Yiğit Kirazcı: Şöhret olursa eyvallah ne hoş, şayet olmazsa da okey yani

Beykozlu

New member
Yüzde 5 yaşama talihiyle doğdu. Hayata sıkı sıkı tutundu. Reklamcılık okudu lakin daha sonra hayallerinin peşinden gitmeye karar verdi, oyunculuğa adım attı. Kısa müddette ismini başrollere yazdırdı. Yiğit Kirazcı’yla dizi setinin olmadığı günü ayarlayıp buluşuyoruz. Dışarıdan bakınca yüzünde yavaşça muzip bir tabir var, bir yandan da cool ve asi görünüyor. Kıvırcık saçları onu hem çocuksu hem seksi yapıyor. Konuşmaya başlayınca karşınızda eğlenceli bir adam olduğunu anlıyorsunuz. Çok süratli konuşuyor, “Son vakit içinderda yavaşlamayı anlamaya başladım. Nefesle, dingin yerlere giderek, aklımın her dediğini yapmayarak daha yavaş yaşıyorum” diyor.

Yeni dizinde aile kavramı öne çıkıyor. Aile sana ne söz ediyor?

Her şey! Memnun olduklarında memnun olduğum, düzgün hallerinden kendimi sorumlu hissettiğim beşerler.

Değişik bir ömür öykün var. Doğumunda başlıyor her şey…

Evet. Boynuma kordon dolanıyor doğum sırasında. Astım bronşitle doğmuşum. İki hafta kuvözde kalmışım. Yaşama talihim yüzde 5’miş. 1 aylıkken de annem sütten kesilmiş. Astımım olduğu için beni Kaz Dağları’na anneannemin yanına yollamışlar. İki yıl orada, tabiat ortasında sevgiyle büyüdüm. 3 yaşımda da İstanbul’a döndüm.

Aslında varlıklı bir ailenin çocuğusun. Fakat daha sonra baban felç geçiriyor. Ve hayatın öbür bir tarafa evriliyor…

Babam hayat dolu, insanlara memnunluk veren bir adamdır. Türkiye’ye birinci billboard makinelerini getirenlerdendi. Geçirdiği rahatsızlık kararı şu an bedeninin yüzde 64’ünü kullanamıyor.

Nasıl oldu bu olay?

Filipinler’den bir fuardan dönüyordu. Uçakta bir şeyler içip yatıyor. İki gün bir sorun yok. daha sonra sabah bir kalkıyor, sol tarafı çalışmıyor. Kusmaya başlıyor. İki ay ağır bakımda kaldı.

niçini?

Bizim ailede pıhtı atma durumu var. Merhum dedem de kalbine pıhtı attığı için vefat etti. Babamın uzun uçuşlarda kalkıp yürümesi ve deveranını düzenlemesi gerekiyormuş. Ancak bilmediği için yapmıyor.

Bu durum seni nasıl etkiledi?

Birinci vakit içinder epeyce zordu, daha 17 yaşımdaydım.

AİLEM REKLAMCI OLMAMI İSTEDİ

Ne öğrendin o süreçte?

Paran olduğunda etrafında olan beşerler, bir bakıyorsun artık yoklar. Düştüğünde, seni kim menfaat için, kim hakikaten seviyor, anlıyorsun.

Yaşadıklarının oyunculuğa başlamanda tesiri oldu mu?

Koç Lisesi’ni bitirdikten daha sonra para kazanmak için modellik yapmaya başladım. Ailem reklamcı olmamı istiyordu. Bilgi Üniversite
si’nde reklamcılık okurken bir belgesel izledim ve “Reklamcıyken aslında insanlara palavra mı söylüyoruz” üzere idealist fikirlere kapıldım. Şimdiki menajerim Tuba Taçan, benim bununla birlikte birinci menajerim. Üniversite bittiğinde ona gidip “Ben oyunculuk yapmak istiyorum, bunun için eğitim almam lazım” dedim. Bana inandı ve okul parasını verdi. daha sonra ben ne yaptım? Tuba’dan ayrıldım (gülüyor). Lakin çalışıp borcumu da ödedim. yıllar daha sonra bir daha yollarımız kesişti.

