadim’i bile mezun etti.

Hikayesi ve yaşadıklarını açık bir şekilde anlatması nedeniyle, 2018’de ABD’deki “Forbes” dergisi tarafından sporun en etkili kadınlarından biri seçildi.

Son yıllarda kariyeri keskin bir şekilde yükselmiş olsa da, 2022’nin sonunda ciddi bir kader darbesi daha yaşadı. Kasım ayında annesi bir trafik kazasında öldü. Nadim, o sırada İngiliz yayıncı ITV’de erkekler Dünya Kupası uzmanıydı ve bir maç yayınlanırken stüdyodan ayrıldı ve hastaneye gitti.

Başlangıç için zorlu bir rakip

Bu büyük kayba rağmen Nadim pes etmemiş ve kariyerine devam etmiştir. Ayrıca annesi için. Bu Cumartesi, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki Dünya Kupası’nda Danimarka ile temel atmak istiyor. İlk maç aynı zamanda grup aşamasında da en önemli maç olacak. Çünkü diğer rakipler, İngiltere ve Haiti ya yenilmesi zor (İngiltere) ya da ikincilik için ciddi bir rekabet yok (Haiti).

Çin ise FIFA dünya sıralamasında Danimarka’nın sadece bir sıra gerisinde. Çinli erkek futbolu son yıllarda hiçbir zaman beklentileri karşılayamasa da, kadınlar da hafife alınmamalıdır. Ancak kesin olan bir şey var: Nadia Nadim de bu meydan okumadan çekinmeyecek.