Oyuncu olmanın sendeki karşılığı nedir?

Çocukluğumu elimde tutmak. Çocukken iki küçük oyuncakla saatlerce oynadığım halimi yaşamak üzere… Vaktin nasıl geçtiğini unuttuğum, kendimden geçtiğim bir alan.

Son 4-5 yıldır ekranda neredeyse orta vermeden devam ediyorsun. Sence bu kadar tercih edilmenin niçini ne?

30 yaşıma kadar tiyatro eğitimim devam etti. Birinci dizimden daha sonra üniversiteyi bitirdim. yeniden tiyatro kursuna başladım. Dört sene bir yandan oyunlarda oynarken bir yandan da asistanlık yaptım. Bizim işimiz hal, bu sebeple davranış bilimi üzerine ağırlaştım. Beşerler niye o denli davranır? Bilinçaltı nedir? Okuyup araştırdım. Meditasyon da bana epey yardımcı oldu. birebir vakitte beşerler beni işlerinde görmeyi daha fazlaca talep etmeye başladı.

Öbür oyuncularla ortanda ne fark var?

Şu özelliğimle ayrışıyorum demek bana gerçek gelmiyor. Lakin bana gelen her rol için bir bakış açışı geliştirmeye çalışıyorum diyebilirim.

Bu bakış açısını nasıl sağlıyorsun?

Süratli bir zihnim var. Süratli konuşuyorum, süratli düşünüyorum. Lakin yeni işimde yavaşlamayı anlamaya başladım. Nefesle, dingin yerlere
giderek, aklımın her dediğini yapmayarak daha yavaş yaşıyorum.

Hiperaktiflik var mı?

Hayır, lakin uzun müddet odaklanamama üzere bir durumum var. Lisede bir edebiyat sorusunu okurken sonuna geldiğimde başını unuturdum.

Bir rol için ezber yapman gerektiğinde ne yapıyorsun?

Karakter üzere davranmaya başlayıp genel bir hal oluşturuyorum. En az 2-3 ay üzerinde çalışıyorum.

GÜZELLİK BENİM ELİMDE OLAN BİR ŞEY DEĞİL

Şöhret, kıssanın neresinde?

Şöhret bu işin getirisi. ömrümün odağı değil. Olursa eyvallah ne hoş, şayet olmazsa da okey yani. Artık bu iş tuttu, beşerler sokakta geliyor seninle fotoğraf çektiriyor, bu durum beni çok keyifli ediyor.

Seninle ilgili şöyleki bir yorum okudum: “Alev alev çağırıyor yangınlara. O denli bir şey var ki çözemediğim, bu adam insanı çılgınlıklara sürüklüyor.” Bu yorumlardan egon nasıl etkileniyor?

Ateş burcuyum, Aslan. Ondan olabilir (gülüyor). Egon alışılmış ki okşanıyor ancak hayattaki davranışlarım canlandırdığım karakterden farklı. Onların bu yorumları aslında oynadığım karakterlere yönelik. O karakterleri de ben kurguladığıma göre işimi âlâ yapmışım diye düşünüyorum.

O denli bir halin yok mu özelinde?

Yangınlara çağıran mı?

Evet…

Elimde daima çakmakla dolaşmıyorum (gülüyor). Yok ya, daha fazlaca esprili biriyimdir ben.

Güzellik ne tabir ediyor sana?

Süreksiz bir şey bence. İnsanların görüşüdür. Beğenilmek hoş fakat merkezimde o yok. Ben kendimi daha epeyce istikrarlı, etrafından olumsuz bir biçimde etkilenmeyen biri olarak dizayn etmeye çalıştım. Meditasyonla, okuduğum şeyleri hatırlamakla… Bir de güzellik benim elimde olan bir şey değil. Düzgün besleniyor, spor yapıyorum lakin kaşım-gözüm benim seçtiğim ya da çalışıp elde ettiğim şeyler olmadığı için bunlarla gurur da duyamam.

Yiğit Kirazcı ‘Evlilik Hakkında Her Şey’de Gökçe Bahadır’la başrolleri paylaşıyor. İkisi de başarılı birer boşanma avukatı rolünde.

GEREKTİĞİ KADAR ROMANTİĞİM

Nasıl bir âşıksın?

Gerektiği kadar romantiğim. Ancak küçük şeyleri sevgiyle yaparım.

Pınar Deniz’le berabersin. Bu dönem ikinizin de sette olması sizi etkiliyor mu?

Akşamları birbirimize ezber tutup çalışıyoruz. kimi vakit birbirimizden alan istiyoruz ve konutun öbür yerlerinde çalışıyoruz. Nasıl oynamamız gerektiği konusunda kucak dolusu sohbet ediyoruz. çok eğlenceli bir alışveriş oluyor.

Münasebette her şey oyunculuk üzerine mi heyeti?

Bizim mesken o denli değil, Hakan. Beş dakikada bir köpeğimizi öperiz, kedimizi okşarız. Kütüphanemizde bir sürü kitabımız var. Her gün yatmadan kitap okuruz.

kimi vakit KONUŞMAM, YALNIZCA İZLERİM

Dışarıdan sana bakınca hem serseri hem cool, bir yandan da fazlaca beyefendi görünüyorsun…?

Tariflere inanmıyorum. İnsan, kendini tanımladığında, hudut da koyuyor. Ben, hayatla alakalı genel olarak yapmayacağım şeyi biliyorum. Yapacağım şeyler konusunda da hudut tanımıyorum. Kendimi kalıplara koymuyorum.

Arkadaşlarının sende en epeyce değiştirmek istedikleri özelliğin nedir?

kimi vakit konuşmam, yalnızca izlerim. Bir şey sorarlar, yalnızca bakarım. Ben durdukça onların boşluğa verdiği yansıyı anlamaya çalışırım. Bunu değiştirmek isterler.

Hayatta en çok neyin peşinde koşarsın?

Huzur, sıhhat. Boş bir karşılık üzere, ancak huzurlu olmak nitekim çok değerli.

Telaşlı ve kaygılı biri misin? Yoksa akışına göre mi yaşarsın?

Akışına bakılırsa yaşarım. Tasa ve telaş daima bir daha sonraki vakti bozuyor. Vücudun eski acılarını hatırlıyor. Bu yüzden bir daha sonraki vakte daha pak gidebilmek için ‘an’dan yürüyorum.

TEMASSIZ DA AŞK OLUR

‘Evlilik Hakkında Her Şey’ Fox’ta devam ediyor. Karakterin tam 17 yıl birine hiç dokunmadan âşık kalmış. Sence insan onca yıl platonik olarak âşık kalabilir mi? Temas olmadan aşk olur mu?

17 yıl boyunca âşık olunabilir lakin platonik biçimde olabilir mi bilmiyorum. Ancak bence temas olmadan aşk olur.

Dizide bir boşanma avukatını canlandırıyorsun. Eşler içindeki palavraları, ihanetleri görüyorsun. Tüm bunlara karşın evliliğe nasıl bakıyorsun?

Uygun bakıyorum (gülüyor). Evlilik hoş bir şey bence. Lakin evlenmedilk evvel kişinin kendiyle uygunca bir yüzleşmesi lazım. Oturup şapkanı önüne koyacaksın: “Hayattan ne istiyorsun”, “yaşamın boyunca yanında uyanmasını istediğin, ortak paydada buluştuğun kişi o mu”, “Ne kadar birlikte gülüyorsunuz, endişeleriniz tıpkı mı?” Evlilik, bu soruları cevapladıktan daha sonra karar verebileceğin bir şey.

Bir gün evlenme fikrine nasıl bakıyorsun?

İleride düşünüyorum, fakat ne vakit olur hiç bilmiyorum.

Dizide kucak kucak aldatma öykülerine şahit oluyoruz. Sen hiç aldattın ya da aldatıldın mı?

Hiç yakalamadım. Aldatılmak, esasen kişinin kendi elinde olan bir şey değil. Diğerinin tercihi sizin denetiminizde olamaz. O sebeple sanki aldatılıyor muyum diye var iseyıp ‘şimdi’yi mahvetmek bana çocukça geliyor.